Тема: вандали

comment 0
visibility 269
вандали

За пореден път вандали надраскаха паметната плоча на Раковски

Стената под паметната плоча на Г.С. Раковски за пореден път е издраскана от вандали. Тя се намира на едноименната улица. А само преди няколко дни бе почистена и боядисана, съобщават от Столичния инспекторат.    Вандалската проява е констатирана при текущ контрол от инспекторите. Ще бъдат предприети мерки за отстраняване на драсканиците    

comment 0
visibility 539
ограда

Надраскаха с вулгарни изрази оградата на 43 ОУ "Христо Смирненски"

Неизвестни злосторници са надраскали с вулгарни изрази оградата на 43 ОУ "Христо Смирненски". Вандализмът е на две места от страната на бул. "Сливница". За съсипията сигнализира в социалната мрежа кметът на "Илинден" Иван Божилов. Той днес е бил на инспекция в района.    С много труд и средства изоставената от години сграда  бе възстановена преди 2 месеца от районната администрация  и Столична община. Кметът моли всеки, които има информация за инцидента, да я съобщи на районната администрация. Ще бъдат проверени и камерите в района, за да бъдат открити виновниците.      

comment 0
visibility 487
вандали

Вандали заляха с блажна боя фасадата на училище в "Дианабад"

Вандали намазаха с блажна боя фасадата на физкултурния салон на 105 СУ "Атанас Далчев" в "Дианабад". Предполагаемите извършители са малолетни, а част от тях са възпитаници на училището. Пред камерите на Bulgaria ON AIR директорът на 105 СУ Цветанка Костадинова разказа за неприятния инцидент.    В събота сутринта чистачката е заварила вратата намазана с червена и зелена блажна боя. Казала на домакина на училището, който се обадил на  директорката. Тя сигнализирала заместник-директора г-жа Георгиева, за да се направи преглед на камерите. Посегателството се е случило след 10 часа вечерта, тъй като до 10 има жива охрана в училището.   И проверката установила, че след полунощ, в 1,03 часа, петима малолетни и непълнолетни са навлезли в училището заедно с голям плик с боя и четки и са почнали да пакостят. Били са на територията на училището до към 3,30 часа, допълни пред камерите заместник-директорът Снежина Георгиева.   Директорът сподели, че са открили трима от извършителите - двама са настоящи ученици на училището, а третият е бивш възпитаник.  

Реклама
comment 0
visibility 391
счупено

Вандали чупят люлки в Негован, драскат по стените на кметството (СНИМКИ)

Вандали надраскаха стените на кметството в село Негован,Нови Искър.Това става няколко дни, след като те бяха боядисани. А коридорите бяха украсени с оскубани цветя от кашпите, които скоро бяха засадени.   Преди седмица беше счупена и люлката на детската площадка в двора на кметството, както и табелката на спирката на площада. Няколко пейки вече са потрошени в последните няколко дни, алармират от районната администрация. И допълват,че ако нещата продължават с това темпо, скоро няма да остане какво да се чупи.     

comment 0
visibility 1922
Счупиха чучурите на чешмата на Попа

Счупиха ремонтираната, преди 10 дни, чешмичка на "Патриарх Евтимий" (ВИДЕО)

Вандали потрошиха чешмичката на "Патриарх Евтимий", видя Столица.bg. Тя бе ремонтирана на 19 октомври т. г. Тогава бяха подновени изкъртените 4 чучура. Точно преди 10 дни гражданите можеха да пият вода. Вандали обаче са счупили отново чешмата и сега пак не работи. В зоната около чешмичката има много видеокамери и вече се гледат записите, за да се открият извършителите. Според граждани хулиганите умишлено за счупили чешмичката, както преди 10 дни умишлено се обръщаха контейнери с боклук в столицата. За супената чешма на "Попа" е подадена жалба в полицията. 

comment 0
visibility 906
Разбиха стълбите на ремонтирания подлез на бул. България при бензиностанция

