Тема: в софия

comment 0
visibility 3127
Посланник Рубин

В София ще има паметник на Кенеди

Паметник на 35-ия президент на САЩ, Джон Кенеди ще има в София. Инициативата е подета от американският посланик Ерик Рубин на прощална среща с Центъра за психологически изследвания на прощално събитие. Мястото където ще бъде поставен монумента ще бъде уточнено, след като бъде прието от Столичния общински съвет. В момента идеята е да бъде в центъра или до бюста на 40-ия президент на САЩ (1981-1989) Роналд Рейгън в Южния парк. Той бе открит преди около 2 години. Американският посланик вече е провел и среща с кмета Йорданка Фандъкова по въпроса. Като скоро ще бъде създаден инициативен комитет, в който ще се включан и синдикални лидери, съобщава вестник 24 часа. След поставянето на паметника в България, такива трябда да се поставят и в другите страни - членки на ЕС.

comment 0
visibility 1061
ул. Каменоделска

19 млн. лв. ще струват ремонтите в София това лято

19,2 млн. лв. ще струват ремонтите на ключови булеварди в столицата. След като движението в града се разреди заради отпуските, от общината започнаха и мащабните ремонти и реконструкции. 6,8 млн. лв. струва ремонта на ул. “Каменоделска” , като той ще приключи до края на месец септември. Той включва обновяване на релсовия път от кръстовището преди ж.п. моста “Изида” до трамвайно ухо Орландовци. Поставят нови релси, шумо и виброизолационни гумени тела, настилка, тротоари и др. Само преди дни на 22 юни започна и реконструкцията на бул. “А. Йорданов” от бул. “Проф. Цв. Лазаров” до бул. “Хр. Колумб” и на ул. “Искърско шосе” от бул. “Колумб” до ул. “Дим. Пешев”. Тя е на стойност 4,1 млн. лв. и трябва да приключи за 124 дни. До края на месец август трябва да бъде обновен и моста над Околовръстния път при с. Кривина за 306 хил.лв. Там движението ще бъде спирано временно. През юли пък ще приключи и работата по моста на ул. “Черковна” над бул. “Ген. Д. Николаев”, съобщават от Столична община. Започна и ремонта на бул. “България” от бул. “Черни връх” до бул. “Гешов” на стойност 2,7 млн. лв. В този участък се подменя асфалта и се поставя специална мрежа за устойчивост на булеварда. Работата там трябва да приключи до средата на септември. Скоро ще стартира и работата по ул “Монтевидео”, и ще бъде завършена заедно с новата метростанция там. До края на септември трябва да приключи и реконструкцията на бул. “Линкълн” от ул. “К. Трънка” до ул. “Зеленика”. Общата стойност на ремонта е 4,8 млн. лв. В момента се подменя настилката, мрежи на Топлофикация и подземна инфраструктура. За времето от 1 до 15 август пък ще бъде затворена връзката с Околовръстното шосе. 56 дни ще продължи и стартиралият ремонт на тунела между бул. “Ал. Малинов” и Околовръстния път на стойност 485 хил. лв.

comment 0
visibility 1003
Eлектрически скутер

Общински съветник предлага схема за електрически скутери под наем (СНИМКИ)

Общинският съветник Карлос Контрера е подготвил доклад, с който се предлага Столична община да пусне система за ползване на електрически скутери под наем. Най-вероятно предложението ще влезе за решение на сесията на СОС през юли т. г. Идеята е СОС да възложи на ЦГМ, задачата да разработи и въведе услуга за наем на електрически скутери (тротинетки). Те ще могат да се ползват в рамките на града със специално мобилно приложение. Според Контрера това е иновативен метод, който ще наложи нова тенденция в градската мобилност. Тази иновация вече е изключително популярна в редица градове в Европа, както и в САЩ. Технологията няма да се ангажира с конкретни маршрути, а гражданите ще заплащат услугата. Според общинския съветник ЦГМ трябва да направи не голяма инвестиция, за да започне да предлага тази нова услуга. В момента в столицата има тенденция за ползването на този вид транспорт. За да стане това обаче трябва да се приеме този доклад, смята Контрера. Използването на скутери осигурява достъп до трудно достъпни пространства за автомобили в града. Използването на екологичния транспорт ще бъде и мярка срещу замърсяването на въздуха от градски трафик. Общинският съветник препоръчва, че паралелно с обсъждането и приемането на доклада в Столична община трябва да започне изработването на правила, които да регулират придвижването с такъв тип превозни средства.

