Тема: застрояване

comment 0
visibility 4902
Нова кооперация в Овча купел - озеленяване

Новият кмет на Овча купел оправя стари грешки в застрояването (СНИМКИ)

Новият кмет на столичния район Овча купел Ангел Стефанов бързо влезе в ритъм и вече открива грешки и несъответствия в застрояването на района, допуснати от екипа на предшественика му Христина Семерджиева. Той е открил пропуски при нова жилищна сграда и установява, че е не изпълнен проектът. Част от предизвикателствата на новата ми длъжност са свързани с поправяне на стари грешки, допуснати от бившето ръководство на общината, написа в социалната мрежа като отговор на запитвания на граждани. Стефанов публикува снимки на нова жилищна сграда, която според проекта и изискванията е трябвало да има солидно озеленяване. Това обаче не е направено, а разбира се не е и контролирано от старото ръководство на район Овча купел. Впечатление прави, че на обект, за който е издадено становище и в което пише „изпълнено е процентното озеленяване по виза със средноразмерна дървесна растителност съгласно зоната, в която попада имота, реално няма озеленяване. Виждат се рахитични зелени храстчета. Според официалното становище, с което се е съгласил предшественикът на Стефанов, са спазени отстоянията на засадените дървета от регулациата на имота. В документа е посочено, че "заложената по проект растителност е изпълнена, както по вид, така и по размер...". Очевидно не е така, сигурен е новият кмет на район Овча купел. Той благодари на главният архитект на София арх. Здравко Здравков, който също е обърнал внимание на това несъответствие и заяви, че ще изиска ново становище. "Ще вложа много сили и енергия контролът по изпълнението в район Овча купел от сега нататък да бъде строг", обещава новоизбраният Ангел Стефанов.        

comment 0
visibility 1491
строеж

Ново застрояване изкара на протест хора от "Обеля"

Заграждане на тревна площ и то между блоковете притесни сериозно хората от "Обеля". Те не са съгласни с градежа и се страхуват, че скоро след оградата ще се появят я паркинг, я нови блокове. И децата им няма да имат места за игра, съобщава Bulgaria ON AIR. Хората веднъж вече затвориха "Ломско шосе", склонни са да го направят и днес между 19 и 21 часа. Гражданите казват, че почти всичко в квартала им е застроено, няма къде децата и внуците им да играят. Не е редно малчуганите да ходят до другия край на "Обеля", за да търсят детска площадка. Протестиращите се категорични- те нямат проблем със собственика на имота, а с районното кметство. Искат всички документи, за да са наясно какви ще са следващите им стъпки. За тях оставката на районния кмет не е решение на проблема.  

comment 0
visibility 1245
Застрояване на терен до бл. 73 в Младост

Решение на СОС създаде пак напрежение в Младост

Решение на СОС за отмяна на застрояването на терен в Младост до бл. 73 създаде ново напрежение. Връщането на процедурата изправи един срещу друг живеещи в блока и инвеститора, съобщи Bulgaria ON AIR. След няколко протеста на местните, които не искат до блока им да има 12-етажна сграда, тази сутрин частният терен бе заграден. Хората от бл. 73 осъмнали с багери под прозорците Собственикът на имота Гергана Симова призова кмета на София Йорданка Фандъкова да реши създалата се ситуацията. За 6 месеца местният парламент два пъти сменил решението си, казва Симова. Тя очаква отговори на писмата си. Хората от блока също смятат, че СОС ги противопоставя на инвеститорите. Вчера кметът Йорданка Фандъкова поиска оставката на главния архитект на район Младост Стефанов. той пренебрегнал преговорите на работната група със собственик на имот в Младост 4 и дал разрешително за строеж до бл. 401.

