Тема: Южен парк

comment 0
visibility 5527
Четири акта в София за нарушители на забраната за излизане

Четири акта в София за нарушители на забраната за излизане

Четири акта са съставени в София на нарушители на забраната за разходки в паркове. Две от санкциите са за Южния парк и две за разходка на Витоша, съобщиха от Общинска полиция пред БНТ. След вчерашните проверки и предупреждения на насъбрали се хора в Южния парк, днес зеленото пространство е почти празно. Хората в парка твърдят, че са за магазина или отиват до аптеката. Повечето от тях били с предпазни маски и спазвали дистанцията. Полицейски екипи на СДВР имаше днес и в двата края на пешеходната част на бул. Витоша в столицата. Униформените предупреждаваха хората и ги разпитваха къде отиват,за какво  и проверяваха адресната им регистрация и лични документи, съобщи БГНЕС. По централния булевард имаше най-много хора от рисковата възрастова група над 60 г. В паркове и градини в столицата екипи на общинска полиция също постоянно обикалят и предупреждават хората да се приберат, ако не изпълнят се налагат глоби. В събота се правеха предупреждения, а днес вече се налагат санкции. За това предупреди и кметът на София. Изненадващо днес хора, които се разхождали в Южния парк признали, че нямат представа за забраната, защото не гледали телевизия и не смятали, че нарушават карантината. Карантината е за контактни лици или завърнали се от чужбина. Противоепидемичните мерките, наложени по време на извънредното положение от 13 март т. г.заради коронавирус, също забраняват излизане от домовете, разходки и събиране с хора.    

comment 0
visibility 355
глоби

2 глоби за търговия на открито до Битака, санкции и в Южния парк

Продължават проверките за незаконна търговия на открито в София от екипи на Столичен инспекторат. Заедно със служители на СДВР през почивните дни има съставени само два акта за търговия на открито на териториите около Битака на ул. "Лавандула". В Южния парк при извършените проверки в неделя са санкционирани лица, които са продавали стоки без нужните документи.    Продължават и проверките за наличие на кашони и отпадъци от опаковки до  и в контейнерите за битови отпадъци след 18.00 ч. Над 20 нарушители са получили санкции за смесване на отпадъци, като най- много са в районите " Оборище", "Красно село" и "Триадица".   При контрол за замърсяване от строителство, технически ръководител на обект в "Овча купел" на ул. "Народно хоро" № 46  получи акт. Причината- допуснал е камионите да излизат от строителния обект с непочистена ходова част, защото липсва изградено устройство за измиване на гумите.  

comment 0
visibility 402
мерене

Мерят безплатно кръвната захар в "Южния парк"

Безплатно мерене на кръвната захар и бягане с кауза се провеждат днес в "Южния парк". Инициативата се казва "Променяме диабета" и е под егидата на датското посолство у нас и под патронажа на Негово превъзходителство Сьорен Якобсен, Посланик на Дания в България. Пред камерите на bTV той разказа, че майка му и баба му страдат от това заболяване и за него е много важно ежедневно да се спортува.   Освен в  "Южния парк" на София, бягането се кауза се провежда и на Гребната база в Пловдив.    Целта на инициативата е да фокусира общественото внимание върху опасностите, които крие това социално значимо заболяване, което се увеличава в цял свят с всяка измината година.  

Реклама
comment 0
visibility 840
Засадени цветя в Южен парк

Огнени хризантеми цъфтят в Южния парк, засадени са и хиляди за пролетта (СНИМКИ)