Реклама
comment 0
visibility 761
ретро трамвай

Ретро трамвай ще се движи отново из София

Ретро трамвай ще бъде пуснат отново из София в края на месеца. Той ще пътува на 29 юни от 10 до 12:30 часа. Маршрутът му ще бъде от депо „Банишора“ - 10:00 ч. - пл. „Възраждане“- ул. „Алабин“ – пл. „Журналист“ – обратно до пл. „Македония“ – НДК – кв. „Ив. Вазов“ - обратно пл. „Възраждане“ - бул. „Ал. Стамболийски“ - депо „Банишора“-12:30 часа. Мотрисите няма да спират по спирките.

comment 0
visibility 2455
Термално - Нормално

Актьори излязоха по халати в защита на Централната баня в София

Актьори излязоха по халати в защита на Централната софийска минерална баня. Близо година след граждански протести съдбата ѝ все още не е ясна. Артистите се събраха пред нея облечени само по халати и заснеха специално видео. Банята е построена преди повече от век. През 1986 г. тя спира да работи по предназначението си. Към момента част от нея се използва за Музей на София, а останалата част е необитаема, съобщава bTV. „Всички ние имаме нужда от релакс и нуждата да успокоим нервите си, а банята и минералната вода помагат много за това. Ние искаме тази сграда да остане баня, защото музей може да има навсякъде, но не и термален център”, сподели актрисата Ева Тепавичарова. Инициативата се организира от гражданския комитет „Термално-нормално”. Ивайло Захариев от комитета каза, че възстановяването на банята е залегнало в абсолютно всички стратегии на Столичната община. Той допълни още, че там има 12 литра в секунда минерална вода или общо над един милион, която изхвърляме. Мнението на арх. Станислав Константинов от Столична община, обаче е коренно различно, според него тази сграда не е подходяща за СПА център, защото липсва паркинг, хотел, ресторант и дори външен басейн.Константинов споделя още, че планът включва разширяване на музея от 6 000 кв.м. сега да стане на 12 хил. кв м. Като целта е това да е бъде най-голямата галерия на Балканите и културен феномен в столицата. Той смята, че след като 10 години не се е появил инвеститор, явно никой не иска нещо губещо.

comment 0
visibility 795
София Винил Фест

Уникален антикварен грамофон е атракцията на "София Винил Фест" (СНИМКИ)

Третото издание на "София Винил Фест" събра 20 търговци на грамофонни плочи от цялата страна. Фестът се провежда на терасата на галерия Сердика на Женски пазар и ще бъде отворен до 20 часа. Входът е свободен. Инциативата е на „Пазари Възраждане“ ЕАД и столичния клуб Терминал 1. Колекционерите и любителите на аналоговия звук могат да си купят плочи и да видят последния хит на грамофонната техника. В галерия Сердика може да видите уникален антикварен грамофон от миналия век, а също и избраният за 2018 г. за съотношение цена-качество модерен френски грамофон с озвучителна система. „Интересът на търговци и любители на винили е изключително голям към организирания от нас "София Винил Фест" . На второто издание имаше близо 3000 души, сред които и доста чужденци, посетиха изложението. Вярвам, че и днес Женският пазар ще посрещне хиляди хора, които ще дойдат тук не само да си купят грамофонна плоча, но и да открият най-стария пазар на столицата по един нов начин “, каза Драгомир Димитров, изпълнителен директор на „Пазари Възраждане“ ЕАД. За доброто настроение на пазара звучи музика, но този път освен специалния аналогов DJ сет на Lazy Face, Ronsky, Rood и Светльо, меломаните ще чуят и жива музика. Oggi D Alex G със своите две акустични китари ще зарадват любителите на хубавата музика. Третото издание на "София Винил Фест" се провежда днес до 20:00 часа на терасата на галерия Сердика на Женския пазар (на ъгъла на ул. Стефан Стамболов и ул. Лозенград)

