Тема: визита

comment 0
visibility 492
без коли

Затварят за коли "Оборище" и "11 август" заради председателя на Военния комитет на НАТО

Визитата на военна делегация, водена от председателя на Военния комитет на НАТО главен маршал от авиацията Сър Стюарт Пийч,  ще промени доста движението в централната част на столицата днес. Заради високите гости ще има улици, в които няма да може да се влиза с автомобили, нито ще се разрешават престоя и паркирането, съобщават от Столична община. Измененията в трафика започват от 07.30 и ще продължат до 9.15 часа.   Ето и местата, за които ще важат забраните:  северозападната дъга на пл. „Св. Александър Невски“ между ул. „Оборище“ и ул. „11-ти август“ и по ул. „Оборище“ между ул. „Г.С.Раковски“ и пл. „Св. Александър Невски“.  От 07.30 до 09.15 часа на 24.09.2019 г. се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. „Оборище“ между ул. „Г.С.Раковски“ и ул. „11-ти август“.  

comment 0
visibility 570
Александър Невски

Променят движението в столицата заради посещението на председателя на Грузинския парламент

Заради посещението на председателя на Грузинския парламент в София, временно се променя движението в центъра на града. От 8.00 до 11.00 часа днес се забраняват престоят и паркирането на пътни превозни средства на северозападната дъга на пл. „Свети Александър Невски“ между ул. „Оборище“ и ул. „11-ти август“ и на ул. „Оборище“ между ул. „Георги Сава Раковски“ и пл. „Свети Александър Невски“ От 9.00 часа до 11.00 часа се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. „Оборище“ между ул. „Георги Сава Раковски“ и ул. „11-ти август“ само при необходимост и по преценка на отдел „Пътна полиция“ при СДВР.

comment 0
visibility 2159
Папа Франциск

Папа Франциск излита от София за Скопие

Приключи визитата на папа Франциск в София. Светия отец излита за Скопие в 8:20 часа. Той ще бъде изпратен от премиерът Бойко Борисов. Той е остане в Скопие само няколко часа, като ще се срещне с президента и министър-председателя на република Северна Македония. Папският самолет трябва да излети още тази вечер обратно за Рим.

Реклама
comment 0
visibility 2246
папа Франциск

Папата пристига у нас с делегация на най-високо ниво

Негово Светейшество папа Франциск ще пристигне утре сутрин с папска свита, съставена от 35 най-висши представители на Светия Престол. Нивото на делегацията е от много по-високо за разлика от други подобни посещения. В нея са включени държавният секретар на Светия престол кардинал ПиетроПаролин, кардинал Леонардо Сандри, префект на Конгрегацията за източните църкви, кардинал Курт Кох, председател на Папския съвет за насърчаване на единението между християните, архиепископ Едгар Пеня Пара, заместник-държавен секретар - с ранг вицепремиер, архиепископ Пол Ричард Галахър, секретар за отношенията с държавите - с ранг министър на външните работи, монсиньор Гуидо Марини, главен церемониал майстор на Папските литургични чествания, координаторът на папските пътувания монсиньорМаурицио Руеда и др. За апостолическото си пътуване в София папа Франциск, ще бъде посрещнат на летище София лично от министър-председателя Бойко Борисов. Ще бъде проведена и среща с президента Румен Радев, гражданското общество и дипломатическия корпус, съобщава Нова телевизия. Светия отец ще се срещне и с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит в Синодалната палата, след което ще проведе тиха молитва пред олтара на Светите братя Кирил и Методий в катедралния храм „Свети Александър Невски“.В 13 ч. на 5 май папа Франциск ще проведе неделната молитва „Царице небесна на пл. „Свети Александър Невски“. Това е и първото събитие на което ще могат да присъстват граждани и гости на София. Молитвата „Царице небесна“ всяка седмица се проследява в ефир от над 100 милиона вярващи от целия свят. Но този път тя ще бъде на живо от столицата. Тя носи името „Царице небесна“ само в периода след Великден, а в останалото време се нарича „Ангел Господен“. Докато трае молитвата, на сцената пред пл. „Св. Александър Невски“ ще бъде изложена икона на МесемврийскатаБогородица, любима на папа Йоан XXIII или т.нар. Български папа – Анджело Ронкали.Второто събитие със Светия отец, ще бъде неделната литургия, която ще се проведе на пл. „Княз Александър Първи“. На нея се очаква да присъстват над 7600 души. Тя представлява традиционна католическа меса, на която освен католици от цялата страна, са поканени и представители на властите, както и на другите вероизповедания. Литургията ще бъде много тържествена , организира се от папския церемониал-майстор монсеньор Гуидо Марини.На 6 май в понеделник папа Франциск ще посети бежанския център „Враждебна“в столицата, след което в град Раковскище проведе света литургия с първо причастие на 250 деца в църквата „Пресвето сърце Исусово“. Посещението ще завърши със събитието за мир на пл. „Независимост“ в София. Тогава папа Франциск ще отправи своето послание за мир към целия свят заедно с представители различни вероизповедания. На сцената 6 деца техни представители ще държат запалени факли, символ на мира. Светия отец ще бъде изпратен на 7 май сутринта от министър-председателя Бойко Борисов.

