Тема: зелени площи

comment 0
visibility 986
В столицата започва пръскането срещу ларви на комари и за кърлежи

В столицата започва пръскането срещу ларви на комари и за кърлежи

Обработка на площи срещу ларви на комари и кърлежи започва в София от понеделник, 30 март т. г., предупредиха от Столична община. Третирането ще стартира при благоприятно време и без валежи. С настъпване на пролетта и затоплянето на времето са планирани ларвицидни обработки срещу комари около речни корита, езера, разливи, както и зелени площи паркове, градини, междублокови пространства. Екипите ще извършват дейностите по установените графици и съобразно изискванията на Столична Регионална здравна инспекция (СРЗИ). Третиране на площи започва в районите Илинден, Възраждане, Люлин, Витоша, както и на зелените ивици на основни булеварди в града и др. От средата на април се планира да стартират и обработките срещу кърлежи и гризачи. Те също се извършват при сухо и топло време. Изпълнението на дейностите се контролира от специалисти от Столичната РЗИ.

comment 0
visibility 1358
Пръскане за комари

Започна обработката срещу комари във Връбница

Започна обработката на всички тревни и водни площи на територията на район ''Връбница'' срещу комари. Тази година е предвидено да се пръска два пъти през месец юни или юли, както и в края на месец август. Третирането се извършва рано сутрин или късно вечер, като целта е да не се навреди на хората и животните. През настоящата година в столицата има бум на комарите, кърлежите и бълхите. В голяма част от районите зелените площи вече са обработени два пъти.  

comment 0
visibility 1727
Протест срещу ново строителство от югоизток на жилищен блок

Жители на кв. „Гоце Делчев” излизат на протест срещу застрояването (СНИМКИ)

Живеещите в столичния кв. „Гоце Делчев” излизат на протест срещу застрояването на междублоковите пространства в района. Те се недоволни от това, че върху зелените площи ще стартира строежа на нов 5-етажен блок с 3-етажен подземен паркинг и голям магазин, съобщава Нова телевизия. „Притеснени сме, че ще има 5-етажна жилищна сграда с три подземни етажа за гаражи. Тя ще се появи много близо до сегашните сгради. Така ние вече няма да имаме слънце. Ще бъде развалена и зелената площ, която трябваше да бъде облагородена”, коментира един от организаторите на протеста. Според главния архитект на община „Триадица” Иван Шишков нова сграда няма да има. Въпросният имот е частен и вероятно, след като се получи отказа за строителство, собствениците ще имат претенции за отчуждаване, допълва още архитектът. Протестът ще се състои тази вечер от 19 часа на ул. ''406-та''.

Реклама
comment 0
visibility 2807
Парк

Стартира обработката срещу комари в столицата

До няколко дни ще стартира обработка на всички тревни и водни площи в София срещу комари. Информацията бе съобщена от Цезарина Илиева, началник отдел „Паразитология“ в Столичната здравна инспекция по Радио София. Към момента са обработени два основните паркове Борисовата градина и Южен парк – трета част. Това лято в столицата е предвидено да се пръска два пъти през месец юни или юли, както и в края на месец август.  

comment 0
visibility 470
Пръскане срещу кърлежи около НДК

Пак пръскаха за кърлежи край НДК, във Военна академия и гробищните паркове

Столична община продължава с пръскането срещу кърлежи в софийските паркове и градини. Днес са извършени обработки на зелени площи в парка на НДК и на Военната академия „Г.С.Раковски“, както и площи в район „Витоша“, потвърдиха от Московска 33. Обработките на общински зелени площи – паркове, градини, междублокови пространства, зелени ивици към транспортни трасета, общински гробищни паркове, се извършват при сухо време и окосени тревни площи. Това се прави рано в сутрешните часове или късно, в по-прохладната част на деня, за да се предпазят гражданите и домашните любимци. Срещу кърлежи днес е пръскано в парковете, градините и междублокови пространства, гробищните паркове - масово посещавани обекти на Столична община където се провеждат спортни и културни дейности. До момента по тези зелени площи е извършена двукратна обработка срещу кърлежи. Извънредни обработки са направени на парка при НДК, Борисова градина, Южен парк, зелени площи към резиденция Бояна, парка при Военна академия, парк „Хиподрума“. Извършена е и допълнителна обработка на гробищните паркове в периода 10-13 юни 2019г. срещу кърлежи и комари, във връзка с предстоящото възпоменание „Задушница“. Тази пролет е направена и обработка срещу ларви на комари на естествени и изкуствени водоеми, речни корита. Направена е и бработка срещу гризачи на парковете, градините и междублокови пространства, гробищните паркове, транспортни ивици и булеварди. При получени сигнали от граждани се маркират рисковите места и се подават на фирмата изпълнител за допълнителни третирания в рамките на определените площи и средства. Следващата седмица ще стартират обработките срещу бълхи, съгласно годишния график. Тези обработки влияят и на кърлежите. Работата на екипите, които третират тревните площи, се извършва рано сутрин преди масовото посещаване на парковете. Контролът на дейностите се извършва от специалистите на Столичното РЗИ, еколозите на районите заедно с дирекция „Зелена система“ на Столичната община.