comment 0
visibility 500
София

Времето и предстоящите събития на 22 юни 2019 г. в София

Времето на 22 юни Денят в столицата ще има много слънце, минималната температура е 17 градуса, а максималната ще достигне до 29 и 30 градуса. На отделни места ще превали и прегърми. В следобедните часове ще има купеста облачност, съобщава prognozata.bg. Предстоящи събития за 22 юни 08.30 часа На бул. „Шипченски проход“ № 67, пред районна администрация „Слатина“ ще се проведе лятна кампания за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата. 09.00 часа Алхимия на Съзнанието в City Avenue Hotel Sofia 10.00 часа. В галерия Сердика на Женски пазар ще се проведе третото издание на SOFIA VINYL 10.00 часа Базар на ръчното художествено творчество "Здравей, Лято!" започва в УАСГ 10.00 часа. В Конна база „Иваняне“ в район „Банкя“ ще започне инициативата на Нестле „Живей активно!" Програмата включва езда и стрелба с лък. 10.00 часа Първа помощ за кучета vol.2 започна на  Улица Бисер 2 11.00 часа. Пред Гьоте-институт на ул. „Будапеща“ ще се проведе програма на открито за деца и възрастни и немски базар по случай 30-ия юбилей на института. 12.00 часа Споделена КвАРТал-на улица: Будапеща започва на улица Будапеща 13.00 часа Дамска Конференция "Лято" започва в Църква Пробуждане 16.00 часа ESN Symphony #11 Birthday в Музей „Борис Христов“ / Museum „Boris Christoff“ 17.00 часа Избери си история - късометражни филми от Киноморфия в Френски институт в България 19.00 часа Когато котката я няма започва на Открита сцена "Сълза и Смях" 19.00 часа Албена - последно за този театрален сезон в Театър Българска Армия 19.30 часа Произведени за щастие  фестивал "Етюди и приятели"в ДНК 20.30 часа Открит урок по гръцки танци с Нико Караолис започва в Weplay - Mall Paradise 22.00 часа Brass Against LIVE in Sofia в Club Terminal 1 Още интересни събития от днешния ден- ТУК

comment 0
visibility 420
Дупка

Голяма дупка се отвори до зоологическата градина в София

Голяма дупка се е отворила на тротоар близо до зоологическата градина в София. Дупка се е появила преди близо месец пред детска поликлиника и ветеринарна клиника, съобщава bTV. За няколко дни тя обаче започнала да пропада. Дълбочината и е близо 1 метър. Живеещите в района няколко пъти подават сигнали до столичния инспекторат и ВИК, но така и не получават отговор. Вчера от общината са изпратили проверка, която е установила, че в този участък има проблем със подземните комуникации. На място се отзовават и екипи на Софийска вода извършващи видеозаснемане и проверка с техника за течове. От там обясняват, че проблемът обаче не е в тяхно съоръжение, а в канализационно отклонение на близката сграда. Очаква се още днес мястото да бъде засипано с баластра и балирано против пропадане.  

