Тема: улица

comment 0
visibility 636
Строители в "Сухата река" отнесоха глоба за замърсяване

Строители в "Сухата река" глобени за замърсяване на улица (СНИМКИ)

За замърсяването с кал на улица "Христаки Павлович"  в "Сухата река" строителната фирма "ELIT - КМС ЕООД" е получила акт. Нарушението е установено днес при текущ контрол от екипи на Столичен инспекторат.   Замърсяването с кал на уличното платно е причинено от излизащи камиони от строителната площадка, която е  разположена на същата улица - на номера 8, 10 и 12 . При проверката е установено още, че на обекта липсва устройство за измиване на ходовата част на строителните машини.    Размерът на санкцията за подобен род нарушения е на основание Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столична община.     

comment 0
visibility 1454
глоба

Глоба за строители в "Красно село" за неразрешено затваряне на улица

Технически ръководител на строителен обект в "Красно село" бе глобен от Столичен инспекторат. Причината- допуснал е да затвори улица и да разположи бетонпомпа без разрешителни документи на бул. "Цар Борис III" 135.    След съставянето на акта неправомерно разположената строителна техника е премахната. Нарушението е констатирано съвместно с представители на районната администрация.    

comment 0
visibility 1281
Пропадане на строеж в Манастирски ливади

Пропадна и пътят около строежа на "Боянски водопад" и "Шарл Шампо" (СНИМКИ)

Пропадна и улицата край строеж в "Манастирски ливади". По-рано днес укреплението на новострояща се жилищна сграда не издържа и се срути. Инцидентът е в столичния квартал Манастирски ливади, район Триадица. Цялата зона е отцепена. На мястото са екипите на дирекция "Аварийна помощ и превенция" (АПП) и зоната е обезопасена. Забранено е преминаването по "Боянски водопад" и "Шарл Шампо", тъй като по-голямата част от са пропаднали и са опасни. Има вероятност срутването да продължи. В зоната от ЧЕЗ са спряли електрозахранването. Тама са и екипи на ДНСК и се правят огледи. Засега не е изясняна причината, поради която се е стигнало до пропадането на земната маса и част от пътя. Предпирети са всички мерки за безопасност на живеещите около строежа, където в момента са кметът на район Триадица Димитър Божилов и заместникът му по строителство Христо Вълчанов. Той успокои живеещите наблизо, че до края на деня ще им бъде пусната водата и тока. През септември 2018 г. пропадна строеж в Овча купел до бл. 412. Срутването погълна и част от улица и паркиран на нея автомобил "Фолксваген".

Реклама
comment 0
visibility 354
Забранено влизането

Спират временно движението по „Екзарх Йосиф“

Временно ще бъде спряно движението по ул. „Екзарх Йосиф“, съобщават от Пресцентъра на Столична община. От 19.30 часа до 21.00 часа на 7 декември ще бъде забранено влизането на автомобили  с изключение на трамвайните мотриси  по ул. „Екзарх Йосиф“ между бул. „Княгиня Мария Луиза“ и ул. „Цар Самуил“ .

comment 0
visibility 1949
пропадане

Заради строеж в близост: Пропадна улица в "Кръстова вада"

Строеж на жилищна кооперация в столичния квартал "Кръстова вада" стана причина за пропадане на улица. Инцидентът е станал тази нощ. Един от живеещите на въпросната улица- Паско Пасков, разказа за проблемите пред камерите на Bulgaria ON AIR.     Първата причина за проблемите се оказва, че строежът е доста близо до жилищна сграда. Градежът е на малко повече от седмица. Хората от района са говорили с работниците, изразявали са съмнения за начина и скоростта на работа. За толкова дълбок изкоп липсват каквито и да е укрепващи съоръжения.     Според Пасков е можело да се случи и нещо доста по-лошо. А поставените найлони предпазват обекта от допълнително овлажняване. Пасков е решил тази нощ да не спи в дома си. И лично е спрял течащата в изкопа вода. Човекът е решил да се консултира с адвокати заради пропадналата улица.  Вече има реакция от институциите по случая. Работниците на строежа пък вече се опитват да укрепят улицата и да се справят с пропадането.     

comment 0
visibility 419
Боклуци засипват улица в район Възраждане

Камара с боклуци на "Шар планина" и "Кирил и Методий"

