Тема: възрастни хора

comment 0
visibility 846
Кметът на София заедно екип на АПП доставя храна на възрастни и самотни

Кметът на София заедно екип на АПП доставя храна на възрастни и самотни

Само за седмица на 165 адреса, където живеят възрастни хора, е доставена храна от екипите на а "Аварийна помощ и превенция" (АПП ) на Столична община. Без почивка, всеки ден, включително и през уикенда, "софийските спасител" пазаруват и доставят храна и лекарства на възрастни, самотни и трудноподвижни хора в София. Днес към екипите се присъедини и кметът на София Йорданка Фандъкова, за което съобщи самата тя в социалната мрежа. "Драгомира, Лидия и Виктория, на които днес занесох храна и лекарства, стриктно спазват препоръките и не излизат от вкъщи. Разбира се, излизането навън и контактите с приятели им липсват. Искаха да кажат на повече хора, че сега е важно да сме отговорни и единни и затова го казвам и от тяхно име. Останете вкъщи! Ние можем да Ви помогнем при нужда!", призова столичният кмет. Йорданка Фандъкова благодари на Венци и Боян от Аварийното звено и на Ани и Джефри от БЧК, с които днес заедно са доставяли храни и лекарства на адреси. "И не защото е важно кой какъв е в този момент, а защото е важен пример за солидарността – Джефри е от Белгия, от три години и половина живее в България, работи за IBM и е доброволец на БЧК", подчертава столичният кмет. "Срещаме разбиране в големите хранителни вериги и бързо ни пускат за пазаруваме. На ден доставяме на над 50 адреса най-необходимите продукти и лекарства, които трябва да стигнат на хората най-малко за три дни", разказаха пред Столица.bg от АПП. Към тях се присъединиха доброволци от БЧК и към всеки екип от служители на аварийното звено има и доброволец. За всички са осигурени защитни облекла, маски, очила, ръкавици и са брандирани, така че "софийските спасители" отдалеч се виждат и ги разпознават, както хората, за които ще пазаруват така и по хранителните магазини и аптеките. Рядко им се случва, но понякога възрастните хора са си загубили рецептите, а се нуждаят от лекарства, но екипите успяват да намерят решение. За да няма измами възрастните първо си дават поръчката по телефона и екипа отива на адрес показва списъка, хората го потвърждават, дават пари и тогава се пазарува. Хората се съобразяват и не проявяват капризи, като например да си поръчват вегански хляб, който трябва дълго да се търси. От началото на извънредното положение от Столична община бе създадена организация за доставки по домовете за възрастни хора. Със задачата са ангажирани 40 човека от „Аварийна помощ и превенция“, 18 служители на дирекция „Транспорт“, 28 доброволци от доброволното формирование на София, 27 доброволци от БЧК и граждани всеки ден отговарят на обажданията и носят храна до дома. Вече е готов и първият ни екип от 28 граждани, които се записаха за доброволци. През следващата седмица и те ще бъдат включвани в доставките, защото работата ни се разширява. Благодаря на всички граждани, които се записват за доброволци, написа Йорданка Фандъкова.

comment 0
visibility 1370
Екипи на АПП пазаруват храни и лекарства за възрастни и самотни в София

Екипи на АПП пазаруват храни и лекарства за възрастни и самотни в София (СНИМКИ)

Над 50 поръчки за храни от първа необходимост и лекарства са изпълнили екипите на "Аварийна помощ и превенция" на Столична община днес, научи Столица.bg. От Московска 33 са организирали доставките за хората от най-застрашената група от коварната зараза COVID-19. Общо за столицата има 13 екипа, които по телефона приемат поръчките на възрастни, самотни и трудноподвижни хора. Служителите се придвижват с автомобили, предоставени от дирекция "Транспорт" на Столична община. По телефона се дава заявка и телефон, и със списъка екипите отиват на адреса, обаждат се на хората и взимат парите след представяне на списъка с продуктите и лекарствата. Специално за лекарствата е необходимо хората да си дават и рецептите, предупредиха от АПП. От понеделник ще има и доброволци, които ще подсилят хората от "Аварийна помощ и превенция". Безкомпромисно се спазват мерките срещу епидемията и за екипите са осигурени пълни комплекти с предпазно облекло, очила, ръкавици и дезинфектанти. Към тях ще се присъединят освет доброволци от БЧК, но и доброволни формирования. "За адрес пазаруваме продукти и лекарства за 3 дни, така че хората добре да преценяват какво им е небоходимо за този период от време, когато правят поръчката", обясниха от АПП. Социалният патронаж на Столична община пък доставя храната хора на над 1500 адреса в София, а в петък и за събота и неделя. Освен това осигуряват пакетирана храна и за още 800 бедни. Възрастни, самотни и трудноподвижни хора могат да правят поръчка на храна и лекарства на телефони: 028188552, 028188523 и 0879811403

comment 0
visibility 7567
Възрастните с предимство от 12 до 14 ч. на пазари в София