До 20 ноември т. г. приключва засаждането на цветя в София, но при подходящи метеорологични условия. В момента в Южния парк са цъфнали 1485 хризантеми микс, които придават разкош на пространството. Есенните топли дни продължават и до края на месеца ще продължи дейността на общинското предприятие "Паркове и градини". В трета част на Южен парк зацветяването приключи и през пролетта на 2020 г. се очаква зелената зона ще се превърне в райско място за почивка и разходки. При входа на ул. "Бяла черква" са засадени кичести бял белис, известен като паричка, - 1160 бр., розов - 730 бр. и червен белис – 2370 броя.  Над 5000 коренчета виола, теменужка ще цъфнат напролет като керемидена - 550 бр. , червена - 1160 бр., жълта - 2700 бр. , тъмно синя - 225 бр., светло синя - 740 бр., оранжева – 300 бр. Над 1500 броя лалета ще красят Южния парк - сортове Фонтенбло - 730 бр. и Кийз Нелис - 890 бр. Цветна изложба от теменужки ще има на входа на парка откъм ул. "Нишава". Там са засадени керемидена - 4300 бр. , червена - 3300 бр. , жълта - 3700 бр. , тъмно синя - 2450 бр. , светло синя -3000 бр.; бяла – 4900 бр., оранжева - 4300 бр., а също и лалета: сортове Фонтенбло, Лила перфекшън, Фокстрот и Баня Лука - 3565 броя. Сред щарството на теменужки и лалета ще се усеща й уханието на 2600 луковици зюмбюл от сорта Петер Стивесънт – 2600 броя. Откъм входа на бул. "Гоце Делчев" също ще цъфнат 1350 от керемидената виола  и  900 броя лале Кийз Нелис. В горната част откъм л. "Козяк" пък ще има тъмносиня теменужка, светлосиня и бяла - общо 750 бр. По цялата теритоиря на Южен парк ще има кашпи, които вече са със засадени розов миозотис (незабравка) - 2000 бр., бял миозотис - 2000 бр. , син миозотис – 2000 бр. На паметника на Иван Вазов на бул. Витоша са засадени червена виола 900 броя и  лале Кийз Нелис - 600 броя. Пак теменужки - 1750 броя, ще разцъфнат напролет и на трамвайно колело, пазар "Иван Вазов".

comment 0
visibility 588
Посадиха новите цвета в столичните паркове и градини

Лалета, теменужки и кичеста розова паричка ще обагрят напролет водната каскада на НДК (СНИ...

Пролетта е още далеч, но нови цветя, красота и ухание на пролет ще радват столичани. В Софийските паркове и градини вече са засадени новите китки. Тад 100 000 коренчета с цветя са посадени в района на НДК и околните зелени площи. Водната каскада на НДК ще бъде обагрена с 68 640 коренчета кичеста розова паричка. Край тях ще цъфнат посадените вече лалета микс от сортовете фокстрот, блу даймънд, лила перфекшън, дъбъл уайт. Общо 34 240 броя лалета ще ухаят на пролет край пръскащата водна каскада на НДК. Пред паметника има още 27 330 лалета от същите сортове и са комбинирани с бяла и розова кичеста паричка - 41 400 бр. 3600 жълти теменужки и още толкова с цвят на керемида и 1100 каскадни теменужки преобразяват централния софийски булевард "Витоша". За "Моста на влюбените" пък са засадени 7500 теменужки с различни цветове и 5700 лалета фокстрот. Една от най-уютните и цветни градини - "Баня Лозенец" ще бъде обагрена от  13 600 броя жълта виола и теменужка. Огненият нюас ще придават други 1360 оранжеви виоли. И за да се забелязват от долече и да контрастират в градината ще има 13 600 коренчета тъмносиня виола с 1020 броя лале Голдън Аполон 1020 броя. Освен парковете и градините и бул. "Черни връх" ще е пременен с кашпи с 2200 розов белис, бял белис - 2200, както и още по толкова белис червен и тъмно розов. С огромни кълбета с хризантеми и зеленина изцяло обновено е зацветяването в Южния парк. Между китните цветя и храсти малчугани се гонят и играят, а родители се любюват на красотата под слънчевите лъчи на късната есен. Заслугата за новите цветни красоти и ухания е на общинското предпирятие "Паркове и градини".  Планирано е приключване на засаждането им до 15 - 20 ноември т. г. при благоприятни метеорологични условия.

comment 0
visibility 381
ремонт

Ремонтираха старите фитнес уреди в Южния парк (СНИМКИ)

Нов живот за старите фитнес уреди в Южния парк. Съоръженията за стрийт фитнес са като нови благодарение златните ръце на дърводелеца Георги Колевски. Това съобщават от ОП "Паркове и градски градини". Асфалтовата настилка около уредите бе ремонтирана със специална машина.    Уличният фитнес е предпочитан начин за спорт не само за подрастващите, но и за хората в активна трудова възраст. Има и хора от златната възраст, които също не се отказват от упражненията на открито.        