comment 0
visibility 243
София

Времето и предстоящите събития на 21 юни 2019 г. в София

Времето на 21 юни Денят обещава слънце, минималната температура е 16 градуса, а максималната ще достигне до 27 и 28 градуса. На отделни места ще превали и прегърми. В следобедните часове ще има купеста облачност, съобщава prognozata.bg. Предстоящи събития за 21 юни 09.00 часа Ще започне заседанието на Народното събрание. 09.00 часа Форум "Кино в училище" започва в Френски институт в България 09.00 часа В хотел „Хилтън" ще се проведе конференцията „Бизнесът и регионите". Тя ще бъде открита от вицепремиера Томислав Дончев и министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. 11.00 часа Кметът на София Йорданка Фандъкова ще присъства на откриването на спортно игрище за мини футбол в с Кривина. 11.00 часа В РКИЦ, зала 305 София, ул. „Шипка" № 34, ще се състои представянето на книгата на проф. Орлин Загоров „Въведение във философията на устойчивото развитие“. 11.00 часа В пресклуб на БТА ще се състои пресконференция за 39. Монбат Рали Сливен - втори кръг от Националния рали шампионат и четвърти кръг от Балканския рали трофей на FIA. 12.00 часа В пресклуб на БТА проф. Николай Овчаров и проф. Пламен Павлов ще дадат пресконференция на тема: „От Дракула до Гоце Делчев – ще откраднат ли историята ни и ще опазим ли честта на България?“. 14.00 часа В Нова конферентна зала (Огледалната зала) на СУ „Св. Климент Охридски“ Държавна агенция за закрила на детето, със съдействие на СУ „Св. Климент Охридски“, организира среща-дискусия на тема „Децата във фокуса на медиите“. 19.00 часа Kabarettabend: Alle machen, keiner tut was! В Театър Българска Армия 19.00 часа В литературен клуб „Перото“ ще се проведе премиера на книгата „Да остаряваш бавно, е изкуство”. 19.00 часа Струнен квартет „Големинов“ в Централен военен клуб 19.00 часа Веселата вдовица в Музикалния театър в Национален Музикален Театър "Ст. Македонски" 19.00 часа  „Човек от земята" в Театър "Възраждане" 19.30 часа Voyager - фестивал "Етюди и приятели" в ДНК 19.30 часа Късо кино с истории: Опасни места в Клуб на пътешественика 20.00 часа В ресторант “Лебед” на езерото в Панчарево Лили Иванова ще изнесе концерт. 21.30 часа Огнено шоу Дивинитас в Sofia Ring Mall 22.00 часа Любо Киров І Live І Sofia в  Piano Bar Sinatra Sofia Още интересни събития от днешния ден- ТУК

comment 0
visibility 2807
Парк

Стартира обработката срещу комари в столицата

До няколко дни ще стартира обработка на всички тревни и водни площи в София срещу комари. Информацията бе съобщена от Цезарина Илиева, началник отдел „Паразитология“ в Столичната здравна инспекция по Радио София. Към момента са обработени два основните паркове Борисовата градина и Южен парк – трета част. Това лято в столицата е предвидено да се пръска два пъти през месец юни или юли, както и в края на месец август.  

comment 0
visibility 2290
Нов магазин

В София отвори 51-ият магазин на "Билла" (СНИМКИ)

В столицата вече работи 51-ият магазин на "Билла". Марката е отдавна позната на жителите на града. Новият супермаркет се намира в един от големите столични молове The Mall. Той се намира на ниво -2 на най-новия търговски етаж в мола. Цялото ниво бе изцяло обновено и новите магазини вече отварят врати. Новият магазин на "Билла" се простира на 1911 кв.м., и е един от най-големите обекти на веригата в София до момента. Търговският бранд е лидер по брой магазини в големи търговски центрове в столицата. ''Супермаркетът в The Mall е ключова инвестиция за компанията. Това е един от най-големите обекти на веригата досега, като се отличава с изключително модерен интериор и много богат асортимент и акцент върху свежите продукти. Силно се надяваме именно този магазин да се превърне в любимо място за пазаруване на столичани'', коментира Норберт Мисбрандт, Управител на BILLA България. Съвсем скоро ще бъде отворен и 52-рият магазин на компанията в София. Той се намира на бул. „княз Александър Дондуков“ близо до Младежки театър "Николай Бинев".  

comment 0
visibility 564
линейка

11-годишно момче попадна в „Пирогов” след масов бой между деца в София

Момче на 11 години е откарано след масов бой между деца на столичния бул. „Владимир Вазов” в посока кв. „Левски В”. Към 18 часа, няколко деца са се сбили жестоко, преминаващи хора са опитали да разтърват. За едно от тях е повикана линейка, която пристига за 10 минути, съобщават очевидци.Детето е прието в детското отделение на болница „Пирогов” с контузия на главата и съмнения за комоцио и контузия на прешлените на врата. То ще остана тем под наблюдение. От полицията вече работят по случая. По разкази на очевидци агресията е била провокирана от спор за телефон.

comment 0
visibility 688
Роми пазаруват от контейнер за дрехи

Роми си ''напазаруваха'' от контейнер за дрехи в Подуяне (ВИДЕО)