comment 0
visibility 865
протести

Протест срещу строеж в зелени площи блокира "Г.М.Димитров"

Протест на живеещи в столичния квартал "Дианабад" блокира за кратко булевард "Г.М.Димитров". Хората недоволстват срещу поредния план за застрояване на зелените площи, съобщи bgonair.bg. Гражданите искат повече въздух, повече пространство между блоковете и да бъде спряно изграждането на нови бетонни постройки. Хората казаха, че ако никой не ги чуе, протестите им ще продължат.  

comment 0
visibility 395
Зелени площи

Пръскат против кърлежи и гризачи в „Нови Искър”

Започва третиране на зелените площи в район „Нови Искър”против кърлежи и гризачи. Обработката ще започне 8 май в 09:00 часа при съпътстващи благоприятни атмосферни условия и ще продължи и на 9 май.  Дейностите ще стартират първо от Нови Искър, а след това ще продължат и в останалите 12 населени места, които са част от територията на района. Всяко пръскане ще се контролират от експертите-специалисти в тази област от Столичната регионална здравна инспекция, както и от служители на Столична община. Обработките ще бъдат с биоцидни препарати – разрешени за употреба в бита и в обекти с обществено предназначение от Министерство на здравеопазването. Всички зелени площи, които са пръскани ще бъдат обозначени с информационни табели.

comment 0
visibility 576
I see you КАТ

Патрулка в тревните площи ядоса столичани

Патрулна кола в тревните площи до бул. "Проф. Марко Семов" ядоса столичани. Снимка на паркираният автомобил бе пусната от ядосани граждани в социалната мрежа. За минути тя обиколи множество групи и буквално вбеси хората. Те споделят, че всеки гражданин паркирал в зелените площи на София, би получил глоба за това, но тава едва ли важи за органите на реда, дебнещи нарушители. Някой от коментиращите дори питат "А не може ли Столична община да ги глоби за спиране в тревните площи?", други пък искат номерата на колата, за да ги изпратят на КАТ. Според граждани, паркирането на полицейски автомобили в зелените площи е честа практика в столицата. Дали, обаче, някой ще глоби органите на реда за неспазване на правилата за паркиране остава не ясно.

comment 0
visibility 921
Младост 2 запазване на зелените площи

С камъни ще пазят зелените площи и в „Младост“ 2 (СНИМКИ)

В район „Младост“ решиха да борят паркирането в зелените площи с големи камъни. За целта бе засадена и нова растителност. След засаждането пространството около блок 205 придоби страхотен вид. И за да не бъде прегазена растителноста пред нея бяха стоварени големи камъни с цел превенция. Същия опит за запазване на зелените площи с камъни опитаха и в Студентски град, но там начинанието не бе толкова успешно.  Тъй като колите продължават да спират в зелените площи. Живущите в района на  „Младост“ 2 благодариха на служителите на администрацията на осъществените дейности и добрата идея, която е дело и на ланд. арх. Мария Грозева. Подобни инициатива са един основните приоритети на арх. Русев и екипа му.

comment 0
visibility 1173
Безразборно паркиране в Студентски град

И камъните не помагат на Дилчев за паркирането в зелени площи (СНИМКИ)