Разбиха стълбите на ремонтиран подлез на бул. България

Стълбите на подлеза на бул. България при бензиностанция Еко са разбити, изкъртени и плочите премахнати. Така, слизайки надолу директно трябва да се скочи през 2 стъпала, при изкачване да се лази. За вандалския акт сигнализираха граждани в социалната мрежа. Този подлез скоро бе ремонтиран и обновен. В района има много камери и гражданите се надяват извършителите да бъдат открити и наказани. Разбитите стълби са от днес, но най-вероятно това е станало снощи.  В момента преминаването през подлеза е затруднено и човек може да падне и да се нарани. Подлезът свързва болниците в локалната ул. Здраве по бул. България с кв. Иван Вазов от другата страна, където има училище и спортна зала Раковски. Подлезът се ползва и от стотици столичани, които слизат и се качват на спирката на 604, 204 и др. автобуси на градския транспорт.

comment 0
visibility 2441
обърнати кофи

Вандали с качулки нарочно обръщат кофите за боклук в София

Вандали с качулки обикалят центъра на София и нарочно обръщат контейнерите за смет. От фирмите, които отговарят за боклука, получават доста сигнали, че като стане тъмно подобни неща са често явление, разказват от Нова телевизия.    Свидетелка на един от вандалските актове е Цветанка Колева. Тя видяла мъжете и се опитала да ги спре. Те скачали върху кофите и ги събаряли. На забележка, направена от жената, те отговорили: "Спокойно, ние сме от чистотата".    Според Ивайло Даховски, управител на една от сметоизвозващите фирми, вандалските актове са от една седмица всяка вечер. Кофите се изкарват по средата на улицата. И тъкмо служителите на фирмата съберат боклука на едно място, след половин час на друго място пак им се отвори работа.    Освен да изваждат отпадъците, бандитите чупели и контейнерите.  Полицията е информирана за странните случаи. Но задържани на този етап няма.   

comment 0
visibility 385
Ремонтираха потрошеното спортно игрище до до 163. ОУ "Черноризец Храбър"

Пак ремонтираха новото игрище до 163. ОУ "Черноризец Храбър"

Работници и ентусиасти се заеха с ремонта на новоизградено спортно игрище, което беше превърнато в бойно поле от хулигани. Обектът се намира в Дружба 2 до 163. ОУ "Черноризец Храбър". изграждането струваше около 100 000 лв. и бе направено от "Практикер" и дарено на район "Искър", тъй като е на общински терен. Както Столица.bg писа преди 2 седмици оградата на обекта е изкъртена, както и вратата, което резултат от вандалски прояви по тъмните часове. Новото спортно игрище с LED осветление издържа по-малко от 3 месеца. То е единственото в тази част на Дружба 2. УЧеници и деца му се радваха, защото имаха място къде да спортуват. Игрището е многофункционално и на него може да се играя, футбол, баскетбол и хандбал. След като съоръженията бяха изпочупени днес беше възстановена целостта на оградата, както и изкъртените заграждения зад кошовете за баскетбол и вратите за игра на футбол. Площадката бе открита в началото на юни от кмета на София Йорданка Фандъкова и районния кмет Ивайло Цеков. Спортната площадка е точно до голям блок, но очаквано живеещите там са "ни чул, ни видял".

comment 0
visibility 534
Паркът и спортната площадка до 108 училище в Дружба 1 осъмнаха в боклуци

Засипаха с боклуци обновена спортна площадка в Дружба 1 (СНИМКИ)

Обсипан с боклуци осъмна паркът и спортната площадка до 108. СУ „Никола Беловеждов“ в неделя сутринта. Спортните игри не са оправдание за кочината , която се оставя, възмущават се живеещи в близост до зеленото пространство. това се е случило в тъните часове на нощта. И лошото е, че тогова никой не е спортувал, а са се събирали да пият, казват хората. По масите за тенис бяха разхвърляни боклуци, празни бутилки от минерална вода, шишета от бира, салфетки, опаковки от храна и много фасове. Свинщина е имало и на новата спортна площадка, свидетелстват очевидци. Спортното игрище беше изградено през пролетта и е точно срещу училището. Само за няколко месеца и вече се налага спортният обект да бъде ремонтиран, тъй като вандали са изкъртили футболна врата и са разкъсали оградата. И камери да има пак ще има хулигани и вандали, защото всичко опира до възпитанието. Но е крайно време да бъде заловен и строго наказан някой, който вилнее и чупи публична собственост, възмущават се хора от съседните блокове. Всичко тук е направено, за да има къде децата да спортуват. Полагат се много усилия да се подобри средата на живот в Дружба и се харчат пари на столичани, а вандали и хулигани бъркат в нашите джобове, коментират възмутени граждани.