Група роми си ''напазаруваха'' от препълнен контейнер за дрехи на столичната ул. Тодорини кукли 55 в квартал Подуяне. За наглото посегателство над общинска собственост разказа столичанин в социалната мрежа. На публикувано видео се вижда как ромите си избират дрехи и обувки, извадени от контейнера. В специалните съдове всеки може да остави стари дрехи и обувки. Контейнерите за тестилни отпадъци се обслужват и подъдржат от фирми, който ги извозват за преработка. Днес следобяд инспектори са направили проверка и не са установени проблеми. Минути след това ромите са атакували събраните дрехи и обувки. Те първо изваждат, а след това си избират и остават пространстовот около съдовете мръсно. След сигнал на Столица.bg от Столичен инспекторат предприеха незабавни действия и изпратиха екип, за да предотвратят разграбването на дрехи и обувки от контейнера. Мястото бе почистено от фирмата и са предприети мерки.    

comment 0
visibility 417
Марихуана

Столичните полицаи разкриха модерна оранжерия за марихуана (СНИМКИ)

Столични полицаи разкриха изключително добре и много модерно оборудване оранжерия за марихуана. Задържан е един мъж, съобщават от МВР. Полицаите са претърсвали сервизно помещение, собственост на задържания в една от статиите, те се натъкнали на модерена оранжерия за отглеждане на марихуана. Намерени са и иззети множество въздуховоди, климатици и други вещи и материали, подпомагащи растежа и развитието на марихуаната. Иззети са няколко плика с изсушена тревиста маса, а също и различни разфасовки , съдържащи прахообразни вещества и таблетки и електронна везна. Общо са конфискувани 3099.36 грама тревиста маса марихуана, 211,4 грама амфетамини, 1,46 грама хашиш.  Задържаният 49 годишен мъж е с наложена мярка за неотклонение "задържане под стража" до 72 часа.

comment 0
visibility 388
Вело

В София ще има електрически велосипеди под наем

Живеещите в столицата вече ще могат да си вземат електрическо колело под наем. Така София ще се доближи до другите европейските столици, където тази услуга е много развита и се радва на огромен интерес. Първоначално желаещите ще могат да ползват велосипеди за преходи в планината за минимум 3 часа. На следващия етап в града колелата ще бъдат разположение на различни точки, където хората лесно и удобно ще могат да ги взимат и връщат. Идеята е подготвена от две български компании, произвеждащи електрически колелета - ELJOY и E-MOUNTAIN BIKE (EMB). Организаторите споделят в социалните медии, че именно в електрическият вело транспорт е бъдещето. Всеки желаещ да кара електрически велосипед ще може да го направи още тази неделя пред Националния Исторически Музей.

comment 0
visibility 849
дупка

Дупка с диаметър 3 метра се появи в „Редута”

Огромна дупка с диаметър 3 метраи дълбочина 2.50 - 3 метра зейна на оживена улица в столичния квартал „Редута”. За опасността съобщиха живеещи в района граждани пред Нова телевизия. Те са подали няколко сигнала на телефоните на общината за спешни и аварийни сигнали, но без успех. За да не стане беля доброволци сами обезопасяват дупката. Първи на място се отзовават представители на район Слатина. След което дълбокият трап е обезопасен и обграден с ограда и ленти на Софийска вода. Очаква се скоро дупката да бъде запълнена.

comment 0
visibility 6377
Баня за кучета

Първата обществена баня за кучета отвори врати в София

Първата баня за кучета отвори врати в столицата. Тя е изградена на принципа на автомивките на самообслужване с монети от 1 и 2 лева. Тя дава възможност на собственик на куче да го изкъпе и така да го спаси дори от жегите на вън, съобщава Bulgaria on Air . Кучешкият душ е създаден от столичната верига зоомагазини и клиники "Д-р Стефанов" и се намира в кв. Света Троица, ул. Зографски манастир 15, City Park Residence. Според собственика на веригата, тя е подходяща най-вече за по-големи кучета, тъй като къпането им в домашни условия става голямо приключение. Освен кучета в нея може да се къпят и други видове животни. Тя е снабдена с шампоан, балсам, както и сешоар и кърпа. Къпането на домашен любимец отнема не повече от пет-шест минути.

