Тема: въздух

comment 0
visibility 155
ФПЧ няма в София

Няма превишение на ФПЧ във въздуха в София

Въздухът в София няма превишение на ФПЧ в последните 24 часа. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на брифинг в Министерски съвет след срещата с премиера за водната криза в Перник. От полунощ досега няма превишение на нито една от станциите в столицата, каза столичният кмет. Тя припомни, че има няколко механизма, по които се следи качеството на въздуха в София. "Говорим за средно денонощно стойности. Ние следим, имаме механизъм, който при необходимост можем да задействаме", допълни Йорданка Фандъкова. В сайта на Столична община резултатите от мониторинга на различните точки показва, че въздухът е в норма за ФПЧ. на Павлово са отчени най-високите стойности - 70 мгр на куб. м в някои часове на деня. В Дружба, Копитото и Надежда са регистрирани под 50 мгр. на куб. м. Прогнозата за неделя в петте станции в столицата, които се наблядават от ИА "Околна среда" - Дружба, Павлово, Хиподрума, Надежда и Копитото за ниско съдържание на ФПЧ - под 50 мгр. на куб. м.  При средно денонощните стойности на Павлово са малко над 25 мгр. куб. м. За всички точки ФПЧ са в диапазона от 12 до 25 мгр. на куб. м.    

comment 0
visibility 340
Йоана Христова и подмяна на печки по грограма Лайф+

Столична община започва подмяна на старите с екопечки от следващата седмица

Подмяната на старите печки на дърва и въглища с екологични започва през следващата седмица. Това съобщи зам.-кметът по екология Йоана Христова на пресконференция днес. Замяната е безплатна и е по програма Life+, която се изпълнява от Столична община. Следващата седмица предстои да се отвори процедурата за подмяната на старите печки по кварталите по програмата, обяви Христова. 20 000 домакинства, които в момента се отопляват на дърва и въглища ще имат възможност да подменят уредите. Общо обаче в София са около 55 000 домакинствата. Останалите също могат да бъдат потенциален обект на последващо финансиране в разработването на новата програма, обясни Йоана Христова. В момента Столична община реализира и допълваща мярка -  монтиране на филтри на комините. Със заповед на кмета Йорданка Фандъкова от 7 януари е назначена и работна група, която да предложи анализ на Механизма за дейстиве при прогнозни и реални превишения на ФПЧ във въздуха, по известна като Системата за ранно предизвестяване. След анализа групата трябва да предложи и нови мерки или дейстивя към сегадействащия Механизъм.  

comment 0
visibility 270
Трети проект финансиран по ОПОС за качеството на въздуха

Средногодишно въздухът в София е станал по-чист

Въздухът в София през изминалата година е станал по чист като средногодишна норма. Спазено е европейското изискване за 40 микрограма на кубичен метър на ФПЧ. Това показват предварителни данни от всички измервателни станции в София за качеството на въздуха. Новината съобщи зам.-кметът по екология на Столична община Йоана Христова на пресконференция днес. "Добрата новина е  резултат от изпълнението на сега действащата ни програма. Можем да кажем, че по предварителни данни всички автоматични измервателни станции за въздуха в София показват, че средногодишната норма от 40 мгр. на куб. м вече е спазена. Официално данните трябва да се потвърдят от МОСВ и неговите структури, но по наши предварителни разчети имаме съответствие със средногодишната норма за ФПЧ", каза Йоана Христова. На пресконференция днес тя представи и екипа по новия проект на Столична община, по който трябва да се изработи нова програма за Подобряване на качеството на въздуха в София 2021 - 2026 г. Проектът е финансиран по ОПОС с 412 583 лв. Това е третият одобрен проект на Московска 33 за чистия въздух.  Реално е стартирал през юли 2019 г. и вече има договор подписан с изпълнител за разработване на новата програма за чистота на атмосферния въздух. "Планираме мерки, които да доведат до подобряване на въздуха. Дейностите в обхвата на проекта са насочени към Програмата за качеството на атмосферния въздух в Столична община 2021 - 2026, която да е съобразена с действащото национално и европейско законодателство. Това може да осигури на Столична община да кандидатства за финансиране на отделни мерки за подобряването на въздуха. Мерките от новата програма ще дадат възможност за кандидатстване и на други мерки", обясни Христова.