comment 0
visibility 3339
Чешмичката в градинката на Кристал

Идиоти съсипаха чешмичката на Кристал, часове след монтажа (СНИМКИ)

София е препълнена от идоти, малоумници, вандали, хулигани и всякаква измет, които по някаква случайност се наричат хора. Поредното доказателство е чешмичката в градинката на Кристал. Часове след като беше монтирана вандали брутално надраскаха скулптората на момченцето с кратунката върху чешмата. Вулгарен надпис бе издраскан с червена боя. Вандалската проява бе забелязана веднага от служители на Столична община и веднага почистена. 3 дни продължи монтажът на чешмата, а вчера тя бе окончателно поставена и от нея можеше да се пие вода. Идиотите, позволили си да драскат са заснети от поставените наоколо камери и ще бъдат заловени и наказани. Това поредния инцидент в обновената изцяло градинка на Кристал. След озеленяването там умишлено бяха прекършени две от дръвчетата Японска вишна. Коритата на чешмата са направени от витошки гранит, обясниха специалистите, които работиха по реставрацията ѝ. Фигурата на момченцето, която беше открадната, е възстановена по снимки и модел, даден от семейството на автора. Над коритата има метален пръстен, украсен с декоративни изображения на риби, между които се намират и четирите патета, от чиито човки се пие вода. Съоръжението бе възстановено от работилницата за скулптура „Марковстудио“ и нейният основател Марин Марков. Според запазените в Музея за история на София хроники, чешмата в градината срещу Военния клуб е направена в периода 1925 – 1935 г. Васил Зидаров е автор на скулптурната украса отгоре, която е голо дете с кратунка. Над коритата има метален пръстен, украсен с декоративни изображения на плуващи риби. Между рибките се намират и четири патенца, от чиито човки се пие вода.Чешмичката срещу Военния клуб е изградена в периода 1925 – 1935 г., а неин автор е Васил Зидаров. Коритата на чешмата са направени от витошки гранит, а фигурата на момченцето, която беше открадната, е възстановена по снимки и модел, даден от семейството автора Зидаров. Връщането на чешмичката в емблематичната градинка е част от цялостния ремонт "Кристал". Там беше поставена нова настилка, монтирано ново осветление и още нови 43 пейки, както и кошчета. Скулптурата със сърничките също беше почистена и поставена на мястото й. В градината беше изградена и нова поливна система, подменен беше и горният почвен слой с 5 см нов хумус. Засадени бяха 11 иглолистни и 41 широколистни фиданки, Японска вишна, над 700 храсти и 900 цветя, както и жив плет.

comment 0
visibility 685
потрошени коли

Вандали потрошиха коли в квартал „Витоша“

Снимка на коли потрошени стъкла и спукани гуми се появи в социалната мрежа. Става ясно, че автомобилите са били паркирани на „Данаил Крапчев“ и „Иван Пейчев“. Едната кола е с регистрация от Велико Търново, а другата е с монтанска регистрация. В коментарите под поста се виждат предположения за вандалската проява. Споменава се, че в събота е мало коли със спукани гуми. Явно вандалите продължават да рушат. Други предполагат, че точно НЕсофийската регистрация е провокирала това действие. Други подозират, че на някого не му е харесало къде са паркирали колите. Каквато е да е причината, никой не може да руши частна собственост. Вандалите трябва да носят отговорност за действията си.

comment 0
visibility 1416
Потрошиха ново спортно игрище в Дружба 2

Вандализъм: Потрошиха спортно игрище на 3 месеца в Дружба 2 (СНИМКИ)

