Тема: виетнамски общежития

comment 0
visibility 2706
махане

Махат Виетнамските общежития от "Красна поляна"

Премахването на Виетнамските общежития от "Красна поляна" трябва да приключи до 2021-2022 година. Това съобщи кметът на района Иван Чакъров в ефира на Bulgaria ON AIR. В момента се чака одобрението за строеж на алтернативните къщи. Новите социални жилища щели да бъдат само на ток. Чакъров допълни, че преди време в района на Виетнамските общежития са били документирани случаи 480 човека да бъдат регистрирани на един адрес. За щастие подобни проблеми вече са решени. В "Красна поляна" се работи сериозно за интеграцията на ромите. Използва се потенциала на младите хора от общността, които искат да живеят по-добре, но трудно си намират работа. Учителите от района работят с децата от квартала без да ги е страх да се движат по улиците. Стриктно се следи посещението на ясли и детски градини, училищата са санирани и приличат на тези в другите европейски страни.    

comment 0
visibility 2764
Протест в Красна Поляна

В Красна поляна не искат ромски жилища на спортна площадка

Жители на кв.„Факултета” излязоха на мирен протест тази сутрин. Недоволстовото им е породено от план ромите от Виетнамски общежития, да бъдат настанени в контейнери. Според този план контейнерите ще бъдат превърнати в домове, до поликлиниката във „Факултета“, съобщава Нова телевизия. Те ще бъдат преместени на само 500 метра в квартала на мястото на зелено игрище, на което играят децата от района. Именно това ядоса жителите на „Факултета“, и те излязоха на протест. Те не са съгласни с плановете на общината новите жилища да бъдат точно върху игрището. Според живеещите мястото е твърде малко и не позволява направата на апартаменти заедно с паркинг за коли. Живущите недоволстват и от това, че районният кмет иска да направи гето в гетото. В квартала живеят три етноса роми, българи и мюсюлмани. Проблемите за живущите идват основно от Виетнамските общежития. Според участник в протеста, в района няма къща която да не е била обирана и човек, който да не е бил ограбен.По план от 102 контейнера ще бъдат сглобени 51 апартамента, за повече от 300 жители на Виетнамските общежития. Общо 2,4 млн. лв. пък е бюджета за направата на апартаментите. Срокът за изпълнение е 160 дни. Очаква се строителството да започне до края на месец март.

comment 0
visibility 1003
Фандъкова

В Бюджет 2019 има средства и за строеж на общински жилища

Столична община ще изпълни ангажиментите си и в бюджета за 2019 г. са предвидени средства за изграждането на общински жилища. Това каза кметът Йорданка Фандъкова пред журналисти. Някои от новите жилища ще бъдат в район Красна поляна, тъй като там има най-голяма нужда след събарянето на Виетнамските общежития. Настаняването в новите жилища няма да става автоматично от Виентамските. Районната администрация ще направи селекцията, като ще преценят, кои са били коректни и редовно са плащали сметките си, каза столичният кмет. Нови общински жилища ще има и картотекираните и чакащи млади семейства. В момента има работна група, която обсъжда промени в наредбата за общинските жилища. До 2 - 3 месеца тя трябва да е готова и да влезе да обсъждане в комисиите. Необходимост от общински жилища има почти във всички райони на столицата. В Искър те са 1000, но има 800 картотекирани.  

Реклама
comment 0
visibility 383

Йорданка Фандъкова: Проблемът с фините прахови частици е на дневен ред

Снимка: БНТ В последните години имаме сериозен напредък по темата с чистотата на въздуха в София. Важна е обаче подкрепата на гражданите. През последните години намалихме чувствително всички основни замърсители, остава проблемът с фините прахови частици. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова в студиото на "Още от деня". По думите ѝ до края на месец април предстои да бъдат обсъдени предложенията за борба с проблема с фините прахови частици. Според Фандъкова основен принос за проблема имат отоплението на твърдо гориво и интензивният трафик в града. Нашата роля е информираността, подобряване на градския транспорт, строене на велоалеи. В последните години имаме намаляване на дните със замърсяване, но все още сме над нормите. С БАН разработваме проект за ранно предупреждение при замърсяване на въздуха. Ако знаем предварително, ще можем да регулираме движението на автомобили, подсилване на градския транспорт в часовете с интензивна натовареност. С изграждането и на новата отсечка от метро ще генерираем 95 000 тона годишно по-малко вредни емисии. ЦЕНАТА НА БИЛЕТА Съдът ще вземе своето решение за цената на билета, Столичният общински съвет ще се съобрази с това решение. ВиК МРЕЖА Столична община е поискала промяна в концесионния договор, за да се намалят средствата за разходи на концесионера Софийска вода. Досега трябваше те да са намалили много повече загубите по преноса. БИТОВИ ОТПАДЪЦИ Сдружението на общините работи активно, не може да се допусне да се увеличи таксата, така че да се отрази върху социалната поносимост. Винаги сме апелирали да се въвеждат реалистични системи, които не водят до увеличение на таксата. На практика в големите градове трудно могат да бъдат въведени методи, по които да се измерва размерът на отпадъците от всяко едно домакинство. ЗАСТРОЯВАНЕТО Всички, самата аз, сме против застрояването в междублокови пространства, хората са прави да не допускат подобно нещо. С реституциите са създадени предпоставки за напрежение. Нужно е да се инициират законови промени за защита на зелените площи. Ще настояваме да се ограничи и височината на новостроящите се сгради. ВИЕТНАМСКИТЕ ОБЩЕЖИТИЯ Те трябва да бъдат съборени, този проблем се корени назад в годините, още през 1994 г. там са настанявани хора от цяла София. Ангажимент на общината е да осигури пренастаняване на законно живеещите там. Казусът доведе до протести на живеещите в квартал "Красна поляна", както и на живеещите в гетото, които недоволстват срещу битовите условия там. РЕМОНТЪТ НА БУЛ. "ДОНДУКОВ" В края на април ще се вземе окончателно решение как ще изглежда бул. Дондуков, ще се подмени трамвайното трасе там, предвидено е изграждането и на велоалея.