В район Студентски трудно ще се справят с безразборното паркиране. В градчето на кандидат висшистите цари безредие и хаос. С проблема се е заел сериозно районният кмет Димитър Дилчев. Засега обаче опитите му да превъзпита студентите и да ги дисциплинира са безуспешни. В Студентски град продължава да се паркира върху зелени площи и нищо не може да ги спре. Преди месец кметът Дилчев, незнайно от коя кариера взети, постави огромни камъни около бл. 50. Целта му беше да се преустанови спирането на автомобили върху отредената за градинка площ. Освен спасяването на зелената площ, той искаше да предотврати и разнасянето на кал от автомобилите по улиците в Студентски град. Засега студентите печелят битката срещу кмета и продължават да правят каквото и когато си поискат. Дали пък една "зелена" зона и санкции няма да дисциплинира кандидат висшистите. А не е ли това повод за визита на представители на Столичен инспекторат? В студентски град много кръстовища са ужасно натоварени, а общината бездейства и не поставя светофарни уредби. Давам само за пример кръстовището при "Joy station$ и кръстовището на "Иван Странски" пред Зимния дворец и студентска аптека, сигнализираха пред Столица.bg живеещи в Студентски град.

comment 0
visibility 967
Нов строеж протест

Живущите в кв. „Овча купел” излизат на протест срещу строеж

Живеещите столичния квартал „Очва купел” отново ще излязат на протест срещу поредния нов строеж в София. Недоволството на хората ще бъде изразено днес в 18:30 ч. и е третото в района срещу този строителен обект. Припомняме, че преди близо година името в този квартал, лек автомобил пропадна в строителен изкоп. Хората не са съгласни с нов строеж в кв. „Овча купел” 1, на който е трябвало да се построи детска градина. Такава обаче не е построена, тъй като теренът се оказва частен. Според живущите в района има сериозен недостиг на детски градини, училища и зелени площи. Вместо това постоянно изниква нови и нови строежи и това ядосва хората, които скоро и въздух няма да имат. Протестът ще бъде на територията на район "Овча Купел". Но хората от квартала канят към тях да се присъединят и желаещи от всички други столични райони.

comment 0
visibility 648
Пръскане срещу комари

В Южния парк пръскаха срещу комари, ред е на Борисовата градина

Започва обработката на площи в София срещу комари. В Южния парк вече е напръскано, тъй като там има най-много водни езера. Химическата обработка се извършва от специализирани фирми, които използват сертифицирани препарати, обясниха от Столична община. Напръсканите вече площи не са опасни за кучета и домашни любимци. Задължително обаче преди това се разлепват листовки, за да се предупредят гражданите. След Южния парк ред е и на Борисовата градина. Там също има водоеми и заблатени места. А точно те са източници на комари. В момента е подходящо за пръскане срещу комари и затова от Столична община са започнали т. нар. ларвицидна обработка. Известно е че най-големите развъдници на насекомите са именно влажни и заблатени терени. Сред големите паркове и градини обработени ще бъдат и зелени площи в кварталите на София.

comment 0
visibility 1227
Автомобил паркиран върху тротоара

100 глоби за 3 дни в "Младост" за неправилно паркиране

Служители на Столичен инспекторат и през почивните дни са на проверки в столичните райони. Особено стриктно следят за паркиране на автомобили в зелени площи, тротоари и детски площадки. От контролиращото звено на Столична община припомнят, че съгласно Наредбата за организация на движението на територията на Столична община е забранено паркирането на територията на детски градини и училища. За три дни, от 13 до 15 март, в "Младост" са установили близо 100 нарушения и са съставени 92 констативни протокола. В пространството до Бизнес парк инспектори и представители на Общинска полиция са извършили масирани проверки за неправилно паркиране. На 18 собственици на автомобили са наложени глоби с фиш в размер на 50 лв. В район "Илинден" е имало подадени от граждани сигнали за неправилно паркирани автомобили върху тротоар или в зелени площи. Инспекторите  са установили, че на  ул. "Искрец" в близаст до бул. "Вардар" и пространството от бл. 129 до бл. 134 е имало неправилно паркирани коли. Направени са 23 констативни протоколи и 3 фиша. На мястото ще бъдат поставени кашпи с цветя, за да се отдели зоната, в която е забранено спирането и паркирането.

comment 0
visibility 737
Поставяне на кашпи на детска площадка при бл. 11 в Дружба 1