Новопостроено спортно игрище в Дружба 2 вече прилича на бойно поле. Разкъсаната ограда и повредените спортни уреди са резултат от невиждана вандалщина, която се вихри в цяла  София. Спортното игрище не можа да издържи 3 месеца заради хулигани. Сега пак кметът ли е виновен? Просто има лоши хора и за такива трябва сериозно наказание, коментираха пред Столица.bg живеещи около игрището. Спортната площадка бе изградена за 100 000 лв. през юни т. г. съвместно със Столична община и веригата Практикер. Тя се намира до 163 основно училище "Черноризец Храбър" в Дружба 2. Децата и живеещите в тази част на столичния квартал отдавна искаха място за спортуване. И желанието им бе удовлетворено. Игрището бе като малко бижу насред обраслата с треви площ между блокове и училище. Там бе изградено модерно осветление, поставени бяха нови съоръжения за многофункционалното ползване на игрището. На откриването присъства лично кметът на София Йорданка Фандъкова и районният кмет на "Искър" Ивайло Цеков, както и един от собствениците на Практикер, инвестирали в спорта за децата. Тогава малчуганите се радваха на новата спортна придобивка. В момента игрището е с разкъсана ограда и изпочупени уреди. За съжаление наоколо няма камери и вандалите трудно ще бъдат открити, ядосват се хора от съседния блок. Едно е сигурно, че това са безотговорни хора, които разрушават общинско имущество, коментират те. През март т. г. бе открита и спортна площадка в Дружба 1 до 108-о училище. В момента усилията на кмета Ивайло Цеков дават резултат и се изграждат други три спортни площадки в района. На зони за спортуване вече се радват деца и възрастни и в кв. "Димитър Миленков" и до бл. 40 в Дружба 1.  

comment 0
visibility 233
Счупена телефонна кабина

Потрошиха телефонна кабина до Софийския университет

Хулигани си показаха простотията върху телефонна кабина до Софийския университет "Климент Охридски". По-късните часове те са потрошили тотално публична собственост. Пияни, заляни, надрусани или просто простаци няма никакво значение какви са. Факт е, че са от простаците, които  прекършиха дръвчета в столицата, чупят пейки и чешми, обръщат кошчета за боклук, къртят шадравани и драскат по обществени сгради. Очакването на гражданите е, че ще бъдат разпознати и наказани. Засега е сигурно, че около Алма матер има много камери за видеонаблюдение и е инцидентът е запечатан. Снимката бе публикувана в социалната мрежа и взриви от недоволство. Според коментарите София се е напълнила с боклучи. Други смятат, че това е недопостимо, незамисимо, че отдавна сем във времето на мобилните телефони.

comment 0
visibility 2435
вандали

Вандали повредиха бетона на новострояща се площадка до бл. 531 в "Люлин" (СНИМКИ)

Вандали повредиха бетона на новострояща се детска площадка до блок 531 в "Люлин" 5. На снимки, които пусна в социалната мрежа кмета на района, се виждат  множество стъпки по все още  пресния материал. Така практически отново трябва да се слага бетон, да се заравнява и да се изчака пак да стегне преди да се положи отгоре настилката и уредите.     Столица.bg  припомня, че отново на същото място преди дни баскетболния кош точно срещу блока бе счупен. И това само няколко дни, след като бе ремонтиран и поставен за пореден път.    В интернет кметът на района обяснява, че за коша получил доста коментари,че е счупен, защото е китайски и не е професионален. "Сега и бетонът ли е китайски?", пита той.     

comment 0
visibility 432
вандалска проява в Люлин

За 3 дни за втори път вандали чупят баскетболно табло

Милко Младенов, районен кмет на Люлин, излезе с обръщение в социалната мрежа към съгражданите си да бъдат непримирими към вандалските прояви в района. Баскетболният кош срещу бл.531, който е бил възстановен преди дни, пак е счупен. Младенов припомня, че за няколко години са изградени над 3 спортни и детски площадки. ДО края на септември ще са готови още 13 нови детски площадки, разположени в междублоковите пространства  бл. 909 и бл. 910, бл. 881 и 883, бл. 119 и 120, бл. 205 и 206, бл. 982, бл. 158, бл. 301, бл. 531, зад бл. 718, зад бл. 413, зад бл. 432, зад бл. 706 и до бл. 959. Жителите на района ще се радват на 4 нови спортни площадки – футболно игрище зад бл. 615 и в междублоково пространство на бл. 137 и бл. 140, стрийт фитнес площадка бл. 718 и в кв. „Филиповци“. Това е основателна причина да не се допуска разрушаването на това, което е направено с толкова труд и средства и е изключително полезно за жителите на района. Кметът призовава всеки, който забележи подобна проява, да подаде сигнал веднага в 09 РУП – СДВР.

