Тема: Златен век

comment 0
visibility 658
Златен век

ОТ ДНСК категорични: "Златен век" е законен, има нарушения по самото изграждане

Небостъргачът "Златен век" е законен, има констатирани нарушения по начина на самото му изграждане. Това гласи официално становище от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) по повод искането на новия районен кмет на "Лозенец" Константин Павлов за събаряне на небостъргача "Златен век". Причината - неприключилото съдебно дело по казуса, което е пред окончателно произнасяне във Върховния административен съд. ДНСК се аргументират, че са извършили проверка през април тази година, където не е констатирано да има незаконен строеж.    На 15 април от началника на Строителния контрол е издадена заповед на основание чл.224 от ЗУТ за спиране на строежа на обекта на фирма "Артекс инженеринг“ заради открити нарушения по изграждането му. Според чл. 137, ал. 1, т 3, б. “в“ от ЗУТ "Златен век" е строеж втора категория.   "Въпросът относно валидността на издаденото разрешение за строеж се установява писмено от органа, който го е издал, съгласно чл. 153, ал.2 /изр. последно/ в редакцията на нормата, действаща към момента на презаверяване на разрешението за строеж със заповед № РД-09-50-1027/19.11.2012г. на главния архитект на СО", се казва още в становището на ДНСК.     

comment 0
visibility 2588
Събаряне на Златен век

Кметът на "Лозенец" иска от ДНСК събаряне на "Златен век"

Новият кмет на "Лозенец" Константин Павлов е внесъл искане в ДНСК за събарянето на скандалния небостъргач "Златен век" в район Лозенец. Заявлението е адресирано до началника на Дирекцията за национален строителен контрол арх. Иван Несторов, съобщават от Демокративна България на официалната си страница. Към искането е приложено и становище с правните основания за подобна мярка, както и подробен хронологичен преглед на казуса. Според Павлов разрешителното за строеж на "Златен век" отдавна е загубило правното си действие. Сагата със близо 100-метровата кула в кв. Лозенец продъжава да е спорен, но вече 6 месеца не е окончателно решен. Строежът бе спрян, но продължиха да се чуват мнения, че трябва да се събори. Други пък смятат, че не трябва да бъде толкова висока сграда.  През юли спирането на строежа бе отменено от Административния съд поради липса на правни основания за спирането на сградата. Започнал е да тече нов срок след презаверяването, пише в решението на съда. През април т. г. шефът на ДНСК прехвърли като горещ картоф проблема на главния архитект на София арх. Здравко Здравков, че той трябвало да се произнесе. Арх. Здравков е издал последната заповед през 2018 г, а разрешението за строеж на небостъргача в "Лозенец" е за 10 години. Според АДминистративния съд само на отделни части на стоежа има отклонения и не е трябвало да спира цялото строителство. Темида е категорична, че този, който е трябвало да се произнесе за валидността за разрешителното за строеж е директорът на ДНСК Иван Несторов. Той не е трябвало да прехвърля правомощията си на главния архитект Здравко Здравков, казват още от съда. Новоизбраният кмет на район "Лозенец" Константин Павлов пък е направил искане и до Столичния кмет и главния архитект на София и  настоява за служебно изменение на действащия подробен устройствен план на кв. 272а, м. "Лозенец I-ва част", за да се спазват законовите изисквания за строителство в тази част на "Лозенец.

comment 0
visibility 4003
Ай Тауър

Оплакват се на омбудсмана за небостъргача на Солни пазар

В центъра на София, на Солни пазар, се намира небостъргачът „Ай Тауър“. Сградата е висока 113 метра и според Фрогнюз е напълно идентична със „Златен век“. Общинският съветник Войслав Тодоров и Никола Вапцаров ще търсят справедливост при омбудсмана на Републиката Мая Манолов за случая. Според тях „Ай Тауър“ е също толкова незаконна, колкото и „Златен век“. Според документите на небостъргача, разрешителното е от 28.09.2012 г., което означава, че е изтекло. Законът за устройство на територията дава 5 години валидност на разрешителните за строеж. Проектът има допълнение за изменение от  07.03.2017 г. и 08.02.2019 г. към разрешителното от 2012 г., т.е. след изтичане на валидността му. Срокът на разрешителното не е удължаван.