comment 0
visibility 531
Безплатна библиотека в Южния парк

Поставиха шкаф с книги в Южния парк, отваря се с карта

Нова иницатива в Южния парк зарадва столичани. Там вече има поставен шкаф с книги за почитателите на четенето. Шкафът е заключен и се отваря с карта. Посетителите са доволни, тъй като случайни хора няма да взимат книги, а в същото време и ще са на сухо. Така всеки с карта може да отвори да вземе, да чете и след това да върне книгата. Услугата е напълно безплатна. Явно инициативата на Столична библиотека "Зелена библиотека" в софийските паркове и градини вече се надгражда.  В слънчевите есенни и зимни дни много от посетителите в Южния парк ще могат да се насладят на четенето сред природата. "Супер готина инициатива в Южния парк. Отваряш библиотеката с карта, но е напълно безплатно. зимаш, четеш си колкото искаш, след това връщаш книгата. Браво на замесените", коментират в социалната мрежа.

comment 0
visibility 939
тенис маси в Южен парк

Обновиха тенис масите в Южен парк

Тенис масите в Южен парк са ремонтирани и монтирани, споделят в социалната мрежа от ОП "Паркове и градски градини". Мнозина изказват задоволството си от този факт в коментарите си под поста. Има и въпрос за фитнес уредите. Потребител се интересува кога ще бъдат върнати на местата си. Отговорът на ОП "Паркове и градски градини" не изненадва. Вече са огледани и вече е ясно, че не всички уреди ще могат да се използват. Ще бъдат използвани здравите части, за да могат да се монтират поне три здрави уреда. Оказва се, че не могат да се намерят резервни части за повредените уреди.

comment 0
visibility 1014
Мавзолей в Южния парк

С около милион възстановяват мавзолея в Южния парк

Около един милион лева ще струва възстановяването на късноантичния мавзолей в Южния парк, потвърди зам.-кметът по култура на София Тодор Чобанов пред журналисти. Столична община е спечелила проект в МРРБ за възстановяване на архиелогическата находка и е отпуснато финансиране за около 500 000 лв. Другите пари, още толкова, ще са от бюджета на Московска 33, обясни Чобанов. Там ще се отвори и летен образователен център за деца. Проектът предвижда цялостно парково устройство  на зоната, в която има 3 - 4 общински имота. По времето на Софиянски в тази част на Южния парк бяха продадени терени за жилищно застрояване. От Столична община са се справили и предвидените две ЖСК-та са ликвидирани и няма да се изградят, уточни Тодор Чобанов.

comment 0
visibility 700
Чешма в Южен парк

Още една чешма в Южен парк проработи

Наред с обновените алеи и пейки за сядане, в столичния Южен парк е ремонтирана още една чешма, споделят от "Паркове и градски градини" в социалната мрежа. Въпросната чешма е възстановена и вече работи след 10 годишна принудителна „почивка“. С тази чешма, в парка са ремонтирани и пуснато вече 5 чешми. На 6 август беше пусната в експлоатация чешмичката до ул. „Козяк“. Каналът ѝ беше задръстен с цимент по вандалски начин.

comment 0
visibility 1030
Вени

Боса разходка в неделя в Южния парк

Тази неделя (18 август), не се учудвайте, ако минавайки през Южния парк видите хора да се разхождат боси. Босата разходка е част от кампанията за превенция на разширените вени и хронична венозна болест „Вземи краката си в ръце“. Лекари-специалисти, инструктурът зумба, йогалатес и стречинг Поли Бакърджиева, както и актрисата Деси Бакърджиева вече са потвърдили участието си в босата разходка. Водещ на събитието е радиожурналистът Драго Симеонов. Желаещите да се разходят боси в парка ще се съберат на Централния вход на Южния парк, до фонтана, откъм бул. „Витоша“. Ходенето бос масажира краката и подпомага по-добрата циркулация на кръвта във вените. Посетителите ще могат да разговарят с лекари по темата, както и да получат информация за рисковете от появата на разширени вени. Организатор на инициативата е Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология.

comment 0
visibility 779
Фонтан в парка Заимов

Пуснаха фонтана в Южния парк

Фонтанът в Южния парк от вчера работи. Водните струи разхлаждат посетителите в зелената зона. Префугирано е дъното и се подменени плочките. До дни ще бъде пуснат и фонтанът пред Централна баня, научи Столица.bg. От два дни там върви ремонт и се подменят плочки. Водните съоръжения да не се ползват като басейни, предупреждават от Столична община. Много често вътре влизат деца. При влизане се чупят системите на водните съоръжения. Много често столичани пускали кучетата си да се къпят. Най-често това се случвало в двата фонтана в парка Заимов, особено сутрин и вечер. Все още не е пуснат изцяло обновения фонтан на площад "Славейков". За него е необходимо да се получи разрешение за експлоатация, но преди това трябва да се направят 72-часови тестове. До момента от Столична община не се ангажират със срокове.