comment 0
visibility 827
счупена беседка в Северен парк

Вандалски акт в столичния Северен парк

Стряскаща снимка на разрушена беседка в столичния Северен парк се появи в социалната мрежа. В групата „Забелязано в София“ потребителят @‎Stanislav Atanasov‎ е качил снимка на буквално смачкана беседка. Вандалската проява е реализирана през нощта. Коментарите под публикацията са осъдителни в по-голямата си част. Общото мнение е, че все повече не се пази и не се цени това, което е направено за удобството на гражданите. Оформя се дори дискусия какво точно се е случило. Един от коментиращите споделя, че тийнейджъри са окупирали беседката и вероятно те са помогнали за сегашното ѝ състояние. Друг потребител пък подозира, че беседката е била разрушена от граждани, на които е пречел шума, който са правели тийнейджъри, използващи беседката за нощни забавления.

comment 0
visibility 1160
Потрошена спирка на бул. Евлоги и Христо Георгиеви" в София

Потрошиха поредната спирка в центъра на София

Поредната вандалска проява в центъра на София е факт. Този път мишена на хулигански действия е спирка на градския транспорт. Спирката на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" 105, в посока Орлов мост, е с изцяло потрошени стъкла и е тотална щета. За резлутатът от вандалската проява съобщава гражданин в социалната мрежа. Публикуваната снимка в "Забелязано в София" събира десетки коментари на възмутени столичани. Ако наоколо има камери може и да се открият извършителите на деянието, надяват се граждани. В противен случай поредният хулиган остава безнаказан. Голяма част от спирките на градския транспорт в София са дадени на концесия на частни фирми, обикновенно занимаващи се с рекламна дейност. Потрошената е от тях.

comment 0
visibility 895
Изпочупена детска площадка в жк Стрелбище

Само 3 месеца оцеля нова детска площадка в "Гоце Делчев" (СНИМКИ)

Вандали продължават да вилнеят из София и унищожават детски площадки, пейки, чешми и публична собственост. След прекършените дървета по "Патриарха", счупената чешма в кв. Горна баня на прицел е била и детска площадка в район Триадица. Само 3 месеца е оцеляла нова детска площадка в в Гоце Делчев. Съоръжението е с изпочупени пързалка, ограда идруги детски люлки. За опасната вече детска площадка е сигнализирала майка пред Сдружение Безопасни детски площадки. Зоната да игри и забавления на малчуганите се намира между ул. Бадемова гора и ул. Боянски водопад,  междублоковото пространство зад блокове 67,68 и 69. В момента на детската площадка няма нито едно здраво съоръжение.  Възмутеният родител е подал сигнал до Столична община. Сега мястото е изключително опасно да се ползва от децата и трябва да бъде затворено. От районната администрация не са предприети необходимите мерки. От сдружението също ще подадат сигнал и очакват отговор, защо все още не са предприети мерки. Опазването на ремонтирани от Столична община обекти, площадки, съоръжения, паркове и градини е сериозен проблем. Със сигурност обаче има гражданска нетърпимост към вандали и хулигани.

comment 0
visibility 1815
табла

От ЦГМ показаха потрошените табла по спирките в София (СНИМКИ)

Центърът за градска мобилност показа хулиганските прояви спрямо таблата на спирките в столицата. Снимките, които са пуснати на страницата на ЦГМ в социалната мрежа, носят заглавието "Стоп на вандалите". Всяка седмица има поне по един сигнал за счупена, разбита, надраскана или ограбена табела по спирките. Дружеството работи заедно с полицията и застрахователите, за да възстанови щетите. Колкото и бързи да са ремонтите дейности обаче винаги има хора по стоянките и таблата до тях не работят , защото някой друг ги е съсипал, обясняват от ЦГМ. Кадрите предизвикаха вълна от възмущение в социалната мрежа. Гражданите апелираха за по-строги глоби при установяването на подобни нарушения.  