Реклама
comment 0
visibility 321
ДНСК обжалва решението на съда за пускане на Златен век

ДНСК обжалва и иска спирането на "Златен век"

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) обжалва пред Върховен административен съд решението за строежа на "Златен век" на "Артекс", съобщава официалният сайт на ведомството. На 30 юли т. г. Административен съд - София град отмени като незаконосъобразна заповед РД-08-1/15.04.2019 г. на началника на ДНСК. С нея бе спрян строежът на небостъргач в кв. Лозенец. Аргументът на ДНСК бе нарушения на строежа на сградата "Златен век". Съдът е приел, че са допуснати административно-производствени правила, които са в противоречие с материално-правните разпоредби и несъответствие с целта на закона. ДНСК обжалва тези изводи на съда с доказателствения материал по делото. Сагата със строежа на "Златен век" започна малко след "Апартаментгейт". Според главния архитект на София Здравко Здравков разрешителното е изтекло през ноември 2018 г. От "артекс" пък обявиха, че спирането на небостъргача е струвало 1,8 млн. лв. от издаването на разрешението за строеж.  

comment 0
visibility 413
Златен век

ДНСК обжалва решението за "Златен век"

ДНСК ще обжалва решението на Софийски административен съд, с окето се разрешава да се продължи строителството на скандалния небостъргач "Златен век" в столичния квартал Лозенец, съобщават от ведомството. В ДНСК официално са получили решението и ще го оспорват пред Върховния административен съд в най-кратък срок. Миналата седмица Софийски административен съд постанове, че сградата на "Артекс" може да продължи да се изгражда и отмени заповедта за спиране. Според Темида нямало правни основания за спирането и след презаверяване на разрешителното за строеж започвало да тече нов срок. В решението на съда се посочва, че директорът на ДНСК Иван Несторов е трябвало за вземе категорично решение за валидността на разрешителното и да не прехвърля случая на главния архитект на София Здравко Здравков.

comment 0
visibility 1159
Златен век

Зелена светлина за строежа "Златен век"

Заповедта за спиране на строежа "Златен век" беше отменена от Административния съд, като няма правни основания за спирането на сградата. Започнал е да тече нов срок след презаверяването, пише в решението на съда, съобщава БНТ. Главният архитект на София Здравко Здравков е издал последната заповед през 2018 г, а разрешението за строеж на небостъргача в "Лозенец" е за 10 години. Само на отделни части на стоежа има отклонения и не е трябвало да спира цялото строителство, се казва още в решението на Административния съд. Този, който е трябвало да се произнесе за валидността за разрешителното за строеж е директорът на ДНСК Иван Несторов. Той не е трябвало да прехвърля правомощията си на главния архитект Здравко Здравков, казват още от съда. Решението на съда може да се обжалва пред ВАС.

comment 0
visibility 640
огърлие

Стефан Димитров и Анри Кулев със "Златен век"- огърлие за принос в културата (СНИМКИ)

Композиторът Стефан Димитров и художникът и карикатурист Анри Кулев получиха от министър Боил Банов отличието "Златен век"- огърлие за особен принос в развитието на изкуството и културата у нас. Призовете се дават по повод 24 май. Със "Златен век "- огърлие бяха отличени още изкуствоведът и директор на Софийската градска художествена галерия Аделина Филева, актьорът Досьо Досев, балетистът доц. Бисер Деянов. Актрисата Мая Новоселска пък получи звезда "Златен век" за значим принос в сферата на културата. Освен нея с отличието си тръгнаха още хореографът Любчо Василев, виолистът Валентин Геров, председателят на настоятелството на читалище "Добри Войников 1856" в Шумен Николай Николов и кинооператорът Христо Тотев,съобщават от Министерството на културата. Стотици културни дейци от цялата страна получиха от министъра отличията златен и сребърен почетен знак "Печат на Цар Симеон Велики", грамоти за творчески постижения и за принос в развитието на българската култура. Сред наградените бе и 11-годишният пианист Ивайло Василев.    

comment 0
visibility 481
Небостъргачът Златен век

От "Артекс" обжалват спирането на "Златен век"

"Артекс" обжалва спирането на небостъргача Златен век“ на ул. Златен рог в столичния квартал Лозенец. Жалбата е пусната в Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и ще бъде разгледана от Софийски административен съд-София град, съобщават от ДНСК. Заповедта за спиране на строителството бе връчена преди 2 седмици и бе даден срок за обезопасяване на обекта. След месец спорове институциите бяха с различно становище относно законността на Златен век, заради липсата на разрешително. Според едни документът се подновявал автоматично, според други разрешителното било с изтекъл срок. Главният архитект на София Здравко Здравков бе категоричен, че разрешението е изтекло през ноември 2018 г. Кметът Йорданка Фандъкова пък лично е настоявала да не се подновява. Оказа се, че в издигащия се небостъргач има отклонения от проекта, установи и проверка на ДНСК. Въпреки неяснотите в спора се намеси и премиерът Бойко Борисов. Тогава от "Артекс" заявиха, че ще спрат строежа. Големият шум около Артекс се вдигна, когато стана ясно, че политици са купували апартаменти на преференциални цени, доста под пазарните.