Купчина с отпадъци се е събрала на столичните улици "Шар планина" и "Кирил и Методий" в столичния район "Възраждане". Изхвърлянето на боклук очевидно е нерегаментирано, тъй като наоколо няма контейнери. Тази гледка е в центъра на София. За грозната гледка сигнализира гражданин пред Нова Телевизия. В Столица.bg редовно постъпват сигнали от граждани за изхвърляне на отпадъци на нерегламентирани места във "Възраждане" и за неизхвърлени контейнери. Най-много са сигналите за Зона Б5 и Зона Б18. Най-впечатляващо е замърсяването около МОЛ София. Наоколо и кошчетата за боклук преливат.  

comment 0
visibility 1030
Кубратово

Ремонтират улица и булевард в Кубратово (СНИМКИ)

Въпреки горещите летни месеци ремонтите в различните райони на София продължават с пълна сила. Обновяването на ул. "Шипка" и на локалното платно на бул. "София" в село Кубратово, район Нови Искър, започна от миналата седмица, съобщават от Столична община. Понеже там локалното платно не е било с необходимата основа, върху която да се сложи асфалт, работата по него ще продължи няколко дни повече, поясни пред заместник- кмета на София Дончо Барбалов Петър Велчев-кмет на Кубратово.

comment 0
visibility 916
лагера

Кметът на "Красно село": Нова улица в "Лагера" може и да няма

Изграждането на нова улица в кв. "Лагера", срещу строителството на която, преди дни жители на квартала излязоха на протест, може изобщо да не се случи. Това каза кметът на "Красно село" Христо Апостолов, съобщава радио София. По думите му, в момента на терена текат проучвателни дейности. Мястото, през което трябва да премине бъдещата улица е през тревни площи и градинка, която жителите на кв. "Лагера" поддържат сами. Под терена обаче, са ситуирани много кабели, има и бомбоубежище и може да се окаже, че мястото не е подходящо за улица. Дори и да бъде изградена тя ще обслужва единствено Държавна агенция "Разузнаване", добавя Апостолов. Кметът на "Красно село" коментира още, че по регулация, теренът е отреден за улица. Възможно е изменение на подробния устройствен план, но това може да се случи в следващия мандат на Столичния общински съвет, тъй като в момента те нямат заседания. Отделно са необходими публични обществени обсъждания. Апостолов добави, че ако теренът се окаже неподходящ, ще се търси по-добро място за изграждането на улица.

comment 0
visibility 481
тротоари

Ремонтират тротоара на улица "Малкара" до ИСУЛ (СНИМКИ)

През горещите летни дни продължават с пълна сила ремонтите по столичните улици. Екипи обновяват тротоара от двете страни на улица "Малкара", която е в близост до ИСУЛ. Работи се в участъка от бул. "Княз Ал. Дондуков" до улица "Стара планина", съобщават от Столична община. Премахва се старата настилка, слага се основа от натрошен камък и после се полага унипаваж. Ремонтът по улицата ще приключи в края на тази седмица. Дейности по реновиране има и в "Слатина", "Панчарево", "Красно село", "Красна поляна", "Лозенец", "Младост"  и "Средец".

comment 0
visibility 2078
проверка

Направиха улица и тротоар в "Младост" (СНИМКИ)

Приключи изграждането на нова улица покрай "Кауфланд" по улица "Бъднина" до връзката с улица "Андрей Ляпчев" в "Младост". Готов е и тротоарът източно от блок 328. Реновирането бе извършено в рамките на одобрената от Столична община програма на района за текущ ремонт по пътната и тротоарна настилка за тази година. Кметът на "Младост" арх. Русев провери лично качеството на ремонта, съобщават от администрацията на района.  

comment 0
visibility 596
Стоп кадър

Столична улица се превърна в тенис корт

Вече две години тече ремонт на ул. „Иван Вазов“ в центъра на София. Не се вижда края на мизерията. Живеещите на тази улица решили да превърнат улицата в тенис корт, тъй като е постлана с пясък и камъни, споделят пред БТВ. Набързо оформили корт и организирали тенис мач. От събитието се появило видео. Бързо след това ремонтът на улицата започнат отново. Самият директор на „Транспортна инфраструктура“ към СО споделя, че няма представа кога е стартирал този ремонт и дали ще приключи скоро, дори колко е надвишен определения срок. Сега, обаче, се работи всеки ден. От Столична община не са обърнали внимание, че улицата е станала тенис корт. Според инициаторите на тази идея, тя става и за бягане 60 метра.