Глобяват търговци на балони и играчки по спирки и паркове

Столичният инспекторат глоби 15 търговци на джунджурии по спирки, паркове и тротоари през уикенда. Екипите са извършили проверки през почивните дни на търговци на открито. Санкционираните не са имали разрешителни за търговия. Нарушителите са били в Южния парк, около метростанции и спирки в районите Люлин, Връбница и Сердика. Направени са общо 45 броя проверки са съставени 15 акта за административно нарушение. Извършени са още: 19 пък са глобени за паркиране в квартални градинки и детски площадки в „Искър“, „Лозенец“, „Младост“и „Люлин“. В Дружба 1 инспектори са поставили 10 кашпи до бл. 11, за да се спре паркирането около детска площадка. През последните 2 години Столичният инспекторат е оградил над 150 броя детски площадки и зелени площи. Целта е предотвратяване на паркиране на непозволени места. Тази дейност ще продължи и на други места в София през 2019 г., съобщават от Инспектората. 28 сигнала са подадени в Оперативния център на Столичния инспекторат през уикенда. 20  от тях са отработени, а 7 са предадени по компетентност на други институции. Мобилната група от инспектори и служители на IV РПУ са направили порверка по сигнал на граждани в "Лозенец" на строителен обект в м. Драгалевска спирка. Работници са изхвърляли строителни отпадъци от етажите на сградата върху тротоара. За допуснатото нарушение са наложени санкциии, а замърсените площи са почистени.

comment 0
visibility 1047
Паркиране върху тротоар

56 глоби за паркиране в Подуене, Сердика и Надежда

Столичният инспекторат провежда мащабни проверки, съвместно с полиция за паркиране върху зелени площи, детски площадки и върху тротоари във всички райони на София. Само за ден представителите на контролиращото звено установиха 56 нарушения в три района на Столична община. Най-много санкционираните са в район "Сердика". 33 констативни протока са направени след порверка във "Фондови жилища" в междублоковите пространства и по ул. „Марин Христов“. Заедно с инспекторите са били и полицаи от II и V РПУ. Спрели автомобили е имало и на детски площадки и върху тротоари.  В район „Подуяне“ на улиците “Ген. Липранди“, „Плакалница“ и „Резбарска“ са установени 12 нарушители. Други 11 са в район „Надежда“ на ул. „Бели Дунав“ и бул. „Ломско шосе“. Съвместните проверки на инспектората и полицията продължават и в други райони на София.

comment 0
visibility 1119

В „Обеля“ протестират срещу презастрояването

Жители на столичния квартал „Обеля“ протестират срещу презастрояването в района. Те са на лицата в протест срещу изчезващите зелени площи, лоша инфраструктура и малко детски площадки, ясли и градини в квартала, информира bgonair. Излезлите на улицата сутринта граждани посочиха конкретен случай – малкото разстояние между строеж и сградите около него. Дори споделиха, че когато са отводнявали строежа, намиращ се между блокове 117 и 116, били наводнени мазетата на блок 116. Жителите на квартала са недоволни от факта, че децата няма къде да играят на спокойствие. В момента разполагат с една детска площадка до строеж. Зелените площи са на изчезване. Според протестиращите, новият строеж е унищожил паркоместа. Те апелират към общината да се намеси и да разреши спора.  Ако е необходимо да обезпечи собственика на земята, за да не бъдат ощетени и живущите. Очаква се днес да се състои среща между кмета на „Обеля“, архитекта на района и Здравко Здравков, главен архитект на София. Протести на жители на квартала ще има и тази неделя.

comment 0
visibility 638

Столичен инспекторат спря паркирането на ул. "Цар Симеон" и бул. "Д. Петков"

Светкавични мерки предприеха от Столичния инспектор след сигналите за паркиране в зелени площи в София. По най-бързия начин на зелените терени бяха поставени големи кашпи, които да предотвратят спирането. Шофьори редовно паркирали върху място, което е определено за тревна площ на кръстовището на  ул. "Цар Симеон" и бул. "Д. Петков". Миналата седмица група граждани в район "Възраждане" протестираха срещу въвеждането на "зелена зона". При проверка от ЦГМ пък установиха, че има много паркирали автомобили в зелени площи. Нарушението на шофьорите на ул. "Цар Симеон" и бул. "Д. Петков" застрашавало движението и създавало предпоставки за инциденти, коментираха от Столичен инспекторат.  На мястото са поставени 8 кашпи, които ще бъдат зацветени, а около тях ще има трева. Много граждани сигнализираха инспектората, че в района постоянно се изхвърлят отпадъци.

comment 0
visibility 688

Обновяването на градинки в "Дружба" започна, кой ще ги пази? (СНИМКИ)