comment 0
visibility 1199
площад "Александър Невски"

Вижте зоните за сигурност и пропускателните пунктове `(КАРТИ)

За улеснение на гражданите Столична община пусна карти на зоните за сигурност и контролно-пропускателни пунктове, където ще се проведат публичните събития от Програмата на Апостолическото посещение на Негово Светейшество Папа Франциск в периода от 5 до 7 май 2019 година. Затворените места са площад "Александър Невски", площад "Александър Батенберг" и Ларгото. От Московска 33 предупреждават гражданите да спазват мерките за сигурност.

comment 0
visibility 1329
Папа Франциск

Специални мерки за сигурност за посещението на папа Франциск в София

Специални мерки за сигурност ще има за посещението на папа Франциск в София. Той ще бъде охраняват от МВР и службите за сигурност по въздух и земя. А всички, които искат да го видят на живо, ще минават през специални проверки, съобщава bTV. На площад „Независимост” ще бъде най-значимото събитие от неговата визита, а именно молитвата за мир, която той ще отправи към целия свят. За посещението се очаква да дойдат хиляди вярващи, за да чуят неговото послание. В столицата ще има полиция и жандармерия по пътищата, снайперисти по покривите на сградите и затворени улици, като това са само част от мерките за сигурност, който ще видим. От МВР и службите се готвят от няколко месеца за визитата. Очаква се центърът на София да бъде ограден с парапети от катедралния храм „Александър Невски” до Ларгото. За целта ще бъдат изградени КПП-та с рамки. От полицията няма допускат хора с оръжие, пиротехника и обемисти багажи на площада. Също така ще бъде направен призив към всички гражданите и да затворят прозорците и да не ги отварят. Още в първия ден на посещението българите ще видят и прочутия папамобил, с който Негово светейшество ще обиколи площада. От МВР предупреждават, че ще бъдат безкомпромисни с нарушителите на реда по време на визитата, като ще съдействат на всеки, който е дошъл на площада, за да види Светия отец. 

comment 0
visibility 1101
Сградата на Светия Синод

Синодът: Невъзможно е патриаршеският хор да пее на папата в "Ал. Невски"