Реклама
comment 0
visibility 1732
Протест срещу ново строителство от югоизток на жилищен блок

Жители на кв. „Гоце Делчев” излизат на протест срещу застрояването (СНИМКИ)

Живеещите в столичния кв. „Гоце Делчев” излизат на протест срещу застрояването на междублоковите пространства в района. Те се недоволни от това, че върху зелените площи ще стартира строежа на нов 5-етажен блок с 3-етажен подземен паркинг и голям магазин, съобщава Нова телевизия. „Притеснени сме, че ще има 5-етажна жилищна сграда с три подземни етажа за гаражи. Тя ще се появи много близо до сегашните сгради. Така ние вече няма да имаме слънце. Ще бъде развалена и зелената площ, която трябваше да бъде облагородена”, коментира един от организаторите на протеста. Според главния архитект на община „Триадица” Иван Шишков нова сграда няма да има. Въпросният имот е частен и вероятно, след като се получи отказа за строителство, собствениците ще имат претенции за отчуждаване, допълва още архитектът. Протестът ще се състои тази вечер от 19 часа на ул. ''406-та''.

comment 0
visibility 633
Младост протест

Протестът в Младост срещу 12 етажен хотел

Живеещите в столичния квартал „Младост” излязоха на нов протест срещу застрояването на зелените площи. Те са недоволни от това, че ще има строеж на 12 етажен хотел пред блок 73 в квартала. Протестът започна мирно в градинката която е предвидено да бъде застроена, освен там в целия район са предвидени още 10 нови строежа. Това е поредният протест на жителите на квартала с искане за спиране на строежите и заличаването на зелените площи.  

comment 0
visibility 848
Мирен протест срещу застрояването на ГОРИЧКАТА

Граждани на мирен протест срещу застрояването на ''Горичката'' в Дианабад

Живеещите в района на бл 32 в ж.к. Дианабад, ще излязат на мирен протест срещу застрояването на ''Горичката''. Протеста ще се състои на 14 май от 17:30 часа пред блока на ул. "Крум Кюлявков" и в близост до зеленото място. Те са недоволни от идеята мястото от тяхното детство да бъде застроено с 3 жилищни блока. На същото място преди повече 25 години се състояло освещаване на терена за да бъде построен храм с неделно училище. Такъв обаче не е построен и хората са готови да доведат това начинание до край. За последните няколко години в района са построени нови 5 блока с над 3000 живущи, като според хората няма никаква нужда от нови жилищни сгради. Живеещите в блок 32 се питат ако проектът бъде изпълнен как ще живеят, къде ще си почиват и къде ще играят техните деца. Те се опасяват, че квартала ще заприлича на едно голямо пренаселено гето без зелена площ с много мръсотия, шум и прах.  Искането им е да не се допускат нови строежи, а да бъде построен така желаният божи храм.

comment 0
visibility 2384
София Витоша

София има нужда от нови жилища

За последните 10 години 350 хил. души са дошли да живеят в София. От тях близо 300 хил. искат трайно да се установят в София и да имат жилище. Което означава, че в столицата ни трябва да се изкарват по 15 хиляди жилища на година, за да се засити пазара. През социализма в столицата на пазара са излизали по 30 хил. жилища, без да е имало пик и бум на населението, споделя Георги Шопов от НАСП в интервю за еconomic.bg. Според него има обективна необходимост от жилища в столицата, тъй като голяма част от населението на страната идва да живее тук. И ако тази нужда е голяма, просто цените няма да падат, но няма и да се увеличават с големи темпове. По данни на статистиката за последните 15 години назад, има увеличение на цените средно с 7% на година, коментира Шопов. Според строителите вече не е нужно да се използва западноевропейският модел, тъй като той просто не работи. В момента има Истанбулски модел, който е добър и работи. Общината и държавата въвеждат изключително много рестрикции и трудности при строежа на една жилищна сграда. Това пък води до оскъпяване на имотите и все по-малко хора могат да си позволят жилище, било то с банков кредит или лични средства. Именно по този начин се товарят гражданите и плащат цялата тази цена. Според Георги Шопов в София има голям потенциал за развитие, но той не се прилага по разумен начин. София според градоустройството, архитектурата и климата, трябва да се развива на север към Стара Планина, а не към Витоша където вече е свръх пренаселено. Това обаче не се прави, защото на север няма инфраструктура и малките предприемачи нямат ресурс и възможност с които да градят. Специално за района на Витоша голям проблем са кварталите Витоша“ и „Кръстова вада“ , където е силно презастроено, а липсват инфраструктура, учреждения и дори зелени площи. Хубавото е ,че там вече работим с общината и се опитваме да променим тази среда, защото в момента там е едно голямо „гето“, споделя още Шопов.