comment 0
visibility 527
Среща за Златен век при премиера

Фандъкова и Здравков доволни от прилагането на закона и спирането на "Златен век"

Строежът на "Артекс" - "Златен век" в столичния квартал Лозенец се спира. Заповедта ще бъде издадена днес, потвърди регионалният министър Петя Аврамова в парламента. Столичният кмет Йорданка Фандъкова пък е доволна, че е имало политическа воля  да се спази законът, защото той е валиден за всички. Тя заедно с главния архитект Здравко Здравков присъстваха на срещата на премиера Бойко Борисов с представители на ИК "Лозенец". Арх. Здравков обясни, че строежът трябва да се обезопаси. Засега не е ясно построеното до момента дали ще се събори и каква ще е съдбата на небостъргача. За заплашителните есемеси, които е получавал, главният архитект нямал намерение да подава сигнал. Според него оказания натиск е премерен. Според  Никола Вапцаров от ИК "Лозенец" нямало поправка "Артекс" в ЗУТ, а промените не се прилагали за този строеж. От сдружението спират с протестите до окончателното влизане в сила на заповедта за спиране на строежа. В момента сградата е посторена до 18-ия етаж. Според проекта сградата трябва да е 34 етажа - над 100 м. категорично било потвърдено, че разрешителното за строеж на "Артекс" е изтекло през 2017 г. На 6 април ДНСК са връчили констативен акт на възложителя и днес ще бъде връчена заповедта за спиране на строежа. Мотивите са два - нарушение по време на строителството и липса на презаверено разрешение за строеж. Фирмата има право да обжалва акта. В края на миналата седмица от "Артекс" пък изпратиха писмо до медиите, в което заявяват, че спират строителството, след като е наредил Бойко Борисов.    

comment 0
visibility 509
Небостъргача "Златен век"

"Артекс" спряха строежа на небостъргача "Златен век"

Строителството на небостъргача "Златен век" е спряно. Собственикът "Артекс" сам замрази издигането на сградата. От компанията съобщиха за преустановяване на строителството с писмо до медиите. Те са взели решението, след като строителният министър Петя Аврамова, вчера, в парламента обяви за откритите нарушения при проверката на ДНСК. В момента се работи по безопасността на строежа и да се предпазят хората от падащи строителни материали при евентуални природни бедствия, съобщават от "Артекс". Също така ще отстранят и  откритите нарушение от ДНСК. Технологичният срок за замръзяването на строителството е до 15 април т. г. "Преустановяваме строителството на обекта, съобразявайки се с разпореждането на министър-председателя Бойко Борисов", пише в съобщението от "Артекс". Специализираната прокуратура също извършва проверка на "Златен век", а всички институции очакват съдът да се произнесе категорично дали има действащо разрешително или не.  

comment 0
visibility 702
Сградата "Златен век" на ул. Златен рог 10

ДНСК откри нарушения в строежа на "Златен век" в "Лозенец"

Проверката на ДНСК е открила нарушения в строежа на "Златен век" на ул. Златен рог 10 в столичния квартал "Лозенец". Подробностите от проверката бяха оповестени от регионалния министър Петя Аврамова. Нарушенията са свързани с дейности, които са по проект, но не са изпълнени. Проблеми имало и със съседен терен. На него също е извършвано строителство без да има разрешение за това. Според запознати големият проблем на небостъргача е неговата височина. Разрешителното, според което сградата трябва да е 34 етажа - над 100 м, е изтекло. От ДНСК са открили нарушения и в подвижни платформи за автомобили, които да обслужват подземните паркинги. Причината за късното откриване на нарушенията било, че досега проверките се правили от РДНСК. Сега за първи път строежът се порверява от ДНСК и е участвал лично директорът арх. Иван Несторов, обясни Аврамова. Съдбата на скандалният строеж щяла да се реши след приключването на проверката на Специализираната прокуратура. Всички издавани документи и разрешителните ще бъдат разгледани от магистратите. Дело ще има и в САС, след като инициативен комитет е подал жалба, обяви регионалният министър. Темида трябва окончателно да сложи край на спора, като обяви категорично валидно ли е резрешението на строеж или не.  