Реклама
comment 0
visibility 237
въздух

Представят 5-годишен проект за по-чист въздух в София

В Столичната община ще бъде представен проект за подобряване качеството на атмосферния въздух за периода 2021 – 2026 г.   Бенефициент по проекта е Общината. Общата му стойност e 412 583,87 лв. Той ще се реализира с финансовата подкрепа на Кохезионния фонд на Европейския съюз и национално съфинансиране от държавния бюджет на Република България и съфинансиране от бюджета на Столичната община. Срокът за изпълнение е 23 месеца, информират от БНР.   Основната цел на финансирането е да се разработи нова програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух на територията на Столичната община за намаляване нивата на замърсителите и за достигане на утвърдените норми за качеството на атмосферния въздух.  

comment 0
visibility 244
Миене на улиците

Мият бул. „Тодор Александров“

От вторник, 14 януари, започват да мият бул. „Тодор Александров“, съобщават от управата на район Възраждане. Това се налага заради мерките, които предприема Столична община, за да подобри качеството на атмосферния въздух в столицата. Те са залегнали в актуализираната Програма за управление на качеството на атмосферния въздух в София и Плана за действие към нея. Миенето на улицата се извършва само при подходящо време. Дейностите се извършват с автоцистерна. Ще бъде създадена временна организация на движението, за да не се затруднява трафика.

comment 0
visibility 1136
Борис Бонев

Общински съветник предлага при 150 µg/m3 на ФПЧ да се задействат мерките срещу мръсния въз...

Най-високата норма на замърсяване на въздуха с ФПЧ, при която се задействат мерките в София да бъде 150 µg/m3, а не както досега 200 µg/m3. В момента се допуска превишението да е 4 пъти, при норма от 50 µg/m3. Това е предложение на единствения в СОС независим общински съветник Борис Бонев. Днес той е внесъл доклад в СОС, с който иска да се направят корекции, за да бъдат задействани по-бързо мерките срещу замърсяването на въздуха в София, съобщават от Спаси София. С доклада той ще настоява за намаление на критериите, при които се задейства Маханизмът с мерките за качеството на атмосферния въздух в столицата. Целта е да се реагира адекватно и навременно, за да се защити здравето на столичани.  "В момента най-строгите мерки влизат при стойности на замърсяването от над 200 µg/m3, което е 4 пъти над пределните норми. Не съм съгласен да чакаме въздухът да стане отровен, за да реагираме. Затова и в моето предложение, максималната степен на замърсяване вече е 150 µg/m3 , което е в съответствие и с критериите на Световната здравна организация", аргументира се общинският съветник. В промяната на критерийте за мерките влиза и пускането на зелен билет от Столична община. Билетче за левче да се въвежда по-често и навременно срещу замърсяването на въздуха от трафика. "Вместо да се налага да дишаме опасен въздух няколко поредни дни, "зелен билет" ще може да се въвежда при прогноза за високи нива на ФПЧ или един ден на замърсяване над 100  µg/m3. За сравнение, в момента този праг е двойно по-висок - 200 µg/m3.", коментира Бонев. Според него официалните данни показвали, че въвеждането на билет за лев струва на Московска 33 едва 17 000 лв. "Тази мярка ще привлече и повече пътници в градския транспорт и затова съм заложил и задължение ЦГМ да намали интервалите по основните линии в тези дни", предлага общинският съветник.    

comment 0
visibility 2788
Въздуха в София

Повече ФПЧ във въздуха в „Хаджи Димитър“, „Орландовци“, „Христо Смирненски“, „Подуяне“ и „...

Превишение на ФПЧ във въздуха се отчитат в 5 столични квартала - "Хаджи Димитър", "Орландовци", "Христо Смирненски", "Подуяне" и "Левски".  Замърсяването е отчетено от  airsofia. Превишения за ФП)Ч има и в други квартали на София, но в посочените е най-голямо. Допустимата норма е 50 мгр на куб. м. В  „Хаджи Димитър“, „Орландовци“, „Христо Смирненски“, „Подуяне“ и „Левски“ надхвърлят двойно сотиностите. Една от причините е битовото отопление в тази част на София, на територията на два района - Сердика и Подуяне.    