comment 0
visibility 382
София

Времето и предстоящите събития на 18 юни 2019 г. в София

Времето на 18 юни Топло с възможни краткотрайни превалявания следобед! Такова ще е времето днес, 18 юни, в столицата. Минималната температура е 16 градуса, а максималната 28, сочи prognozata.bg Предстоящи събития за 18 юни 09.00 часа В столичния хотел „Интерконтинентал“ (пл. „Народно събрание“ №4, бившия хотел „Радисън“) ще се проведе бизнес форума “Go Global!”, предназначен за български компании, търсещи развитие на международния пазар. 09.30 часа В Резиденция „Бояна“ заместник-министър Деница Николова ще участва в 14-тото заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Региони в растеж“. 09.30 часа В заседателната зала в сградата на Висшия съдебен съвет, ул. „Eкзарх Йосиф“ № 12, Съдийска колегия към ВСС ще проведе заседание. 10.00 часа В хотел „Форум“ заместник-министър Таня Михайлова ще присъства на национална конференция на тема „Европейските измерения в професионалното образование и обучение“. 10.00 часа Председателят на парламента на Грузия Иракли Кобахидзе ще се срещне с Негово Светейшество Неофит – Патриарх български и митрополит Софийски. 10.00 часа В присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова на полигона на Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ в Панчарево (зона "Градище" на ул. "Незабравка" 17) ще бъде проведено съвместно учение в ситуация на буря. 10.00 часа В Национален пресклуб БТА Национална пациентска мрежа, Сдружение "Диабет и предиабет" и Фондация "Мрежа на успеха" ще представи кампанията „Стъпвай смело” за проблемите, свързани с болести на ходилото. 11.00 часа В парка на Военна академия „Георги Сава Раковски“ ще се проведе пресконференция, посветена на юбилейното, десето издание на фестивала „Опера в парка“. 11.00 часа В парка на Военна академия „Георги Сава Раковски“ ще се проведе пресконференция посветена на юбилейното, десето издание на фестивала „Опера в парка“. 11.30 часа В зала „Славейков” на Френски институт на пл. „Славейков“ 3 Община Благоевград организира пресконференция в София по повод предстоящия фестивал „Francofolies.Благоевград“. 13.00 часа В галерия "Оборище 5", ул. "Оборище" 5, ще се проведе 10. юбилеен Зелен форум. 18.00 часа В  СГХГ се открива ретроспективна изложба на Райко Алексиев. 18.30 часа В галерията-книжарница София Прес ще се открие изложба "Снимките говорят". 19.00 часа Квартет Фрош и Евгени Божанов в Зала "България" / Bulgaria Hall 19.00 часа Testament Live in Sofia в Зала Универсиада / Universiadа Hall 20.00 часа Шоу на курсистите от група "Направо ШиЗастър" в ШиЗи Импро Клуб / ShiZi Improv Club 21.00 часа Синята брада - Брак без приказка в Театрална работилница "Сфумато" Още интересни събития от днешния ден- ТУК

comment 0
visibility 1866
Два лева

Нападнаха мъж в София за 2 лева

По сред бял ден на 14 юни в столицата на пл. „Македония“ е бил нападнат мъж, за да му бъдат отнети 2 лева и други вещи. Извършителят е нанесъл няколко удара с нож тип „пеперуда“ по главата на пострадалия. За късмет в този момент в района е имало граждани, които са предотвратили по тежък инцидент, съобщават от прокуратурата. На извършителя, 42-годишен мъж е повдигнато обвинение и е задържан за 72 часа. Очаква се днес съдът да разгледа мярката за неотклонение „Задържане под стража“.

comment 0
visibility 2691
Парк

Няма отровни змии в градинките и парковете в София

Няма информация за увеличение на популацията на змии в столицата. Не са открити и отровни влечуги. Това съобщи херпетологът Атанас Грозданов. Змиите са в една численост, която е постоянна и има фактори за тяхното намаляване, а не увеличаване, съобщава БНТ. Според херпетологът Емилия Вачева отровни змии в столицата не се среща, тъй като те няма как да живеят в градска среда. Няма опасност и не бива да се притесняваме. Най-често в града се срещат водните змии - сива и жълтоуха, а също и смокът мишкар. И трите не са отровни и не са опасни. Специалистите много кратно са обяснявали,че няма как да има опасни змии в София и сигналите за такива са некоректни и целят да създават паника сред хората.  

comment 0
visibility 544
Александър Невски

Променят движението в столицата заради посещението на председателя на Грузинския парламент

