Тема: водна криза

comment 0
visibility 758
Софийска вода Контролен център в Бистрица

Изпитание с натоварване до 420 л/сек. показва, че Рилският водопровод е в добро състояние ...

Рилският водопровод е в добро състояние и може да поеме натоварването на допълнителни количества с вода, които да се подават към Перник. Това заяви днес заместник-изпълнителният директор на Софийска вода Станислав Станев пред журналисти. Днес на посещение в стратегическия обект - Контролени център на Софийска вода в Бистрица бе кметът на София Йорданка Фандъкова и общински съветници. Всички те искаха да се убедят във функционирането на водоподаването и контрола на Софийска вода в столицата и какви са гаранциите при преминаване на допълнителни количества вода към Перник. Най-сигурният начин е проверката. И точно това са направили от Софийска вода преди да изготвят окончателните анализи на състоянието на Рилския водопров, които ще бъдат дадени и на общинските съветници. Въпросът на всички е дали ще издържи водопровода да се подават 300 л/сек. към резервоара в Мало Бучино и оттам към Перник? В четвъртък от Софийска вода са направили изпитание и са натоварили състемата не с 300, а с 420 л/сек. и е поддържана 3 часа в тези количества. "Тестът беше успешен и няма да има проблем тези водни количества да минават през нашите водопроводи към Перник", казаха от Софийска вода. Концесионерът следи денонощно нивата на язовирите и водите от Бели Искър и Искър. Количествата, които тръгват към тръбопроводите са 279 л по единия и 289 от другия, която постъпват в Рилския водопровод. "Бели Искър е на 70 км от София, като трасе през Самоков, и първата точка е Плана, където водата се дезинфекцира. В Бояна в резервоара постъпва вода по тръба f900 и с налягане 13 атмосфери. Има кранове, които се управляват дистанционно оттук, от Контролния център, и се насочва водата към Бояна и Мало Бучино, зависи от потреблението и нуждите. В момента в това направление се подава количество от 187 л/сек.", обясниха от Софийска вода.

comment 0
visibility 415
вода

Протест на перничани заради водната криза спира колите по "Батенберг"

Протестно шествие в София заради водната криза организират перничани днес-25 януари. Участниците ще се съберат на площад  "Княз Александър Първи Батенберг" в 11.30 ч. и с хлопатари и звънци ще се отправят към пл. „Независимост”, съобщават от БНР. Шествието е под надслов "Сурва от Перник", а организатор е Инициативен комитет "Спаси Перник".   Денят на протеста не е избран случайно. На 25 януари трябваше да започнат състезателните дефилета на отмененото заради водната криза и бедственото положение тазгодишно издание на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва", който е най-мащабното събитие в Перник и региона.    

comment 0
visibility 459
Лидерът на Демократична България в СОС - Методи Лалов, за водната криза в П

Общинският съветник Калоян Паргов: Готови сме да заседаваме в събота и неделя за кризата в...

Общинският съветник Калоян Паргов, който е председател на групата на БСП в СОС заяви, че колегите му са готови да заседават в събота и неделя за водната криза в Перник. "Ако кметът на София е готова с доклада на база предложението на Министерски съвет, ние можем да заседаваме и в неделя, това не е проблем за нас. Така или иначе, от БСП, пък и всички колеги, ще подкрепим всяко разумно решение и в знак на солидарност ще помогнем на перничани. Стига това да не вреди на софиянци", заяви пред журналисти лидерът на столичните социалисти. "Да, можем да свикаме извънредно заседание на СОС, за да вземем решение за водната криза в Перник, но има и технологично време. Според правилника заседание се свиква най-рано три работни дни преди това", уточни председателят на Комисията по икономика и собственост в СОС Николай Стойнев. Той припомни, че в понеделник в Комисията са обсъдили всички детайли доста подробно и очакват на Министерски съвет да бъде отправено такова предложение. Стойнев бе категоричен, че ще общинските съветници са поставили условие, като това на кмета на София Йорданка Фандъкова, да бъде гарантирана водата за софиянци. Председателят "Демократична България" Методи Лалов заяви, че трябва в СОС да се вземе информирано решение. "Не може да ни се дадат анализите и експертизата 15 минути преди заседанието. Искаме ги два, три дни предварително, да се запознаем и с аргументите", каза Лалов. "Настояваме за информирано решение и да получим документи с ангажименти и гаранции. В понеделник сутринта внесохме искане министрите да дойдат, но и да представят  аргументи, документи и ексепртизи, да защитят тезите си. Нямаме едно листче, което да сме видели, някакво число да е написано и подписано от отговорните лица. Не можем да си  доверим на приказки, без ясна експертиза и ангажименти. Разбираме, че се изискват денонощни оперативни действия. Ние сме в очакване да получим документите всеки момент. Когато отговорните хора не си вършат работата след това отговорността ще бъде прехвърлена върху нас", заяви Методи Лалов. По-рано днес кабинетът даде зелена светлина на спасителния план за преодоляване на водната криза в Перник. Проектът предвижда да се изгради 13-километрово трасе от Мало Бучино, а иначе да се хване вода от язовир Белмекен, през Рила и тръбите на Софийска вода към Перник.    

Реклама
comment 0
visibility 1038
Софийска вода Васил Тренев

Директорът на Софийска вода: Няма да има проблеми с налягането на водата

Изпълнителният директор на концесионера "Софийска вода" Васил Тренев уверява, че при ползването на мрежата за дружеството за вода към Перник, няма да се отрази на водоподаването на столичани. "Няма да има проблеми с налягането на водата в столицата при преминаването на водни количества по водопреносната мрежа на София за Перник", каза Васил Тренев на брифинг в Министерски съвет.  Йорданка Фандъкова: Без пълни гаранции за водата на София няма да подкрепя предложението"Не, няма проблем по отношение на налягането. Тези водни количества, които ще получим допълнително през деривацията на „Белмекен“ те ще бъдат преведени без нарушаване по никакъв начин налягане или водоподаване към нашите клиенти", коментира директорът на Софийска вода.  Спасението на Перник: Вода от Белмекен през тръбите на Софийска вода Засега Тренев е категоричен, че спасителният вариант за Перник няма да наруши водния баланс на София. "Моите съграждани трябва да бъдат спокойни", обеща той.

comment 0
visibility 994
протести

Перничани местят протеста заради водната криза в София

На днешното протестно шествие заради водната криза в Перник жители на града заявиха намерение за демонстрация и в София в началото на новата година, съобщи БНР.   Дълъг е списъкът с исканията на перничани. По-важните от тях са съд и присъди за виновниците за водната криза, незабавни оставки на министрите Нено Димов и Петя Аврамова и на ресорните им заместник-министри и "не" на увеличението на водата.   В протеста в Перник се включи лидерът на Национален синдикат "Защита" Красимир Митов. "До 5-и ако не бъдат изпълнени тези искания, тръгваме за София и няма да си тръгнем, докато не бъдат изпълнени исканията", каза още той.   Там перничани ще бъдат подкрепени от членове на синдиката от всички краища на страната, допълни Митов. Той изрази опасения, че заради водната криза е възможно да спрат да работят и структуроопределящи предприятия, което на практика ще обрече Перник на гибел.   Камелия Радева, която е един от главните организатори на протеста, заяви, че в София Перник ще отиде със сурвакарите. "Нека пренесем нашата сурва на жълтите павета", каза Радева.