comment 0
visibility 943
София въздух

Отново мръсен въздух в София

Въздухът над София отново е замърсен, според данните на Европейската агенция по околната среда, съобщава БНР. Данните сочат, че замърсяването три пъти надвишава нормата. Опасни са нивата на фини прахови частици в два столични района – „Надежда“ и „Младост“. Замърсяване на въздуха е установено и в градовете Пловдив, Смолян, Русе, Горна Оряховица и Варна.

comment 0
visibility 532
филтри на комини

За по-чист въздух в София: Монтирани са над 100 филтри на комини

Столичната община продължава борбата си въздухът в София да стане по-чист. Като една от мерките за това е монтирането филтри на комините на домакинствата, които се топлят на дърва или въглища. Вече са монтирани над 100 такива филтри. А само за последния месец са поставени над 84. Това каза пред журналисти зам.-кметът по екология Йоана Христова, която направи инспекция на монтирани филтри на комини в "Красна поляна". При тези 84 домакинства, където има вече сложени филтри, се наблюдава спестяване от  над 1,5 тона емисии във въздуха, допълни Христова. Съоръженията са сложени на къщи в "Красна поляна" и "Слатина".    През миналата година СОС одобри програма за монтиране на филтри на комини на отоплителни инсталации на домакинства, които не са включени в големите проекти за подмяна на отоплителните инсталации на домове, които се отопляват на дърва и въглища. До 2023 г. трябва да бъдат поставени филтри на 2 хиляди сгради като Столичната община осигурява финансирането с бюджета за всяка година. Програмата е предназначена за сгради, които не попадат в обхвата на двата проекта, с които Столичната община заменя отоплителните инсталации на 20 хиляди домакинства в столицата, обясниха от "Московска" 33.   До края на следващата година предстои да бъдат монтирани 1000 филтри. След това има възможност за допълнително поставяне на още 1000 такива системи. Стойността на един уред  е около 4 хил.лв. като това включва както доставка и монтаж, и строителните дейности, ремонтни на комините.    Зам.-кметът по екология заяви, че 50 на сто от замърсяването в града се дължи на автомобилите, 40 процента - на отоплението с битово гориво, останалите десет процента са различни други замърсявания.              

comment 0
visibility 1041
замърсяване

Замърсяване на въздуха отчетено в пет района на столицата

  В пет района на София беше отчетено замърсяване на въздуха с фини прахови частици, съобщава БНР.   В "Младост", "Павлово", "Надежда", "Хиподрума" и "Дружба" замърсяването е над допустимото. Най-висока степен на замърсяване се очаква в "Хиподрума" и средна в "Павлово", показват данните от измервателни станции в сутрешните часове.   Традиционно в зимния сезон от Столичната община призовават гражданите да не ползват лични автомобили, а градски транспорт, както и да избягват отопление на твърдо гориво, когато е възможно.   От Инспектората пък извършват проверки на строителни обекти и промишлени, транспортни и битови източници за замърсяване с прахови частици.

comment 0
visibility 1231
Въздухът в София на 4 януари 2020

Трафик и отопление повишиха замърсяването с ФПЧ в София

В първите работни дни на новата година въздухът в София отново е с леко превишение на концентрацията на ФПЧ10. Това показва системата за отчитане на качеството на въздуха от станциите на ИА "Околна среда" в столицата. През почивните дни въздухът бе чист и нямаше превишение на нито една норма. Използваната досега от гражданите платформа airsofia показва наличие на прахови частици над допустимите 50 микрограма на кубичен метър почти в цялата столица, на места достигат двойно до 100 мгр на куб. м. Пуснатат преди седмица локална система на Столична община, разработена от "Телелинк" също отчита превишения. На станцията в "Овча купел" са съответно 61,92 са ФПЧ2,5 и ФПЧ10 102,47 микрограма на кубичен метър. Превишение има и в Дружба - 140,90 и 64,23 мигрограма на куб. м. Най-голямо е замърсяването, до 3 пъти на ФПЧ10 в "Орландовци". Системата не отчита превишения на концентрацията на нито един от другите 5 компонента, които се измерват. Замърсяването е автомобилния трафик и битовото отопление. От Столична община призовават да се ползва градския транспорт и да се използва екологично отопление. Столичен инспекторат продължава с проверките на промишлени транспортни и битови източници за замърсяване с прахови частици. Прогнозите за утре 4 януари т. г. са за намаляване на замърсяването с ФПЧ в Дружба, Павлово, Хиподрума, Надежда.