Заради посещението на председателя на Грузинския парламент в София, временно се променя движението в центъра на града. От 8.00 до 11.00 часа днес се забраняват престоят и паркирането на пътни превозни средства на северозападната дъга на пл. „Свети Александър Невски“ между ул. „Оборище“ и ул. „11-ти август“ и на ул. „Оборище“ между ул. „Георги Сава Раковски“ и пл. „Свети Александър Невски“ От 9.00 часа до 11.00 часа се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. „Оборище“ между ул. „Георги Сава Раковски“ и ул. „11-ти август“ само при необходимост и по преценка на отдел „Пътна полиция“ при СДВР.

comment 0
visibility 344
София

Времето и предстоящите събития на 17 юни 2019 г. в София

Времето на 17 юни Топло с възможни краткотрайни превалявания следобед! Такова ще е времето днес, 17 юни, в столицата. Минималната температура е 16 градуса, а максималната 28, сочи сочи prognozata.bg Предстоящи събития за 17 юни 07.00 часа В  зала 5 на МОН ще бъде изтеглен изпитният вариант за националното външно оценяване по български език и литература след VII клас. Изпитът за седмокласниците започва в 9.00 часа. 10.00 часа С церемония по полагане на венец на Паметника на незнайния воин ще започне официално посещение на председателя на парламента на Грузия Иракли Кобахидзе. След това от 10.20 часа гостът ще се срещне с председателя на българския парламент Цвета Караянчева. За 11.00 часа е предвидено съвместно изявление за медиите. 10.00 часа В Министерски съвет премиерът Бойко Борисов ще се срещне с европейския комисар по цифровата икономика и цифрово общество Мария Габриел и с ръководителя на Генерална дирекция „Свързаност“ към Европейската комисия (ЕК) Роберто Виола. Основна тема на разговора ще бъде европейският суперкомпютър на световно равнище, който ще заработи в България. След края на срещата са предвидени изявления за медиите. 11.00 часа в заседателната зала на МТИТС министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и министърът на транспорта и морските въпроси на Черна гора Осман Нуркович ще подпишат двустранна Спогодба за международни автомобилни превози на пътници и товари. 10.00 часа В зала „Средец“ на София Хотел Балкан ще се проведе конференция „Бъдещето на труда - бъдеще за трудещите се или бъдеще за капитала?“. 11.00 часа В пресклуба на БТА ще се проведе пресконференция на проф. д.н. Нина Дюлгерова - преподавател във ВСУ „Черноризец Храбър“ и ЮЗУ „Неофит Рилски“ на тема „Битката за историята в контекста на Втората Световна война. Десантът в Нормандия и откриването на втори фронт в Европа“. 11.00 часа в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Норберт Пиетрала ще бъде удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“. 14.30 часа В зала „Триадица“ на „Гранд Хотел София“ евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки кани избраните евродепутати на среща за пакета „Мобилност“. 14.30 часа На „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев ще удостои с орден „Стара планина“ първа степен посланика на Федерална република Германия Херберт Салбер. 15.30 часа На „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев ще проведе среща с председателя на парламента на Грузия Иракли Кобахидзе. 18.30 часа В Литературния клуб на Столична библиотека ще бъде представена поетесата, журналист и литературен критик Анжела Димчева, секретар и ковчежник на П.Е.Н. България. 18.30 часа В обновения Северен парк ще се проведе традиционният празник на район „Надежда“. 19.00 часа Травиата започва в НАРОДЕН ТЕАТЪР "ИВАН ВАЗОВ" 19.30 часа „Догодина по същото време" в City Mark Art Center - Сити Марк Център за Изкуство Още интересни събития от днешния ден- ТУК

comment 0
visibility 2696
Катастрофа

Трамвай удари патрулка на бул. „Александър Стамболийски“

Трамвай движещ се по линия 8 от ж.к. Люлин удари леко неправилно паркирана полицейска кола на бул. „Александър Стамболийски“ близо до пл. „Възраждане“, съобщават очевидци. Колата е била спряна много близо до трамвайните релси и мотрисата не е успяла да мине. Нанесени са леки материални щети на полицейския автомобила и трамвая. Няма пострадали при инцидента. Временно е било блокирано движението на мотрисите в района.