comment 0
visibility 748
Южен парк

Трети ден с Радио парк фест в Южния парк

Третият, последен ден на Радио парк фест вече е в разгара си. На Голямата поляна в Южния парк днес, 16 юни, ще има многобройни забавления за всеки, информира БНР. Тренировка по лека атлетика стартира в 10 ч. Забавленията са не само за големи, но и за деца. Това е чудесен начин цялото семейство да прекара чудесно горещата неделя. Влогърите Васето и Никол DB и Сандев и Стела ще са на сцената в 17 ч. Рок-музика ще звучи от 18 ч. като на сцената ще се изявяват "Крекхаус", "Мири", "Инергоу" и "Остава". Всеки ще може да направи своя забавна снимка, с която да участва в конкурс на БНР, които са и организатори на събитието, и да спечели почивка за една седмица в луксозен хотел в Турция.

comment 0
visibility 794
Благотворителна акция

"Успели българи дават личен пример" събраха 5600 лв. за лечението на Теди

С две кампании лицата на "Успели българи дават личен пример" събраха 5628.96 лв. за лечението на Теди. Момиченцето страда от ДЦП и има нужда от рехабилитация, за да проходи. Последната им благотворителна акция бе на 1 юни - Деня на детето в Южния парк с концерт и базар. Известни личности за около час събраха 1345 лева. Ники Кънчев, Галя Щърбева, Дани Ангелов и Силвия Чалъкова продаваха благотворителни календари на кампанията с личен автограф. Силвия Чалъкова пък представи първата си авторска книга "Пролука". На предишното събитие, което бе съвместно с район "Триадица" лицата на кампанията събраха 3283,96 лв. отново с благотворителен концерт и базар в помощ на Теди. Тогава водещ бе Ева Веселинова.На концерта пяха Ирина Флорин, Елица Тодорова, Красимир Аврамов, Цвети Радойчева, Симона Загорова, вокална група " Сребърни звездички" и танцов състав "Богоровец" към 140 СУ "Иван Богоров" и директора Мая Зафирова Тихомир Митов, легендите от Д2, Din - yo, тийн идолът ЕVA и Лора Ходжева. Един от най-популярните водещи у нас Ники Кънчев с дъщеричката си и топмоделът Никол Предьова продаваха вещи от личната колекция на Кънчев.

comment 0
visibility 1037
Цвете за Гошо

Рок и Блус фестивалът „Цвете за Гошо” се завръща в Южният парк

На 1 и 2 юни се завръща Рок & Блус фестивалът „Цвете за Гошо”. Той ще се състои отново в Южен парк ІІІ част - на Голямата поляна откъм бул. „Гоце Делчев”. Фестивалът ще се проведе за дванадесети път в памет на големият български музикант Георги Минчев. Събитието е организирано от Столична община и Фондация „София Блус”. На 1 юни (събота) от 18.00 часа ще видим Мечо Пух, Пързалка, Блус Трафик, Зомби бар, Докторс, ГМО - Георги Минчев Оркестра, Кокаин, Васко Кръпката и „Подуене Блус Бенд”; На 2 юни (неделя) от 17.30 часа на сцената ще се качат Александров Рагтайм Бенд, Росс’Н’Лорина, Интензивен сектор, Делта Руустърс, Темпеста & Френдс, Бараби Блус Бенд, Монолит, Бумеранг и Милена Славова. Рок & Блус фестивалът „Цвете за Гошо” е част от Календара на културните събития на Столична община.