comment 0
visibility 1682
трафик София

Столичани ще следят качеството на въздуха с нова платформа

Нова онлайн платформа ще дава възможност на столичани да следят показанията на 22 станции, които мерят нивото на фините прахови частици във въздуха на София, съобщавава БНТ. Качеството на въздуха ще се измерва с определен индекс. СЪщевременно ще функционира мобилно приложение, с което гражданите ще могат да подават сигнали. На онлайн картата могат да се видят актуалните показания на всяка една от измервателните станции на територията на София. Може да се проследи нивото на всеки един от замърсителите. Графика показва историята на измерванията.

comment 0
visibility 803
сензорни станции за качеството на въздуха

Пускат онлайн платформата на сензорната система за въздуха в София

Новата система да анализ на качеството на въздуха и замърсяването в София стартира на 27 декември т. г., петък, както бе обещано от Столична община. В столицата са монтирани 22 станции, а утре стартира и платформата, в която в реално време могат да се наблюдават параметрите на въздуха. Проектът се реализира с разработката на системата на Телелинк. Сензорите на станциите са електрохимични и измерват концентрацията на озон, въглероден диоксид, серен диоксид и азотни оксиди във въздуха, както и ФПЧ 10 и ФПЧ2,5. Първата бе монтирана през лятото в парка в кв. Хиподрума. На 22-те станции се измерва фината концентрация на емисиите, а също и индустриални замърсявания. Данните от цялата система могат да се ползват и с мобилно приложение. "Пилотният проект продължава да се развива и надгражда с още функционалности. Стартирането на платформата е само началото", коментираха пред Столица.bg от Телелинк. Сензорите се захранват със соларен панел. При висока влажност и температури под 0 градуса може да се получи обледяване, което може да спре достъпа на свеж въздух до сензорите, които се захранват със соларни батерии. От Телелинк вече работят по поставянето на иновативна отоплителна система за сензорите - специални стени с тантанови нишки. През следващите 3 години ще продължим да надграждаме системата с нови функционалности, казват от Телелинк. С технологичната апаратура Столична община си поставя две задачи. Първо на базата на информацията бързо да се предприемат и прилагаме мерки и второ - гражданите в реално време да получават информация за въздуха. Системата за мониторинг на въздуха измерва освен емисиите и температура, влажност и налягане. Проектът е партньорски и финансиран със евросредства. Бюджетът на програмата "Балкани - Средиземно море" е 1,417 млн. евро и участват 5 града - София, Солун, Никозия, Тирана и Скопие. За сензорните станции за въздуха в българската столица сумата е около 480 000 евро.

comment 0
visibility 456
горене на отпадъци

Откриха 4 камиона с боклуци, подготвени за горене в Красна поляна

Четири камиона с боклучи, приготвени за изгаряне са открили днес служители на Столичен инспекторат при проверка. Отпадъците са били складирани в района на Виетнамските общежития в район Красна поляна, съобщиха от Столична община. Проверките са съвместно с район "Красна поляна" и екипи на 3 РУ - СДВР на ул. „Рижки проход“. От там са иззети и извозени за депониране. Обитателите на общежитията са приготвили да ги горят, за да се топлят. Утре акцията по извозване на отпадъци ще продължи. Осем акта съставиха днес екипи на Столичен инспекторат при проверки за източници на замърсяване в различни райони на София.  При извършени проверки, които са насочени към замърсители на въздуха са установени нарушения. Инспектирани са строителни обекти, автосервизи и пунктове за смяна на автомобилни гуми. Извършени са и проверки за горене на отпадъци на открито. Екипите провериха 33 строителни обекти в районите "Красно село", "Изгрев", "Студентски", "Лозенец" и "Витоша".  В тези райони на София са съставени 7 акта за установени нарушения. Инспекторите са проверили общо 28 автосервизи и пунктове за смяна на автомобилни гуми и за горене на отработено масло. За горене на отпадъци на открито в район "Подуяне" е съставен акт на ул. "Дан Колов“. През този месец при проверки в жилищата са съставени и 11 акта. Вчера пак при порверка бяха заловени хора, които горяха отпадъци под моста на Захарна фабрика в район Илинден. съставени са им актове.