comment 0
visibility 1103
разкопана улица

В "Красно село": Три пъти за 4 месеца разкопават улица

Улица в столичния район "Красно село" е разкопавана три пъти за четири месеца. Става дума за "Хан Пресиян". За патилата си с непрестанните ремонти хората от квартала разказаха пред камерите на Нова телевизия. От началото на април до вчера три пъти е разкопавано кръстовището. Един път е била сменена канализацията, след това обаче се е скъсал кабел, после и водопровод. Две седмици теренът стоял разкопан и се получила доста сериозна яма, разказва Георги, който живее на улицата. Друга съседка- Виолета, казва,че тътенът от ремонта е все едно като от сериозно земетресение. Оказа се, че единствената организация, която работи в района, е "Метрополитен" ЕАД. Ангел Джоргов от фирмата обясни пред Нова телевизия какво прави и предстои да направи дружеството на улицата. По линия на строящата се нова метростанция на "Хан Пресиян" са направени два водопровода преди повече от две седмици. В края на юни работниците започнали да запълват изкопите и с днешна дата едната половина на улицата е асфалтирана. До петък и цялата ще бъде готова, обясни Джоргов.      

comment 0
visibility 1379
ремонти

Изгражда се улица покрай "Кауфланд" в "Младост"

Започна изграждането на улица покрай магазин „Кауфланд“ по ул. „Бъднина“ до връзката с ул. „Андрей Ляпчев“. Стартира и направата на тротоар източно от блок 328, съобщават от администрацията на "Младост". Обновяването е част от одобрената от Столична община програма на район „Младост“ за текущ ремонт по пътната и тротоарна настилка за 2019 г.Днес стартира и полагането на асфалтови кръпки при машинно изрязване и машинно полагане на асфалтобетон на улици в кварталите "Младост" 2 и "Младост" 3.  

comment 0
visibility 1093
Столичен инспекторат

Накараха строител да изчисти ул. Хайдушка гора 81 - 91

Строителна фирма изчисти улица ул. "Хайдушка гора" 89-91, за да си спести солидна глоба, която го застрашаваше. От Столичен инспекторат установили замърсяване на улицата в район Триадица и съставили акт за административно нарушение на управителя на фирма "Комплекс инженеринг " ЕДОД. В резултата на авария силоз за мазилка се е изсипал на тротоара и уличното платно на ул. "Хайдушка гора" 89-91. Глобата за замърсяването е от 700 до 20 000 лв., гласи Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територияата на Столична община. Работници на "Комплекс инженеринг" са почистили тротаора и улицита за своя сметка.          

comment 0
visibility 2351
Стълб посред улицата в кв. Хаджи Димитър

Стълб насред улицата застрашава движението в кв. Хаджи Димитър

Стълб на улично осветление се оказа в средата на уличното платно в столичния квартал Хаджи Димитър, район Подуяне. "От толкова дъжд по улиците започнаха да никнат стълбове", шегуват се в коментарите си в социалната мрежа. Снимката беше публикувана днес, но за съжаление едва ли някой от институциите ще се впечатли, за да се премести стълбът. А той е почти в средата и точно на завой. Електричедкото съоръжение се намира на улицата между блокове 139 и 140. Със сигурност създава опасност за движението на автомобили. Още по-страшно е вечер, когато трудно се забелязва. Лошото е, че хората са свикнали с него.  И както често се случва у нас за този проблем ще започне да се разсъждава, едва след като стане инцидент. По улицата и тротоарите не е правено скоро ремонт, а се налага. Това обнадеждава живеещите в района, че евентуално при ремонт стълбът може да бъде преместен и уличното платно освободено от препятствието. Засега шофьорите ще разчитата на къмет и опит!

comment 0
visibility 887
ремонтирана улица

В "Лозенец" питат кмета кога ще се оправи ул. "Константин Петканов"

Граждани от столичния квартал "Витоша" в район "Лозенец" публикуваха в социалната мрежа въпроси към кмета на общината Любомир Дреков. Хората искат да им бъдат дадени конкретни отговори със срокове за разрешаване на наболелите въпроси в района. Сред най-важният е кога ще бъде изяснена ситуацията с частната собственост по улица "Константин Петканов. Както Столица.bg съобщи преди време причината за неуредиците с улицата, започнала преди повече от 20 години, когато общината изгражда път, но не обезщетява собствениците. За това те решават да си заградят имота. На мястото ще бъде поставена бариера със символична такса от 20 ст. Освен разправии чия собственост е тази улица, там има и страхотни дупки, които трошат колите на живеещите от целия квартал. Хората имат желание сами да я ремонтират, тъй като нямат друг вариант, а трасето ежедневно се използва. За целта обаче те трябва да получат съгласието на собствениците на улицата, които до момента мълчат. А потърпевшите се жалват в социалната мрежа, че си изпочупили колите, а дупките ставали все по-големи и по-големи. Другите питания към кмета на "Лозенец" са, кой ще контролира продължаващото непрекъснато строителство. И кога обещаните от години детски градини, градинки и пространства за деца ще бъдат направени. И дали парите от данъци ще бъдат вложени в нещо, което те действително могат да ползват.