comment 0
visibility 570
Фандъкова на среща при премиера за "Златен век"

Спират строежа на "Златен век", ДНСК са открили нарушения

Спира се строежът на небостъргача на Мирянови "Златен век". Столичният кмет Йорданка Фандъкова поиска от строителния Министър Петя Аврамова да се спре строежа на "Златен век" на ул. Златен рог 10 в столичния квартал "Лозенец". Това стана на среща при премиера. Фандъкова е информирала  и Бойко Борисов, че в момента разрешението за строеж е изтекло. За срещата съобщи столичният кмет на страницата си в социалната мрежа. "Убедена съм, че строителството не трябва да продължава", категорична е Фандъкова. Според "Златен век" трябва да спре да се строи, докато съдът не се произнесе за валидността на строителните книжа. Министърът на МРРБ Петя Аврамова пък е съобщила, че днес приключва проверката на ДНСК на обекта на ул. Златен рог 10. Проверката е показала, че има съществени отклонения в строителството. Това давало основания за издаване на констативен акт и спиране на строителството. Все още от НДСК не са оповестени резултатите от проверката и какви са отклоненията в строителството. 

comment 0
visibility 724
Протест в Лозенец

Протестиращи блокираха бул. „Черни връх“

Протестиращи срещу строителството на сградата "Златен век" в квартала преди малко блокираха движението по бул. „Черни връх“. Те пропускат само и единствено колите на спешна помощ и трамваите. Идеят за блокадата е да покажат на всички какво ще стане ако тази сграда бъде завършена. Исканията им са за спиране на градежа, разрушаване на вече издигнатото и оставки на шефа на ДНСК Иван Несторов и зам.-регионалния министър Валентин Йовев. Хората не са съгласни с техните твърдения,че сградата си е наред откъм документи.Техните аргументи стъпват на отказа на главния архитект на София Здравко Здравков да удължи разрешителното за строеж. Шофьорите е добре да изберат друг маршрут за прибиране за да не попаднат в образувалото се вече задръстване заради блокадата на булеварда.

comment 0
visibility 676
пореден протест срещу небостъргач

В "Лозенец" за седми път ще протестират срещу небостъргача "Златен век"

Жители на район "Лозенец" в столицата се събират днес на пореден, седми протест, срещу строежа на небостъргача "Златен век" на фирма "Артекс", съобщи БНТ. Сборният пункт е в 18.30 ч. в градинката пред строежа. Исканията им са за спиране на градежа, разрушаване на вече издигнатото и оставки на шефа на ДНСК Иван Несторов и зам.-регионалния министър Валентин Йовев. Хората не са съгласни с техните твърдения,че сградата си е наред откъм документи.Техните аргументи стъпват на отказа на главния архитект на София Здравко Здравков да удължи разрешителното за строеж.  

comment 0
visibility 1096
Кметът Йорданка Фандъкова

Столичният кмет: Подкрепям арх. Здравков да не се удължава разрешителното на "Златен век"

Столичният кмет Йорданка Фандъкова твърдо застава зад позицията за сградата "Златен век" на ул. Златен рог 10 в кв. Лозенец. "Подкрепям позицията на главния архитект на София Здравко Здравков да не се удължава разрешителното. Мястото на тази висока сграда не е там", категорична бе Фандъкова. От "Артекс" трябвало да си подновят разрешителното до края на 2018 г., а те оттеглили документите. По-рано днес общинският съветник Войслав Тодоров и компания, като членове на ИК "Лозенец" поискаха оставката на директора на ДНСК арх. Иван Несторов. В момента продължава прокурорската проверка, която трябва категорично да реши законна ли е строежът или не. Преди седмица арх. Несторов бе доста противоречив. Той обяви, че строежът е законен, защото имал редовни строителни книжа, обаче прокуратурата трябвало да се произнесе дали да продължи изграждането на небостъргача. Законността на сградата е изцяло под контрола и в компетенциите на ДНСК, тъй като строежът е от II категория. От ИК "Лозенец" искат сградата да остане 8 етажа, но "Артекс" са се устремили тя да е 34 етажа, което я прави над 100 висока.

comment 0
visibility 3614
Златният век

Квадратът в „Златния век“ на „Артекс“ на зелено е 9000 лева(СНИМКИ)