comment 0
visibility 549
Миене на улици и булеварди заради мръсния въздух в София

Къде в София мият улици и булеварди заради мръсния въздух

Още в два столични района на София ще продължи миенето на улици, което е част от мерките за качеството на въздуха на столицата. Днес цял ден цялостно ще бъде измит бул. "Филип Аврамов" в район Младост, съобщиха от Столичен инспекторат. Почистването е от дневната смята на оператора за почистване. Ще бъдат измити и в район „Илинден“ - бул. „Вардар“, ул. „Божурище“, ул. „Крум Стоянов“, в район „Красно село“: ул. „Житница“ и бул. "Акад. Ив. Ев. Гешов", както и в район „Студентски“ бул. „Симеоновско шосе“. На 20 декември т. г. е ред на район Красна поляна. Също цялостно от нощна смята ще бъде измит  бул. "Възкресение". Дейностите се изпълняват при подходящи метеорологични условия, предупреждават от Инспектората. Заради замърсяването на въздуха с ФПЧ в София в последните дни бяха измите улици и булеварди в район „Подуяне“:  бул. "Ботевградско шосе", ул. „Тодорини кукли“, ул. „Александър Екзарх“, ул. „Плакалница“, ул. „Стефан Богориди. - В район „Слатина“: ул. „Иван Димитров - Куклата“, бул. „Шипченски проход“ от ул. „Иван Димитров - Куклата“ до ул. “Асен Йорданов“, бул. „Асен Йорданов“ - В район „Сердика“:  ул. „Магда Петканова“, ул. „Пражка пролет“. - В район „Надежда“: ул. "Хан Кубрат", ул. „Недко войвода“, ул. „Възрожденска“.   - В район „Връбница“: бул. „Панчо Владигеров“ от бул. „Сливница“ до ул. „ Акад. Дмитрий Лихачов“.  

comment 0
visibility 750
Мръсен въздух в София

В сряда безплатно се ползват буферните паркинги на метрото

Безплатно ще се ползват буферните паркинги на метротостанциите утре, 18 декември т. г. , потвърдиха от "Московска 33". Столична община създава организация за безплатно паркиране за всички, които ползват градския транспорт.  Причината е очакваното замърсяване на въздуха в столицата с ФПЧ. Съобщението е публикувано на сайта на Столична община. От "Московска 33" призовават столичани да преминат към екологично отопление и да се възползват от програмите на кметството за подмяна с алтернативно отопление и безплатно поставяне на пречистващи филтри на комините. От Столичен инспекторат продължават проверките за източници на замърсяване с ФПЧ. Испекции ще има по строителни обекти. заедно с безплатните буферни паркинги ще продължи и миенето на улиците в София. Най-тежко е положението с въздуха в Красна поляна. Най-големият замърсител е битовото отопление, както и автомобилния трафик.    

comment 0
visibility 5616
буферен паркинг

Въвеждат безплатни буферни паркинги в София утре

Заради днешните стойности на ФПЧ в София и прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология за жълт код за мъгла утре, 10 декември, Столичната община пуска безплатни буферни паркинги, за гражданите, които ще изберат да оставят колите си и да използват градския транспорт. Извънредните проверки на източници на замърсяване в столицата продължават. От Пресцентъра на Столична община призовават гражданите при възможност да не използват личните си коли, а тези, които използват твърдо гориво за отопление -  да преминат на алтернативно отопление. Столичната община следи актуалната обстановка и е в готовност при над 200 мгк/куб.м среднодневни превишения да се пусне „зелен билет“. Гражданите могат да следят в реално време стойностите на ФПЧ, прогнозите за следващите дни, както и мерките, които Столична община въвежда, когато има по-високи нива на замърсяване. От началото на декември функционира и мобилно приложение, което информира за взетите мерки при повишена концентрация на ФПЧ. SofiAir може да се използва и на телефони с Android  и iOS операционни системи.

comment 0
visibility 5468
Замърсяване на въздуха в София

Проф. Христомир Брънзов: За последните 5 дни няма превишение от 5 и 20 пъти на замърсяване...