comment 0
visibility 489
Общ устройствен план

112 жалби са получени през 2018 срещу застрояването в София

Рекорден брой жалби срещу застрояването в София са постъпили през 2018 година. Общият им брой е 112, за сравнение в предишните четири години те са били по около 30 на година. Най-голямо недоволство е предизвикала промяната на подробния устройствен план на квартала Младост 1 - Мусагеница, съобщи общественият посредник на Столична община – Лилия Христова на форум, свързан с предстоящото изменение на Общия устройствен план на столицата. Главният архитект на София Здравко Здравков също се включи за кратко във форума. По неговите думи той трябва да се измени там, където е необходимо. Според социологът Първан Симеонов не може да се стигне до консенсус относно ОУП, като даде пример с балконите на жилищните блокове, които са кой от кой по-различни.  Липсата на добра визуализация на проекта, липсата на достатъчно данни, дефицитите в механизма за прилагане и планиране и остарялото законодателство бяха посочени като недостатъци на сегашния ОУП. 

comment 0
visibility 1133

В „Обеля“ протестират срещу презастрояването

Жители на столичния квартал „Обеля“ протестират срещу презастрояването в района. Те са на лицата в протест срещу изчезващите зелени площи, лоша инфраструктура и малко детски площадки, ясли и градини в квартала, информира bgonair. Излезлите на улицата сутринта граждани посочиха конкретен случай – малкото разстояние между строеж и сградите около него. Дори споделиха, че когато са отводнявали строежа, намиращ се между блокове 117 и 116, били наводнени мазетата на блок 116. Жителите на квартала са недоволни от факта, че децата няма къде да играят на спокойствие. В момента разполагат с една детска площадка до строеж. Зелените площи са на изчезване. Според протестиращите, новият строеж е унищожил паркоместа. Те апелират към общината да се намеси и да разреши спора.  Ако е необходимо да обезпечи собственика на земята, за да не бъдат ощетени и живущите. Очаква се днес да се състои среща между кмета на „Обеля“, архитекта на района и Здравко Здравков, главен архитект на София. Протести на жители на квартала ще има и тази неделя.

comment 0
visibility 908

Общински съветник сигнализира за изсечени дървета в "Дружба" (СНИМКИ)

Терен за строеж се подготвя в столичния "Дружба" 1 до 108-о училище. Там вече са отрязани дървета, без да са информирани живеещите в съседство и без да са показани разрешителни документи от общината. За запазването на тази градинка в квартала хората протестираха преди месец. За втори път сигнал до Столичния инспекторат подава общинският съветник Борис Цветков. В него той обяснява за липсата на информационни табели и ограждения при рязане на дървета в парка до 108 СУ в София. [caption id="attachment_37635" align="alignnone" width="371"] Снимки: Столица.bg[/caption] Знае се, че теренът е частен и собственикът е склонен да приеме предложение за замяна. Докъде обаче са стигнали разговорите, не е ясно, научи Столица.bg. В сигнала на Цветков се посочва, че са изрязани 6 живи дървета – тополи. По време на тази дейност са повредени и други здрави дървета в района. В същото време са оставени непокътнати 2 напълно изсъхнали тополи. [caption id="attachment_37631" align="alignnone" width="616"] Снимка: Фейсбук[/caption] Общинският съветник изразява възмущението си в социалната мрежа, след като и днес, в почивен ден има активност на камиони и вървят подготвителни дейности за строеж. „Без никаква информация и информационна табела, без строителна ограда, без да взимат мерки срещу прахта, без да мият гумите на камионите и при редица други нарушения“, написа Цветков в социалната мрежа. Според него разчистването на терен за застрояване на тази част на ж.к.“Дружба“ е в разрез с политиката за застрояване и ще намали допълнително зелените площи в квартала.  

comment 0
visibility 793

14-етажна сграда в Студентски град ядоса общински съветник

Сграда на 14 етажа вместо 7 в Студентски град срещу Зимния дворец възмути общинският съветник Войслав Тодоров. Там зоната е ограничена за ниско строителство до 6 - 7 етажа и въпреси това се издига двойно по високо здание. Според общинсикя съветник блокът от 14 етажа е с височина 100 м. Сградата е студентско общежитие с офиси и магазини на терен на Лесотехническия университет. Застрояването на площа на терена трябва е около 15 000 кв. м, а на този блок по груби изчисления надхвърля 5 пъти площа или над 25 000 кв. м, коментира Войслав Тодоров. Според него има и нарушение на ЗУТ за брой паркоместа. Проектът е изменен през 2016 г. и тогава се увеличав броят на апратаментите в сградатаи затова отпада проектираното едно подземно ниво за гаражи. Така се създава проблем с паркирането в района. Във връзка с тази сграда Войслав Тодоров подготвя питане към кмета Йорданка Фандъкова за следващата сесися на СОС. Той се интересува на какво основание е одобрен строежът, след като има драстични нарушения на законовите изисквания.