comment 0
visibility 1231
Rollin Drink Box

Нова екстра в Южния парк: Пускаш локация, доставят ти напитки и ядки

Южният парк в София става любима и удобна дестинация за столичани и особено за млади семейства с деца. В зеленото пространство вече има супермодерна екстра – Rollin Drink Box. Посетителите пускат локацията си, в коя част на парка се намират и до 10 минути получават напитка и ядки. Новата услуга бе предложена на столичани и гости за кратко време през 2018 г. Сега обаче започва сезонът и в парка е пълно с посетители и най-вече с млади семейства и майки с деца. Rollin Drink Box е новатор за София. От средата на май посетителите могат да се възползват от скоростна доставка на напитки, в която и да е точка на парка. Достатъчно е само клиентите да се обозначат през мобилния си телефон и да изпратят поръчка. След броени минути ще получат напитки без значение дали са на отдалечена пейка или до близко заведение. Засега екстрата се предлага единствено в Южния парк, с възможност да се появи и в други столични паркове. Искаме да покажем на хората колко е удобно да ползват услугата на Rollin Drink Box. Надяваме се, че ще се хареса на все повече посетители в парка и бързо ще придобият навика да се локализират, споделят от Rollin Drink Box пред Столица.bg. Южният парк е любимо място за отдих на столичани и на представителите на Rollin Drink Box и точно там се е родила идеята за услугата. Направило им впечатление, че когато си на по-отдалечено място няма откъде да си купиш дори вода и това по естествен път довело до идеята за доставка на напитки и ядки на точното място. Засега Rollin Drink Box е на разположение през летния сезон и през хубавите есенни дни, като се очаква в скоро време да се локализират и в други столични паркове.

comment 0
visibility 743
Социален цирк на 1 юни

Mini Art Fest купонясва с децата на 1 юни в Южен парк (ВИДЕО)

"Подарък за децата на София" ще има на 1 юни т. г. в Южен парк. Много цирк, тренировки, санвичи и лимонада обещават организаторите от Mini Art Fest за деветото издание на празненството. За пореден път  паркът ще се взриви от детски смях и викове, и ще се препълни с емоции и удоволствия в Деня на детето. Входът за купона е свободен. Очакваме да сте готови и заинтересувани за голямото празненство, призовават домакините. На Голямата сцена в Южен парк 2 ще има много изненади и подаръци за децата. Купонът започва в 10 ч.Най-голямата атракция ще е представлението на Социалния цирк. Децата ще могат да се включат в работилница и тренировки на артистите. За доброто настроение ще има музика, а за дългото забавление са осигурени подсилващи вкусотии - на място приготвени апетитни сандвичи и сладки, лимонада и наливна бира за родители. На 2 юни от Mini Art Fest продължават със забавленията и ще зарадват децата в кв. “Факултета“ със цирково представление. Децата от квартала ще могат да се докоснат и да участват в тренировки на магичното изкуство. Мини Арт Фест 9 е цирков празник, човешко споделяне на умения, идеи и ценности, обгрижване на деца и младежи в риск, напомнят организаторите.

comment 0
visibility 477
Произведено във фермата на Фамилатлон

Фермерски пазар на гости на „Фамилатлон“ 2019

Семейният празник „Фамилатлон“ днес, който се провежда в Южния парк,  ще е домакин на Фермерския фестивал „Произведено във фермата“. Наред с многообразните забавления, семействата ще имат възможност да опитат и купят храни от различни екологично чисти райони в страната от 10 до 18 ч. днес. На пазара са организирани редица демонстрации и дегустации. Така семействата ще знаят какво купуват. Кулинарните забавления са в разгара си. Хората със сръчни ръце могат сами да направят своя фигурка от пчелен восък . От Дивата ферма в с. Горно поле ще покажат как се прави гюзлеме с различни пълнежи. Любителите на фермерското сирене ще могат покажат познанията си за продукта. През целия ден ще има пресен чай в шатрата на Българска Чаена Компания ЕООД. Ще бъде направено представяне на билковите чайове  „Чакра Фитолек“. Фермерският пазар допълнително допринася за доброто настроение на участниците във „Фамилатлон“ 2019 по своеобразен начин. Малките производители ще предложат натурални продукти от своите ферми.

comment 0
visibility 498
"Фамилатлон"

Южният парк е домакин на "Фамилатлон" в Деня на семейството

Празникът на семейството, здравословния начин на живот и спорта "Фамилатлон" се провежда в Южния парк. Организатори на събитието са асоциация "Родители" и фондация "Три". Този семеен празник се провежда за 11 път и отново ще събере семействата, за да се забавляват от сърце на Голямата поляна в Южен парк. Над 50 спортни клуба, работилници и организации ще предложат интересни дейности за всички. От Българското дружество за защита на птиците са предвидили обиколки за наблюдение на птици в парка. В това забавление могат дас е включат както децата, така и родителите. Осигурени са бинокли и зрителна тръба. Децата ще получат ценна информация за това кои са изчезващите видове птици и как да се грижат за тях. Семействата, дошли в парка могат да се запознаят с правилата на хокея и да видят каква е екипировката на играчите. По време на парника ще се проведе и Фермерски пазар, на който ще се предлагат продукти от различни райони на страната, както и кулинарни забавления за всички. Тези, които обичат книгите, ще имат възможността да се срещнат с героите на "Боб – малката метална кутийка с голяма мечта", "Чорапът, който промени света" и "Планетата на дядовците". По-сръчните ще могат да направят свой разделител за книги. Запалените по роботите ще могат да се запознаят с няколко интересни екземпляра. Родителите пък ще могат да споделят за проблемите си във възпитанието на децата и да получат ценни съвети как да се правят с тях с много любов и внимание.  