За последните 5 дни нито веднъж не е имало превишение на нормата за замърсяване на въздуха 5 или 20 пъти. Това заяви проф. Христомир Брънзов, бивш директор на НИМХ. В "Плюс минус" по Нова телевизия той коментира замърсяването на въздуха в София. "Станаха много гражданските станции и възниква въпросът, колко може да се вярва на тези първобитни уреди. Проверихме грешката от измерването и цяла година правихме паралелни измервания. Има отклонение от 200 микрограма. Производителят на тези сензори твърди, че работят при 70% влажност. Направихме корекция, но очевидно грешката е в конструкцията на прибора. Нормата е средноденонощна и е аналогично като при изгарянето на слънце, ако стоите цял ден ще изгорите, ако е 5 минути няма да изгорите. Часовата норма не е норма",  коментира проф. Брънзов. Той казва, че през декември излязла американска статия за калибриране на гражданските уреди. "Важна е техниката и методологията", казва експертът. Той обясни, че за София влияе и географското положение. Създавало се излишна паника сред хората. "5 и 20 пъти превишение, няма такова нещо регистрирано. Вчера се постарах и извадих данни от станциите на Изпълнителна агенция "Околна среда" (ИАОС) от ежечасните измервания в Павлово и Надежда. Павлово е висок квартал и температурната инверсия се разруши замърсяването спадна от 250 на 20 микрограма. В Надежда инверсията слабо се разруши и спадна до 50 мигрограма на обяд и се вдигна на 250 вечерта. София е в котловинно поле и поне 50 дни в годината има инверсия. Да спрем транспорта и да загасим печките пак ще се запази въздуха. Няма как да се случи", твърди проф. Христомир Брънзов. Той обясни, че от януари т. г. е започнал експеримент и вече имало предварителни резултати. Изследвани са състава на ФПЧ и вдигането на прах, както и какъв е процентът на замърсяването от колите и битовото горене. Един от проблемите бил прахът, който идва от външни страни, коментира проф. Брънзов.

comment 0
visibility 488
Инкричинират горенето на отпадъци

Внасят поправка в парламента за инкриминиране на горенето на отпадъци

Депутати на ГЕРБ внасят в парламента утре поправки в Закона за отпадъците. Промяната е да се инкриминира горенето на отпадъци. "Имам обещанието, че утре народни представители от ГЕРБ ще внесат исканата промяна. Така горенето на отпадъци ще бъде прието за престъпление, а то е спрямо живота и здравето на хората", каза кметът на София Йорданка Фандъкова. "В последните дни има чувствителни и сериозни превишения на замърсители на въздуха, като най-големите бяха в предишната нощ. Ясно е, че трафикът не е причината за тези превишения, а отоплението с твърдо битово гориво и отоплението на отпъдъци. По отношение на търдото битово гориво предприехме мерки и апелираме хората да се включат в проектите на Столична община за безплатна подмяна на отоплението с по-екологично", каза столичният кмет. След обсъждане на текста на поправката в парламента ще се уточни дали само "горенето на отпадъци на открито" или изобщо "горенето на отпадъци" ще бъде прието за престъпление. Фандъкова отново припомни, че голям проблем с горенето на отпадъците продължава да има в някои райони на София като "Красна поляна" " "Затова поисках и в последните месеци се работеше, в Народното събрание да се приеме инкриминирането на отпадъците. Само за последната седмица са направени над 60 проверки за горене на отпадъци на откирто. Съставени са над 20 акта, но сами по по себе си те не вършат никаква работа", коментира столичният кмет. Тя каза, че заедно с инициативния комитет от Красна поляна искат тази промяна, за да може да има по строги и сериозни сакнции, така че горенето да бъде престъпление. "Санкциите и в момента същестувват, но те за съжаление не дават никакъв резултат. До 3 години очакваме 20 000 домакинства да им се подменят, по програмата, безплатно отоплителните инсталации на ток, газ и пелети", каза Фандъкова.