comment 0
visibility 875

Жителите на „Младост“ отново излизат на протест

Инициативният комитет „За Зелен Младост“ за трети път организира протест на жителите на блоковете 323, 324А, 325 в ж.к. "Младост 3". Протестът е срещу застрояването и ще се проведе днес, 23 юли, от 18.30 ч., информира Актуално. Протестиращете имат и конкретни искания: Столична община да направи проверка на начините на възстановяване на имотите в райин „Младост“ Кметът на София да здаде Заповед за допускане на устройствена процедура по актуализация на действащите цялостни подробни устройствени планове Да бъдат спрени строителните дейности веднага Да бъде предложен на инвеститора равностоен общински терен на безконфликтно място Да отпадне плана за строеж на 8-етажна сграда и търговски обект на общински терен Да се запази парка в настоящия му вид и да бъде включен в Зелената система на Столична община.  

comment 0
visibility 729

"Опозицията" в СОС провали решение на проблем със застрояване на градинка в Слатина

За четвърти път СОС пробва да разреши проблем с предвиден за застрояване частен терен в район „Слатина“, на който в момента има градинка и детска площадка, а инвеститорските намерения предизвикват ожесточени протести от страна жителите на района. Решението Столична община да замени два имота в район „Оборище“ и „Лозенец“ за парцел в район „Слатина“ беше осуетено от съветници от БСП, Група 5 и РБ. Елен Герджиков смята, че това е безотговорно поведение. Вместо да се намери решение на проблема, закъсняват за заседанието или гласуват против. За момента няма да има следващ опит и няма решение на проблема. Кметът на столицата, Йорданка Фандъкова, настоява всички, гласували „против“ да дадат предложение за решение, което да е в подкрепа на желанията на гражданите от район „Слатина“. Спорният терен е притежание на "Агора - Ин" ЕООД на арх. Венцислав Дучев. На него е планиран строеж на сграда на 4 етажа с трафопост. Не се предвиждат зелени площи. Планът е от 2000 г. Застрояването е потвърдено от кмета на района през 2004 г. и през 2007 г. от главния архитект. През 2011 г. архитектът получава разрешението за строителство и  се заема с подготовката на терена. Още тогава започват протестите, при които имаше и спиране на багери с тела, подпалване на коли. Столична община се договаря с Дучев за замяна на имота. "Агора Ин" получава  два парцела - един на ул. "Русалийски проход" в "Лозенец" с площ 1059 кв. м, и още един в Подуяне - център в община Оборище от 630 кв. м. срещу имота от 1527 кв. м в „Слатина“. Налага се да доплати 505 434 лв. на общината, тъй като терените, които получава са по-големи, пише offnews.bg. След всичко това СО по правило трябва да обяви терена за публична общинска собственост, а главният архитект на столицата да промени ПУП по служебен път, определяйки го за терен за озеленяване. Тъй като днес не бе събрано мнозинството, необходимо за размяната на даренията, вероятно отново ще започнат протестите.

comment 0
visibility 523

Пак информация за нередност със застрояване в парк „Витоша“

Отново в социалната мрежа се появи сигнал за незаконно застрояване. Мястото, както става ясно, е в парк „Витоша“. Петко Гюлчев, автор на сигнала във Фейсбук, е категоричен, че това е нагло заграбване, информира Актуално. Гюлчев коментира, че част от гората до ул. "Стар беловодски път" е оградена и видимо е частна собственост! Потребителят се чуди как може да се случи подобно нещо в защитена територия. Според мнеията под поста, мястото попада в зона „парк“, а не в урбанизирана зона. От регистъра за общинска собственост на Столична община се вижда, че това е общинска собственост. https://www.facebook.com/petko.gyulchev/videos/10156466296078934/