Възрастните с предимство от 12 до 14 ч. на пазари в София

Възрастните хора София ще имат предимство при пазаруването на някои столични пазари. От днес пенсионерите ще получават предимство на опашките пред масите и павилионите на пазара.Благородната инициатива поде ръководството на общинското дружество "Пазари Изток", съобщиха от централния офис. Във връзка с усложняващата се епидемиологична обстановка дружеството организира всеки ден между 12 и 14 часа хората на възраст над 60 години да минават с предимство на опашките пред пазарните обекти. Улеснението за пенсионерите е за пазарите "Слатина", "Ситняково", "Римската стена", "Сребърна", пазар "Блок 58" в Студентски град, "Подход към ТУ",  "Париж" и кварталните пазари в "Драгалевци", "Симеоново", "Павлово". Мярката е взета с цел опазване здравето и живота на най-застрашената от коронавирус група хора.  „Призоваваме всеки да бъде по-толерантен към възрастните хора около себе си", обясни решението си изпълнителният директор на общинското дружество Даниела Стойнева. Повече от седмица вече по пазарите са взети всички необходими мерки за превенция на разпространението на COVID-19. Площи, сергии и павилиони се дезинфекцират регулярно с одобрени от МЗ препарати.

Реклама
comment 0
visibility 626
ремонти

Клубът за възрастни хора на ул. "Одоровци" е изцяло ремонтиран (СНИМКИ)

Сериозни ремонтни дейности са направени в клуба за възрастни хора в неравностойно положение на ул. "Одоровци". Реновирането е извършено с помощта на район "Красна поляна".    Освежени са стените,таванът е поправен, закупено е ново оборудване.   От администрацията на района споделят в социалната мрежа,че целят да направят всички места, в които се събират възрастните хора, по-уютни, чисти и приветливи.  

comment 0
visibility 985
пожар

Пожар горя в дома за възрастни хора в "Горна баня"

Пожар горя в дома за възрастни хора в столичния квартал „Горна баня“ тази сутрин. Това съобщи директорът на дирекция „Социални услуги за деца и възрастни“ в Столична община Минка Йовчева,цитирана от БГНЕС. Горели са дрехи в стая на слабовиждащ човек. Йовчева допълни, че хората са били изведени от дома и увери, че няма пострадали при пожара. За по-голяма сигурност и спокойствие на близките, мъжът, в чиято стая е възникнала стихията, е закаран за преглед в болнично заведение. Той е без изгаряния и опасност за живота. Останалите хората в дома също са били прегледани от медик, за да са спокойни за своето здраве.   Йовчева каза още, че шестимата възрастни са преместени в други стаи, тъй като крилото е наводнено след намесата на пожарникарите и е негодно за живеене. Тя обяви още, че тази година е планиран и основен ремонт на крилото в дома.   От полицията казаха, че сигналът за инцидента е подаден малко след 9 часа. Незабавно към мястото са изпратени четири пожарни автомобила, автомеханична стълба и медицинския екип на СДПБЗН. Пристигналите на ул. „Обзор“ огнеборци установили, че пожарът е в стая на втория етаж, вследствие на което сградата е била силно задимена. Предприети са действия за извеждане на обитателите на дома, повечето от които трудноподвижни, както и персоналът на социалното заведение.   По данни на МВР огънят е бил потушен около 10 часа.  

comment 0
visibility 341
възрастни хора

София участва в проект „Активен и здравословен живот на възрастните хора с помощта на диги...