comment 0
visibility 413
мъгла

Столична община с последни данни за въздуха в града

Показанията на станциите към 7 ч. тази сутрин са под 50 микрограма, с изключение на станцията в "Младост", където тези стойности са по-високи. Това съобщи пред камерите на БНТ Лорита Радева, председател на комисията по околна среда в Столичната община.   Тя допълни,че денят е започнал с една доста смущаваща картина на нива, 2-3 пъти надвишаващи среднодневната норма от 50 микрограма. Анализът за вчера пък показа превишения от 150 микрограма само на станцията в "Надежда" и значително по-близки стойности на останалите станции.    Радева подчерта,че според правилата няма "зелен билет", тъй като той може да бъде въведен, ако показанията на поне 2 от станциите в София са за нива на фини прахови частици над 200 микрограма.   "Не се дистанцираме от данните на гражданските организации, но следва да се отчита, че в дните с мъгла има едно въздействие на водните частици във въздуха, а данните се нуждаят от известна корекция при анализ", каза Радева. По думите ѝ най-честите нарушения са свързани с нерегламентирано горене на отпадъци.

comment 0
visibility 2558
Замърсяване на въздуха в София

Три пъти над нормата е замърсяването на въздуха в столицата

Концентрацията ФПЧ във въздуха в София намаляват, но все още има замърсяване. Три пъти над нормата от 50 мкг/куб. м са фините прахови частици в столицата през изминалото денонощие в 4 от 5-те градски станции. Очаква се концентрацията им да намалее през днешния ден, съобщиха от пресцентъра на Столична община и призоваха гражданите, които имат възможност, да използват алтернативен начин на отопление от горенето на дърва и въглища. През зимата около 40% от замърсяването на въздуха идва от битовото отопление на дърва и въглища. В дни с мъгла то се задържа в приземния слой и поради котловинния характер на релефа на София трудно се разсейва. Общината е подела проект за безплатна подмяна на печките на твърдо гориво на 20 000 домакинства. "Всички граждани, които използват този начин на отопление, да подават заявление за участие", призовават от местната управа. В момента Столична община монтира и пречистващи филтри на комини на домакинства, които използват твърдо гориво за отопление в районите "Красна поляна" и "Слатина". През последните дни са извършени над 60 проверки за нерегламентирано горене на отпадъци от екипи на Столичен инспекторат, както и проверки на строителни обекти. Извънредните проверки продължават и днес. Стойностите на фини прахови частици може да бъдат следени в реално време на сайта Air.sofia.bg. От началото на декември работи и специално мобилно приложение, което известява за предприетите мерки при повишена концентрация на ФПЧ. SofiAir може да се свали и използва на телефони с Android и iOS операционни системи.  

comment 0
visibility 384
Санкции

Столичен инспекторат с над 50 проверки за седмица за замърсяване на въздуха

Екипи на Столичен инспекторат продължават със засилените проверки на замърсители на въздуха в София. В изпълнение на мерките заложени в „Програма за управление качеството на атмосферния въздух на Столична община инспекторите са проверили обекти, които са потенциални източници на замърсяване. Тази седмица са проверени 33 строителни обекта, 21 автосервизи, пунктове за смяна на автомобилни гуми, ателие за тапицерски услуги. Извършени са 4 проверки на пунктове за изкупуване на отпадъци от хартия, картон, пластмаса съвместно с експерти от РИОСВ - София. Проверките включват начина на отопление и нерегламентирано горене на отпадъци. Инспектирани са и 5 производствени обекти. За непочистена прилежаща територия са наложени две глоби. Съставени са 4 акта за установени нарушения за горене на отпадъци на открито. Районите, в които са констатирани нарушенията са "Младост", "Триадица" и "Подуяне". Не се съобщават имената на нарушителите, както и наложените им санкции.

comment 0
visibility 2871
Змъсяване София

Замърсяването на въздуха в София е над нормата

Днес праховите частици във въздуха над столицата са над определената норма, съобщава Офнюз. От Столична община излизат с призив да се използват колите днес по-малко и да се използва екологично гориво. В някои от столичните райони замърсяването надвишава пет пъти нормата, според данните на AirBG.info. Това са "Света Троица", "Подуене", "Хаджи Димитър", "Сухата река", "Левски Г". Повече от норамното е замърсяването и в други градове в страната - Пловдив, Враца, Кюстендил, Ямбол и Свищов. Припомняме, че столичният кмет Йорданка Фандъкова каза преди няколко дена, че този месец ще бъдат монтирани 180 филтъра на комини на домакинства, които използват дърва и въглища за отопление.