Патриаршеският хор няма да пее при посещението на папа Франциск в катедралата "Св. Александър Невски". Забраната е на Светия синод. Решението бе взето вчера на събиране на Синода, съобщават на официалната си страница. Освен това  не може да има отслужване на общо богослужебно или молитвено последование. Духовниците няма да обличат и богослужебни одежди, защото Каноните на Православната църква не допускали това, се казва в съобщението на БПЦ. Духовниците са решили да се изпрати писмо отговор на Анселмо Гуидо Пекорари. В него да се обясни, че поканата за гостуването на папа Франциск в България е от държавните власти. Именно затова събитията свързани с визитата на главата на Римокатолическата църква трябва да се съгласуват с държавните институции. Патриарх Неофит и членове на Светия Синод ще имат готовност да приемат и да се срещнат с папа Франциск за среща в Синодалната палата на 5 май т. г., както е предвидено в проекто програмата. От Синода не разрешават дякон Иван Иванов да бъде преводач по време на визитата на папата. Дяконът можело да превежда само при посещението на Францинск в Синодалната палата и в „Св. Александър Невски”.  

comment 0
visibility 1282
Папа Франциск

Четири мегасцени ще бъдат издигнати за посещението на папата

Четири големи сцени ще бъдат направени в столицата за визитата на папа Франциск през месец май. Пусната е и обществена поръчка за проектиране и изграждане на съоръженията. Тя е на стойност 84 хил.лв., съобщава Монитор. Общо ще бъдат похарчен близо четвърт милион за оборудване и технически съоръжения за посещението на папата. Така наречените мегасцени ще бъдат разположени на няколко площада в центъра на София. Една ще бъде на площад „Александър Батенберг“, като ще бъде и най-голямата с размер 24 и 15 метра. Втората ще бъде издигната на площад „Независимост", а третата и четвъртата ще се появят на площадите „Св. Александър Невски“ и „Александър Буров“ . Всяко от съоръженията ще трябва да издържа до 750 кг., ще има покрив и под с водоустойчиво и противохлъзгаво покритие, а също и с трудно запалимо покритие. Освен това ще имат и по две стълби за достъп.  За посещението ще бъдат изградени временни пресцентрове на всеки от площадите, като всеки ще има добро озвучаване и превод за гостите. Превода ще бъде на три езика – български, английски и италиански. В града ще бъдат поставени и 20 големи LED екрани, като 16 ще бъдат разположени на ключови места в столицата. Предвидена и специална видео стена пред НДК. Посещението на Негово Светейшество ще състои на 5 и 6 май.  

comment 0
visibility 1896
Снайперисти

Снайперисти окупираха центъра на София

Снайперисти от спецчастите на вътрешното министерство окупираха центъра на София днес следобед. Те ще охраняват там където ще преминава руската делегация начело с премиера Дмитрий Медведев, съобщава Канал 3. Припомняме, че още от сутринта пътни артерии в столицата, са отцепени от полицията. Днес Медведев има планирани две срещи на четири очи - с премиера Бойко Борисов и с президента Румен Радев. Мерките за сигурност обаче не създават сериозни проблеми за софиянци.  Защото градът е почти пуст заради събралите сe почивни дни. Единственият по сериозен проблем днес бе огромното задръстване на бул.Цариградско шосе, образувало се заради делегацията на руският гост.