От 11 до 13 февруари София ще бъде домакин на работна среща на партньорите в консорциум „Активна възраст“ (ACTIVAGE), който включва 49 партньора от 9 европейски държави: Испания, Италия, Германия, Гърция, Португалия, Финландия, Франция, Великобритания и България.Това съобщиха от Столична община.    Българският консорциум е ръководен от АСОЦИАЦИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА СОФИЯ към Столична община и включва ВИРТЕХ ЕООД, ACTUM4, ОП „СОЦИАЛЕН ПАТРОНАЖ“ към СТОЛИЧНА ОБЩИНА и дом за възрастни хора „СЛЪНЧЕВ ДОМ“ в с. Мировяне. Проектът се изпълнява в партньорство с дирекция „СОЦИАЛНИ УСЛУГИ ЗА ДЕЦА И ВЪЗРАСТНИ“ на Столична община.   AgeWare е името на българския консорциум, който вече е част от европейската мрежа „Активна възраст“ (ACTIVAGE). Проектът използва и разработва софтуерни и хардуерни IoT (Internet of things – Интернет на нещата) решения, за да позволи на възрастните хора да се радват продължително на активен и здравословен живот в своите домове. Ще бъде създаден и тестван нов модел за внедряване в София (България), който да доставя продукти и услуги в рамките на проекта ACTIVAGE и използвайки се от опита на партньорите в мрежата.   В рамките на 2 дни в заседателната зала на хотел „КООП“, ул. Г.С. Раковски“ 99 ще бъдат представени различни технологични решения, които разширяват услугите за възрастните хора и позволяват те да получават различен тип услуги, включително и здравни, чрез различни сензори, които осигуряват 24часово наблюдение.  В дискусиите участват представители на бизнеса, университети, местни и регионални власти и неправителствени организации от изброените по-горе държави. Работният език на събитието е английски.   Изпълнението на проекта AgeWare подкрепя прилагането на Националната цялостна стратегия за активен живот на възрастните хора в България (2019 - 2030 г.) и Областната стратегия за развитието на социалните услуги в област София (2016-2020 г.), което прави този проект още по-полезен за заинтересованите страни. Връзката със стратегическите документи допринася за неговото устойчиво развитие извън границите на пилотния план. AgeWare ще се възползва от многото синергии между съществуващите инициативи за активен живот на възрастните хора в София и се стреми да получи подкрепа от всички участващи и институции за създаване на нов Софийски модел за внедряване на иновативни технологии в подкрепа на независим и здравословен живот на възрастните хора в техните собствени домове.    Проектът AgeWare е продължение на инициативата „Дигитален преход“ на Европейската комисия, в която участваха над 20 европейски градове и региони, а Столична община (Асоциация за развитие на София) бе един тримата координатори на партньорството.   Резултат от работата на партньорство „Дигитален преход“ е План за действие. Също така проектът AgeWare допринася към проект на Столична община „Разширяване на грижите и услугите за възрастни хора от типа патронажна грижа“, финансиран от ОП "Развитие на човешките ресурси" 2014 – 2020 г                      

comment 0
visibility 315
Стоп кадър

Ученици от София с благотворителна акция за възрастни хора

Учениците от Националната математическа гимназия в столицата сами организираха благотворителна акция за закупуване на продукти от първа необходимост за възрастни хора от Северозападна България, съобщава Нова ТВ. В събота, 23 ноември, гимназистите зарадваха възрастните хора в берковишките села в хранителни продукти. Там има много самотници, които жадуват за малко време с младите хора. Факт е, че повечето от тях изнемогват. Пенсиите им са ниски, по-голямата част отива за лекарства, рядко палят печките. Точно към самотните и болните, за които няма кой да се грижи, е насочено вниманието на децата от столичната Национална математическа гимназия. ДО момента учениците са направили пет акции като са раздадени 350 пакета с хранителни продукти.

comment 0
visibility 367
добър пример

Добро дело: Столични ученици събират продукти за самотни възрастни

Млади хора от столичната Природо- математическа гимназия подават ръка на самотни възрастни хора от селата в Северозападна България. Те събират за бабите и дядовците продукти от първа необходимост и ги носят на хората, разказва bTV. Днес продукти се събират в Природо-математическата гимназия от 9 до 16 часа.    Инициативата се прави за четвърти път и се нарича "Дари храна, дари любов". Момчетата и момичета са се вдъхновили от други примери в различни български градове. Решават да разширят акцията и за територията на Монтана.    Учениците обясниха пред камерите, че сълзите в очите на възрастните са предизвикали много емоции в тях. А доста от нуждаещите се са имали нужда не само от продукти, но и да поговорят с някого.     

comment 0
visibility 790
бусове

Имотната мафия от "Малашевци" взимала с измама домовете на възрастни хора

Операцията срещу имотната мафия е в квартал "Малашевци", обясниха от Апелативната специализирана прокуратура. Акцията е дело на Специализираната прокуратура и ГДБОП. По информацията на БНР част от членовете на бандата са се занимавали с измами и отнемане на имоти на възрастни хора в града.По първоначални данни има задържани няколко човека. Подробности ще бъдат дадени след края на акцията.  

comment 0
visibility 495
Стоп кадър

Столични ученици помагат на възрастни в отдалечените райони

Ученици от столицата са се обединили за една чудесна благотворителна кауза – помощ за самотни възрастни хора в отдалечените села на България, споделя Нова ТВ. Събирателен пункт за хранителни продукти децата са обособили в двора на Частната езикова гимназия "Проф. д-р Иван Апостолов". Тази неделя, 25 август, ще се състои поредното събиране на хранителни продукти от 12 до 18 ч. Срокът им на годност трябва да е 6 месеца. Добре е продуктите да са пакетирани. Предстои да помогнат на баба Лазаринка. Това ще ѝ е за трети път. Когато за пръв път ѝ занелки харана, жената им подарила тиква. Децата правят всичко това с много ентусиазъм и енергия. Приятелските отношения с възрастните хора вече са факт. Често си говорят по телефона, а това е много важно за самотните хора.