comment 0
visibility 497
Първото българско предизвикателство "Кашонвил"

Стартира първото българско предизвикателство "Кашонвил"

Тази неделя 12 май ще стартира първото българско предизвикателство "Кашонвил". Инциативана се провежда в рамките на Фамилатлон 2019 от Сдружение Безопасни детски площадки и Фамилатлон. Идеята е да се построи един свят от мечти от кашони и кутии. Ще бъде построен "Кашонвил" - град на децата с въображение. По време на инициативата ще бъде даден живот на цял временен "град" от кутии, кофички от кисело мляко, капачки от бутилки, стари пердета или одеяла, но най-вече изграден с ентусиазъм и направен от мечти. Ще видим още къщи, гаражи, камиони и коли, транформъри, супер герои и дракони и всичко това от кутии, които всички ние смятаме за боклук. Събитието ще се проведе на 12 май от 10 до 14 часа на голямата поляна в Южният парк.

comment 0
visibility 2004
ремонт на Южен парк

Ремонтират алеите около голямата поляна в "Южен парк" (СНИМКИ)

Продължават ремонтните дейности в Южен парк, като вече е заградено за пешеходци пространството около голямата поляна от страната на бул. Витоша. Демонтирани са пейките и се подготвят трасетата за новото осветление. Настилката също ще бъде сменена, научи Столица.bg През изминалата година бе реконструирана частта на Южен парк откъм бул. "Гоце Делчев" заедно с голяма част от алейната мрежа. През изминалите години бяха обновени и другите три входа на парка. Настоящият ремонт е втори етап, където ще се ремонтират около 27 ДКА алейна мрежа, част от която е именно около "Голямата поляна", на която се провеждат множество спортни и културни събития. Инвестицията е около 2млн. лева.

comment 0
visibility 648
Пръскане срещу комари

В Южния парк пръскаха срещу комари, ред е на Борисовата градина

Започва обработката на площи в София срещу комари. В Южния парк вече е напръскано, тъй като там има най-много водни езера. Химическата обработка се извършва от специализирани фирми, които използват сертифицирани препарати, обясниха от Столична община. Напръсканите вече площи не са опасни за кучета и домашни любимци. Задължително обаче преди това се разлепват листовки, за да се предупредят гражданите. След Южния парк ред е и на Борисовата градина. Там също има водоеми и заблатени места. А точно те са източници на комари. В момента е подходящо за пръскане срещу комари и затова от Столична община са започнали т. нар. ларвицидна обработка. Известно е че най-големите развъдници на насекомите са именно влажни и заблатени терени. Сред големите паркове и градини обработени ще бъдат и зелени площи в кварталите на София.

comment 0
visibility 1199
Знак, който забранява токчетата

Без тънки токчета в Южния парк

Тънките токчета не са най-удобните, но не са и препоръчителни, когато сте с малко дете и трябва да го гоните. Освен неудобството има зони, в които се забранява влизането в токчета. Забранителен знак се появи и в Южния парк. Той обаче е валиден само за детските площадките.  Местата за малчуганите са с мека настилка, за тяхна безопасност. При влизане с обувки с токчета тя се къса. Тези знаци на осветителните стълбове забраняват единствено влизането с токчета в детските площадки, обясниха пред Столица.bg от Столична община. Снимка на знака в парк се появи и в социалната мрежа, и събра десетки коментари. От "Забраняват токчетата в Южния парк" до "Общината се застрахова да не я съдят". Други пък шеговито коментираха, че с тази забрана ще има по-малко кифли в парка. Забрана за токчета би трябвало да има и за спортните площадки с изкуствена настилка, защото покрието също лесно се къса.  Съвсем скоро в Южния парк ще се видят новите цветни фигури. На входовете откъм ул. Бяла черква и "Нишава" има огромни цветни алеи със засадени лалета, зюмбюли, незабравки и теменужки.