Започнаха строителните дейности за обновяването на градинки в Дружба 1.  Кметът на район Искър Ивайло Цеков подписа договорите с изпълнителите в края на изминалата седмица и веднага се започна трескава подготовка. Една от градинките е между бл. 45 и бл. 51. Там вече е оградено с мрежи и са започнали изкопни работи. Прекрасно е, че там ще има нова и зелена площадка.  Интересно е обаче, че на разстояние от 70 - 100 м от нея има друга, наскоро обновена, заедно със спортна площадка. А там вече са изкъртени пейките и железата стърчат. Хората от съседните блокове си свалят столове, за да седнат в градинката. Изпотрошена е и спортната площадка, също скоро обновена. Таблото са баскетбол вече е счупено, ядосват се живеещите в близост. Точно отстрани, -перпендикулярно на бл. 45 пък, на ъгъла с ул. Чудомир Топлодолски има друга спортна площадка, която в момента е руина, с разцепена настилка, асфалт, бабуни и бълно с бурени и треволяци. Пред нея е мръсен трафопост, в който общинските работници си държат инструментите. Дали и тази спортна площадка е сред договорите за обновяване на зелени зони в Дружба? В крайна сметка възниква въпросът, достатъчни ли ще са 34 договора за обновяване, аке не се пази и няма контрол на ремонтираните градинки, паркове и детски площадки?, питат жители на Дружба.

comment 0
visibility 910

Жителите на „Овча купел“ 1 на протест срещу застрояването

Жителите на столичния квартал „Овча купел“ 1 в понеделник планират протест срещу презастрояването на квартала и драстичното намаляване на зелените площи и детските площадки. Хората са на мнение, че блоковете никнат „като гъби“, а общината дори не ги уведомява за планираните строежи, пише Днес.

comment 0
visibility 1106

Столичани на протест в Борово

Столичани излязоха на протест в Борово против незаконното строителство върху зелени площи в квартала. Причината е проекта за застрояване на 9-етажен блок с капацитет от 120 апартамента върху градинката до 20-та поликлиника. Не е известен собственикът на терена според думите на кмета на район „Красно село” – Христо Апостолов. Необходимо е да се направи предварителен анализ  на строителството. По този начин ще  стане ясно какъв резултат би имало застрояването върху жителите в квартала, смята още той. Протестиращите от своя страна са категорични, че районът вече няма капацитет за нови жилищни сгради. Кварталът не може да поеме повече жители и автомобили. Протест имаше и на 01 май 2018 г., когато гражданите изразиха своята позиция и събраха подписите на над 150 човека. Оказва се, че е дадено разрешение за строежа още през февруари 2017, въпреки забраната за застрояване.

comment 0
visibility 355

Калоян Паргов, БСП: Кметът на София да каже защо се бави обезпаразитяването на зелените пл...

Настоявам кметът на София Йорданка Фандъкова да обясни, защо тази година се бави обезпаразитяването на зелените площи. Това заяви председателят на групата на „БСП Лява България” в Столичния общински съвет Калоян Паргов, който е и лидер на столичните социалисти, съобщиха от пресцентъра на БСП - София. Паргов обясни, че през изминалите три почивни дни е получил редица сигнали от разтревожени граждани от крайните квартали, които са притеснени от плъзнали кърлежи в тревните площи на градинките и парковете. „Сигналите, които получих, са от районите „Връбница” и „Надежда”, за които аз отговарям като общински съветник от групата на БСП”, обясни Калоян Паргов. По думите му, столичани са притеснени, тъй като тревните площи не са окосени и още по-лошо - не са обезпаразитени, в резултат на което масово са плъзнали кърлежи. „Гражданите ми обясниха, че в последните 10 дни са подавали сигнали в районните администрации и са настоявали да бъдат взети мерки, но никой не им е обърнал внимание. Затова настоявам кметът на София по най-бързия начин да обясни какво става - проблем с обществените поръчки за косенето на тревата и за обезпаразитяването на зелените площи в кварталите ли има или причината е друга”, заяви Паргов. Според него, за пореден път се оказва, че крайните квартали на София са напълно забравени от управлаващите в Столична община. Гражданите са притеснени и с право, заяви лидерът на БСП-София. „Проблемът с кърлежите е много сериозен и очаквам още тази седмица решение за обезпаразитяването на зелените площи, което по традиция правим всяка година. И то във всички квартали на София, без значение колко в периферията се намират”, посочи Паргов.