comment 0
visibility 1597
квартал

"Будапеща" става КвАРТална улица за изкуство

На 22 юни от 12 до 18 часа колите няма да са добре дошли по улица "Будапеша". Тук не става дума за ремонти или снимки на филми или сериал. Просто дойде време и за третата серия улици, които се затварят всеки месец и стават център на споделени срещи и изкуство. Това се прави с подкрепата на район "Оборище" и кмета Васил Цолов. След успешната споделена КвАРТал-на маса през април и темата за паметта през май, този път ул. "Будапеща", в отсечката между бул. "Дондуков" и ул. "Искър", ще бъде посветена на тридесетгодишнината на Гьоте институт в България (1989-2019). От другата страна на "Дондуков" в продължението на ул. "Будапеща" от института ще има организирана програма със събития. Организаторите на пъстрата инициатива се надяват градът ни има повече споделени пространства за своите граждани, а съседите да си говорят.

comment 0
visibility 929
улица в Лозенец

Улица в "Лозенец" се превърна в джунгла

Улица "Могилата" в район "Лозенец" се е превърнала в истинска джунгла. За това свидетелстват кадри на хората в социалната мрежа. Огромни храсти скриват целия тротоар и правят минаването почти невъзможно. Зелените растения не са рязани от повече от година. Живеещи в района коментираха в интернет, че до ден- два сами щели да вземат ножиците за клони и да оправят нещата. Защото този тротоар е направен да се ползва от хора, а не по него да се разхождат насекоми. Подобно "избуяло" е и положението на светофара на "Симеоновско шосе" и посолствата. Там пешеходната пътека свършва в огромни храсти, които заемат целия тротоар.    

comment 0
visibility 737
Камион в центъра на СОФИЯ

Камион с ремарке блокира движението по ул. „Георги Райчев“ (СНИМКИ)

Голям камион с ремарке блокира движението по ул. „Георги Райчев“ в столичния квартал Витоша. Машината тежаща над 12 т. е навляза по тясната столична улица и буквално е заседнала между колите. За странната ситуация разказа гражданка в социалната мрежа. Не ясно как изобщо се озовал там такъв голям камион, според регистрационният номер той е от Бургас. Една от възможните причини за блокирането на улицата е грешка в джипиеса използван от шофьора. Живеещите в района питат защо там няма знак за забрана на МПС над 12 т. и защо се допускат подобни машини в центъра на столицата.

comment 0
visibility 1103
Разкопана улица

Не се издава разрешение за строеж преди да е дарена улицата

Разрешения за строеж не се издава от НАГ, ако не е приключила процедурата по отчуждаване и улицата не е дарена на Столична община. Това обяви вчера главният архитект на София Здравко Здравков. Решението е взето съвместно с кмета Йорданка Фандъкова и се прилага отпреди 2 години. В резултат на тази политика през 2017 г. има дарени на общината над 50 000 кв. м терени. През 2018 г. те са 73 000 кв. м, а през 2019 г. до момента 15 000 км. м. Считам, че това е правилният начин, защото всички виждаме как предприемачите, които построяват сградата, запазват малкото парче от улицата. След това хората, които живеят в квартала, те не знаят и не са длъжни да занят, че в улицата, която очевидно е асфалтирана има нечии частен имот. Така имотът се явява проблем и форма на съседски рекет", аргументира се арх. Здравков. Главният архитект на столицата е горд с въвеждането на това правило за издаване на разрешения за строеж. За пример той посочи собственик, който на 4 май си позволи да разкопае и загради имот в кв. Витоша ВЕЦ Симеоново в район Лозенец. От 2 години не се издават разрешения за строеж без да са приключили процедурите по отчуждаване и даряване на улицата, категоричен бе арх. Здравков.

comment 0
visibility 763
Откриване на улица Дими Паница

Кметът на София, роднини и политици откриха улица „Дими Паница“ в столицата (СНИМКИ)