comment 0
visibility 576
дръвчета

Вандали потрошиха дръвчета до Френската гимназия (СНИМКИ/ВИДЕО)

Вандали счупиха четири дръвчета на метри от Френската гимназия в София. Невинните фиданки са разположени по улица "Раковски", а видеото с унищожаването им предизвика доста негативни емоции в социалната мрежа. Повечето хора недоумяваха как така при толкова камери в района не са намерени апашите и не са им наложени глоби. Други бяха категорични, че докато има подобни прояви, нищо в страната няма да се оправи. Трети път изразяваха съжаление, че дръвчетата не са могли напълно да се развият. Иначе са щели да бъдат приятна гледка по улицата.  

comment 0
visibility 2019
Закуска във фара

Чупят и пълнят фарове на коли със закуска в София

Битката за паркоместа в столицата породи нова вандалска проява. Заради паркираните коли навсякъде, хората търсят различни начини за наказване на наглите шофьори. Един от тях бе споделен в социалната мрежа. Новия хит е чупене на фаровете и слагане на зърнена закуска вътре. За няколко дни в центъра на столицата са отчетени няколко такива случая. Последният обаче е от крайния квартал Мусагеница. Публикуваните снимки със счупените фарове веднага породиха коментари в социалните мрежи. Като според повечето е добре, че освен закуската вътре няма и мляко, други пък споделят, че града е пренаселен и това е един от малкото начини за справяне с пришълците.

comment 0
visibility 1226
Контейнер за дрехи

Масово разбиват контейнерите за дрехи на БЧК в София

Вандали масово разбиват контейнерите за дарения на дрехи на БЧК поставени в столицата. Освен, че се рушат съдовете от тях биват откраднати дрехите. Така оставените дарения не стигат до нуждаещите се, съобщава bTV. В повечето случай крадците от ромски произход взимат по-качествените облекла и обувки, а останалите изхвърлят на вън. Подобни грабежи обикновено стават през пролетта и лятото. В столицата редовно се констатират разбити и обрани контейнери след влизане в тях. Част от дарените дрехи отиват директно в кризисните центрове на Българския червен кръст. А останалите се изнасят, като за всеки килограм 10 стотинки постъпват в хуманитарната организация. Набраните средства биват реализирани в различни каузи. От началото на тази година във фирмата, стопанисваща контейнерите, има постъпили 10 сигнала за счупени съдове и кражби.

comment 0
visibility 668
Градинката до Народно събрание

Кой ще опази ремонтираната градинка до Народно събрание `(ВИДЕО и СНИМКИ)

Ремонтираната градинка до Народно събрание всяка сутрин осъмва с щети и поразии. Хулигани, надрусани и пияни вечер безчистват в обновеното пространство. В последния месец почти през ден сутрин има работници на "Зелена система", за да възстановяват цветните алеи и заедно с тях и представители на фирмата, която е изградила поливната система. Цветята са като с валяк премазани, а металните разпръсквачи изпочупени, видя Столица.bg. "Какво им пречат пръскачките и защо трябва да се чупят", недоумяваха хората, които се опитваха да възстановят щетите. Те споделиха, че още по ужасно е положението в градинката на Кристал, където също са поставяли поливната инсталация. Младежи вървят и ритат разпръсквателите. Деца с колела също не се спират и минават през тях. Родителите им ги виждат и никой не се сеща, че това са щети, които всички граждани плащаме, възмущават се работници. И двете градинки се обхождат вечер и задължително сутрин, но почти няма ден, в който нещо да не се възстановява. И двете градинки са изцяло ремонтирани, имат с нова паркова мебел, чешмичка, алеи, настилки, осветление, цветя и озеленяване. Те са част от реконструкцията на Зона 4, а изпълнител е ПСТ Груп. Обектите не са приети от Столична община, тъй като се налагат корекции по изпълнението на някои детайли. В градинката до Народно събрание няма видеонаблюдение.