Тема: увреждания

comment 0
visibility 1006
турнир за детска площадка

Футболни национали събраха 1000 лв. за площадка за деца с увреждания (СНИМКИ)

1000 лв. се събраха от благотворителния футболен турнир, организиран от "Академия Петков" в подкрепа на проекта на организацията ParaKids за изграждане на площадка за деца с увреждания.    В събитието, чийто домакин беше Национална спортна академия „Васил Левски, като треньори на децата се включиха футболните национали Божидар Чорбаджийски, Валентин Антов и Петър Занев.    Чрез кутията за дарения се събра сумата от 600 лв., а фланелка с подписите на футболистите бе разиграна на търг и спечелена от Ален Узунов за сумата от 300 лв. 100 лева дари г-жа В. Казазян. Участници в състезанието бяха деца, посещаващи заниманията в „Академия Петков“, разделени в три отбора, носещи имената на Васил Левски, Христо Ботев и Георги Бенковски.    Проектът на ParaKids предвижда изграждането на площадка за деца с двигателни затруднения в специализираната болница по рехабилитация в Банкя. Към момента не достигат 3 838 лв.    

comment 0
visibility 393
приключение

Зимно водолазно приключение за деца с увреждания в Иваняне (СНИМКИ)

Деца с двигателни и ментални затруднения ще имат възможност да се включат в зимно водолазно приключение в басейн. От 13 часа в събота /14 декември/ в частно училище „Симеон Велики“ в Иваняне (ул. "Св. св. Кирил и Методий" 66) малчуганите ще се запознаят с подводното гмуркане с водолазна екипировка и ще имат възможност да опитат плуване с моноплавник. Aлекс Кръстанова е дългогодишен инструктор водолаз и професионален спасител-водолаз. Именно тя ще е човекът, който ще потапя децата в дълбокия басейн.    Д-р Димитър Тянков е лекар по дентална медицина и състезател в Националния отбор по подводно ориентиране, който ще показва на децата как да плуват като истински риби. Събитието е част от програмата на ParaKids за предоставяне на възможности за адаптиран спорт за хора с увреждания.   ParaKids е организация, която предоставя спорт за деца с увреждания, гръбначни изкривявания и наднормено тегло. Мисията на проекта е да прави спорта достъпен за всички, независимо от техните възможности, а визията е всяко дете да е двигателно активно и да има избор от разнообразни спортни дейности.   Това, което различава ParaKids от всички останали организации, предоставящи спорт за хора с различни възможности, е разнообразието от спортни дейности. Предоставят се  както целогодишни занимания и тренировки, така и сезонни спортове и еднодневни събития. Деца и възрастни имат достъп до занимания по адаптирано плуване и водна рехабилитация, адаптирани алпийски ски, спортни лагери през различните сезони (сърф, каяк, плуване, планински преходи, ски) и еднодневни събития (Спортен празник „За всяко дете“, Софийски маратон, Национален турнир по адаптирано плуване и др.).     

comment 0
visibility 592
западен парк

Четири парка в София с по-лесен достъп за хората с увреждания

Четири парка в София ще бъдат с по-лесен достъп за хората с увреждания. Мерки това да стане са разгледани от комисията по околна среда към Столична община. Включени са в доклада на заместник- кмета по социалните дейности Албена Атанасова. В момента се правят рампи и автоматизирана тоалетна за хора с увреждания в "Западен парк". Финансирането на проекта е по оперативна програма "Региони в растеж" и е в процес на изпълнение. В район "Младост" вече е изграден асансьор, който дава достъп от улицата до главната алея. Това се случва в парк "Въртопо". Правят се тестове на асансьорната уредба преди да започне да се ползва от гражданите.

Реклама
comment 0
visibility 503

Родители на деца с увреждания издигнаха палатков лагер пред Народното събрание

Точно пред входа на Народното събрание бе организиран палатков лагер от родители на деца с увреждания.  Инициативата „Системата ги убива“ е насочена изцяло срещу действащата в момента социална политика. Родителите настояват за нов закон за лицата с увреждания и в частност за децата. Исканията са тези хора да бъдат оценявани с това колко могат да бъдат полезни на себе си и обществото, информира БТВ. Родителите настояват за спазване на Конвенцията за правата на хората с увреждания. Протестът няма срок. Родителите са решени да останат на площада докато се приемат исканията им. Корнелия Нинова, лидер на БСП, потвърди, че системата трябва да бъде променена. Обеща да дари 600 лв от заплатат си на жена, която сама отглежда двете си вничета – сирачета.