В София тържествено бе открита новата улица „Дими Паница“, на името на бележития българин Дими Паница. Тя се намира пред родния му дом между площад "Народно събрание" и булевард "Васил Левски", успоредна на булевард "Цар Освободител". На откриването присъстваха столичният кмет Йорданка Фандъкова, председателят на постоянната комисия по образование на СОС Малина Едрева, президентът Росен Плевнелиев ( 012 г. - 2017 г.), Н.Пр. Ерик Льобедел, посланик на Франция, Марина Фон Кристиерсън, племенница на Дими Паница, близкият му приятел проф. Минко Балкански, бивши депутати, дипломати, представители на Американския университет в България, представители на научните среди. Водещ на церемонията бе Елена Маринова, член на Настоятелството на АУБ и президент на Мусала Софт. "Дими Паница е много тясно свързан с демократичния път на нашата страна и с изграждането на гражданското общество", заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова при откриването на едноименната улица. "За него утвърждаването на демокрацията и осигуряването на качествено образование, са ключът към онази България, за която той си мечтаеш", изтъкна още столичният кмет. Фандъкова посочи, че днес създаденото от него е голямо богатство за столицата - Институтът за изследване на близкото минало, Българското училище за политика, Американският университет в България и други. Тя акцентира, че дори е имала честта да учи под ръководството на Дими Паница в училището за политика и е получила много ценни уроци извън заниманията в училището. Поясни още, че е получила много важен урок от него затова, че политическите спорове и дебати са важни за демократичното общество, но трябва да има каузи и цели, които да обединяват обществото. И една такава цел е именно образованието на младите хора и то е нещо, за което трябва всички да работим усилено, призова столичният кмет и обеща, че ще продължи да работи за обединение в името на важни за града и за страната ни каузи. На специално събитие по-късно днес в Ларгото ще бъде открита и изложба, която има за цел да опознае столичани и гостите на града с живота и делото на Дими Паница. В експозицията ще бъдат показани редки снимки от Фондация „Свободна и демократична България“, чието основаване бележи началото на обществената и дарителска дейност на Дими и съпругата му Ивон у нас, както и черно-бели фотографии от основаването на Американския университет в България. В нея са включени доста интересни но неизвестни до сега факти, като проучването му, а след това и инициатива за „Джуниър Ачийвмънт“ България. Именно Паница и съпругата му имат основен принос за създаването на библиотеката на Американския университет в България (АУБ). Изложбата е организирана с подкрепата на Столична община и Музея за история на София.

comment 0
visibility 798
Заграден път

Граждани отново ще заграждат улица в кв. Витоша

Жители на квартал Витоша отново ще заграждат улица. В събота те изкопаха ул. ''Константин Петканов'' тъй , като според тях, тя е в частен имот. С това си решение те затрудниха движението в района.  Причината за цялата разправя започва преди повече от 20 години, когато общината изгражда път но не обезщетява собствениците. За това те решават да си заградят имота. ''Този имот е частен, а не общински. За това по закона за устройството на територията ние сме в правото си да го заградим'', сподели един от собствениците пред Нова телевизия. И съобщи,че отново ще загради имота си, но този път заграждението ще бъде по-елегантно. На мястото ще бъде поставена бариера със символична такса от 20 ст. А всички събрани пари ще бъдат дадени на дом за сираци, каза собственичката на имота Елисавета Александрова. Тя призова всички институции да си свършат работата. Останалите жители на квартала също искат казуса да бъде решен по мирен и законен начин. Тъй като всички стават заложници и не могат да стигнат до домовете си. Тъй като оказва се това единствената проходима улица в квартала.

comment 0
visibility 4439
Заграждане на улица

Граждани разкопаха улица в кв. Витоша, била частна собственост (СНИМКИ)

Собственици на имот заградиха достъпа до ул. ''Константин Петканов'' в кв. Витоша в район Лозенец. Причината е, че общината не им е платила отчуждаването, разказват те в социалната мрежа. Преди 20 години общината е построила улицата върху техния имот неправомерно, без да им бъде изплатено отчуждаването. Така след дълги години ходене по по мъките и хиляди левове по адвокати, през 2010-та година те печелят дело за обезщетение. Столичната община обаче отказва да има плати. Следват нови 9 години през които общината не спазва решението на съда. Така днес собствениците предприемат крайната мярка да разкопаят и затворят улицата. Всичко обаче е легално, тъй като те са влезнали в имота си с документ то ЧСИ, и разбира се имат правото на заграждане, тъй като улицата е в частен имот. От общината са предложили на хората да купят имоти им, но на половината сума присъдена по делото. Това е приемливо само за хората чийто имоти са били иззети и не са били обезщетение и хора без друг избор. Собствениците обаче, имат влязло в сила съдебно решение и очакват от общината да го спази. Според тях улицата ще продължи да функционира като улица в кв. Витоша след като бъде отчуждена и сумата изплатена. До тогава ще има ограда и движение по нея няма да има. Според живущи в района точно тази улица се използва от целия квартал, и те в момента няма от къде да минават.