comment 0
visibility 1570
Трафик в София

Блокади в София, заради визитата на Медведев

Полицията и жандармерията са на крак заради посещението на руския премиер Димитър Медведев в София днес. Очаква се това да затрудни сериозно шофьорите, тъй като части от централната градска ще бъдат затваряни поетапно за движение. Ограниченията ще бъдат в сила както днес така и утре, докато приключи руската визита. Ето и къде ще има затруднения в трафика днес: - на ул. "Астана" между бул. "България" и Национален музей "Земята и хората" за времето от 08.00 ч. на 04.03.2019 г. до приключване на мероприятието на 05.03.2019 г.; - на паркинга пред хотел "Хилтън" за времето от 08.00 ч. на 04.03.2019 г. до приключване на мероприятието на 05.03.2019 г.; - на паркинга пред Национален исторически музей за времето от 08.00 ч. до приключване на мероприятието на 04.03.2019 г.; - на паркинга пред хотел "София Балкан" за времето от 08.00 ч. до приключване на мероприятието на 05.03.2019 г.; - на площад "Княз Александър I"; - на ул. "Сердика" между ул. "Триадица" и бул. "Княз Ал. Дондуков" за времето от 08.00 ч. до приключване на мероприятието на 04.03.2019 г.; - на пл. "Ал. Невски" за времето от 22.00 ч. на 03.03.2019 г. до 12.00 ч. на 05.03.2019 г. и да се закрият базарите за художествени произведения - на ул. "Оборище" между бул. "Васил Левски" и ул. "Г.С.Раковски" за времето от 22.00 ч. на 03.03.2019 г. до 12.00 ч. на 05.03.2019 г.; - на ул. "15-ти ноември" между бул. "Цар Освободител" и пл. "Ал. Невски" за времето от 22.00 ч. на 03.03.2019 г. до 12.00 ч. на 05.03.2019 г.; - на пл. "Народно събрание" за времето от 22.00 ч. на 03.03.2019 г. до 12.00 ч. на 05.03.2019 г.; - на ул. "Цар Шишман" между ул. "Славянска" и пл. "Народно събрание" за времето от 22.00 ч. на 03.03.2019 г. до 12.00 ч. на 05.03.2019 г.; - на пл. "Николай Гяуров" за времето от 08.00 ч. на 04.03.2019 г. до 17.30 ч. на 05.03.2019 г.; - на ул. "Московска" между ул. "Г.С.Раковски" и бариерата на Посолството на Великобритания за времето от 08.00 ч. на 04.03.2019 г. до 17.30 ч. на 05.03.2019 г.

comment 0
visibility 2660
Трафик

Половин София блокирана заради празника и визитата на Медведев

На 3 и 4 март централните улици на София ще са затворени заради празничните събития и посещението на руския премиер Дмитрий Медведев, информира БНТ. На Националния празник, 3 март, тържествената церемония по издигане на националното знаме ще е с начален час 11.00. Тя ще се състои пред паметника на Незнайния воин. За случая ще се изградят 6 пропускателни пункта. Площад Народно събрание ще бъде затворен от 14 ч. От МВР припомнят, че контролът по пътищата ще е засилен и ще се следи стриктно за спазване на правилата за движение. Строго се наказва шофирането в аварийната лента – 1000 лв. и отнемане на книжката за три месеца.

comment 0
visibility 550

Кметът на столицата ще посети разкопките на неолитното селище в Слатина

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще направи визита на разкопките на неолитното селище в Слатина, намиращи се на ул. „Неделчо Бончев “ в комплекса на БАН  днес, 16 юли, в 12.30 часа. Археологическите проучвания се осъществяват от екип на Националния археологически институт с музей- БАН, с ръководител чл. кор. Васил Николов и се финансират по програма „Култура“ на Столичната община. Осигурен е трранспорт за журналистите. Предвиденият микробус ще тръгне в 12.00 часа от площад “Св. Александър Невски“.

comment 0
visibility 540

Йорданка Фандъкова и кмета на Тел Авив се срещнаха днес

Приятелските градове София и Тел Авив ще си помагат в IT сектора. Това бе обсъдено днес на среща между Йорданка Фандъкова и г-н Рон Хулдаи. София попадна в топ 3 на европейските градове, в които стартират най-много нови IT компании и стана пример за много други селища, целящи се в развитието на IT сектора. Създаването на стартъпи и мероприятия за обмяна на опит и идеи между младите иноватори и предприемачи са заложени в програмата на Столична община. Г-н Хулдаи посети София, за да се запознае отблизо със софийското метро, тъй като в момента тече строителство на първия лъч от метрото на Тел Авив, който се очаква да бъде пуснат през 2021 година. Двамата заседаваха по различни теми, като поддържането на зелените паркове, пречистването на отпадните води и т.н. Г-жа Фандъкова заяви, че София също ще почерпи опит от визитата на Рон Хулдаи, а Столична община ще запази добрите си отношения с Организацията на евреите в България „Шалом“.