comment 0
visibility 611

Квартал „Дружба“ в защита на зелените си площи

Днес жителите на софийския квартал „Дружба“протестираха срещу застрояването и в защита на зелените площи в района. Има организирана подписка с настояване за отчуждаване на частна собственост в парк, намиращ се в междублоково пространство. Жителите настояват за облагородяване на зелените площи, информира bgonair.bg. Според Борис Цветков, общински съветник от БСП, има събрани повече от 1000 подписа в подписката. Сред исканията е и отчуждаване на имотите, а за този, който влиза в територията на парка, да бъдат проведени преговори със собственика. В подписката има искане и за възстановяване на парка, в който още няма осветление. Борис Цветков сподели, че въпросът ще бъде обсъден на заседание на Столичния общински съвет, което ще се състои след 2 седмици.

comment 0
visibility 1107

Столичани на протест в Борово

Столичани излязоха на протест в Борово против незаконното строителство върху зелени площи в квартала. Причината е проекта за застрояване на 9-етажен блок с капацитет от 120 апартамента върху градинката до 20-та поликлиника. Не е известен собственикът на терена според думите на кмета на район „Красно село” – Христо Апостолов. Необходимо е да се направи предварителен анализ  на строителството. По този начин ще  стане ясно какъв резултат би имало застрояването върху жителите в квартала, смята още той. Протестиращите от своя страна са категорични, че районът вече няма капацитет за нови жилищни сгради. Кварталът не може да поеме повече жители и автомобили. Протест имаше и на 01 май 2018 г., когато гражданите изразиха своята позиция и събраха подписите на над 150 човека. Оказва се, че е дадено разрешение за строежа още през февруари 2017, въпреки забраната за застрояване.

comment 0
visibility 915

Район "Младост" иска от президента вето на Закона за застрояване на столицата

От Столичния район "Младост" поискаха от президента Румен Радев да наложи вето на Закона за устройство и застрояване на Столичната община, които касаят междублоковите пространства. Започнаха протест с аргумента, че новите текстове предоставят възможност за промяна на статута на зелените площи и строителство върху тях. Притесненията на администрацията в "Младост" произлизат от чл. 28 от Закона. Според тях той дава възможност на места, определени за зелени площи, да се строят и сгради, а не само инфраструктура. Биляна Петкова - заместник-кмет на района обясни как се случва това: "Досега беше 2/3 мнозинство и само за инфраструктура, което означава пътища или кабели за подземни комуникации. Новата промяна е, че ще може всичко - ще могат да бъдат жилищни сгради, офис сгради. Ще може София да се уплътни значително повече отколкото е в момента. А това чие ще е решението вече зависи самият инвеститор колко голяма промяна прави. Ако прави само за своя имот - съответния главен архитект на района, ако е за по-голям имот, по-голяма промяна, тогава става след решение на Столичния общински съвет". След Великденските празници предстои новият Закон за устройство и застрояване на Столичната община да бъде обнародван.

comment 0
visibility 1008

Народното събрание окончателно прие измененията в Закона за устройството и застрояването н...

Вчера е проведено парламентарно заседание от 44-то Народно събрание. То окончателно прие след второто гласуване ЗУЗСО - законопроектът за изменение и допълнение на Закона за устройството и застрояването на Столична община. Инициативата за изменението е подета от кмета на столицата Йорданка Фандъкова съвместно с главния архитект на града - Здравко Здравков и с експерти от направление „Архитектура и градоустройство“. Предложенията са внесени в Народното събрание още през октомври 2017 год. от Александър Ненков и от народни представители на ПП ГЕРБ. Тя са приети на първо четене още през януари 2018 год. Законопроектът има за цел да реши възникналите при прилагане на закона проблеми за последните 10 години и да отрази обществените нагласи, които са свързани с вида на столицата. Промените включват ясно регламентиране на зони, където няма да има ограничение по отношение на височината на сградите. Народното събрание реши те да бъдат допълнително определени чрез процедура за изменение на Общия устройствен план на града. Сградите в центъра на столицата няма да са с височина, която да надвишава 50 метра. В зоната около южната дъга те ще са не повече от 15 метра. За останалите части на София максималната височина на застрояване е до 75 метра, но за сградите, надвишаващи 50 метра, ще бъде задължително изготвянето на транспортен анализ.