Цената на зелено за квадратен метър в небостъргача на „Артекс“ е 9000 лв. Така е обявено от компанията пред клиентите. Сградата е на 34 етажа и се строи в квартал „Лозенец“. От обявените цени за апартаментите в сградата става ясно, че строителната компания ще спечели 350 млн.лв. Апартаментите в „Златния век“ се разпродават на зелено доста ударно, коментира Lupa.bg. Ценовите оферти, които са били предназначени за богати клиенти, са били разпращани през изминалите два месеца. В тях се посочва, че най-ниската цена з квадратен метър е 2400 евро. Апартаментите на последните етажи вървят по 4500 евро за кв. м. Това са цените на зелено. Според брокери на имоти, след като сградата бъде завършена и пусната в експлоатация, цените ще се увеличат с около 40-50%. Жилищата на последните 5 етажа не се предлагат, а апартаментите на етажите от 29 до 34 вече са купени, въпреки, че цената им е по 5000 евро за кв.м. Сред собствениците на най-високо разположените жилища е и посолство на арабска държава. Жилищата на по-ниските етажи са с по-ниска цена, но площта на етажите е по-голяма. Най-ниската цена за апартамент на по-високите етажи е 1 105 000 евро, а тези с квадратура от 324 кв. м. са с цена 4 млн. лв. Забелязва се една особеност, при покупката на жилище от 324 кв. м. на висок етаж, ще трябва да се плати и за около 87 кв.м обща част и 42 кв. м. клубен етаж. Брокери са на мнение, че предлаганите от строителната компания цени за жилищата в небостъргача са крайно нереални. Дори в Париж и Виена цените са много по-ниски.  

comment 0
visibility 1894
Йорданка Фандъкова

Фандъкова: Настоях да не се продължава разрешителното на „Златен век”

В столицата не трябва да има сгради, който не се вписват в средата и пречат на движението. Коментира многоетажната сграда „Златен век” на „Артекс”, столичния кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти. През вчерашния ден от ДНСК коментираха, че сградата е законна, но за строителството и трябва да се произнесе съдът. Защото за това разрешително вече се води дело. Главният арх. Здравко Здравков посочи,че е трябвало да се направи презаверка на разрешителното още миналата година но това не се е случило. Кметът на София коментира и получаваните от Здравков заплашителни съобщения от собствениците на фирма „Артекс”, като според нея „вероятно това не са някакви драматични есемеси”. Тя сподели, че е важно да се направят промени в закона, и ще настоява да има много добри анализи за да не се допуска в града изграждането на сгради, които пречат и не се вписат. „Настоях главният архитект да не удължава разрешителното на „Артекс”. Според нея решението е вече в ръцете на съда. Фандъкова коментира и ремонта на ул.„Граф Игнатиев” , като според този ремонт е „урок” за всички следващи, но и дори при обсъжданията след началото на работата винаги ще има недоволни. Относно „водна стена” на пл. „Гарибалди”, кметът изрази мнение, че отговорността при реализацията на такива много ключови проекти на архитекти и проектанти е огромна. Той е добре направен, но твърде неясен като замисъл. Според нея проектантите трябва да защитават проектите си, а не тя да трябва да обяснява какъв е бил замисъла. Пред медиите тя коментира, че преместването на монолитът от пл. „Гарибалди” в УАСГ е било „закачка”.

comment 0
visibility 3957
Сградата Златен век

Шефът на ДНСК арх. Иван Несторов: "Златен век" е законна, обаче не знам, да каже съда

И от ДНСК не знаят какво да правят и какъв е към днешна дата статутът на скандално известната сграда "Златен век" на ул. Златен рог 10 в столичния квартал Лозенец. Строежът на т. нар. небостъргач е собственост на "Артекс", нашумял с продажбата на апратаменти на политици и държавници на ниски цени. Сградата трябва да е 34 етажна и вече втора седмица институциите си прехвърлят топката. Няма кой категорично да каже законен ли е строежът или не? Има ли действащо разрешително за строеж или не? След като вчера бе разпънат на кръст главният архитект на София Здравко Здравков, днес бе ред на шефа на ДНСК арх. Иван Несторов. Главният архитект на София бе категоричен, че сградата на Златен рог 10 е от втора категория и подлежи на проверка от ДНСК. Той е сезирал институцията през януари и има започнала проверка. Шефът на ДНСК арх. Несторов заяви пред журналисти, че има съдопроизводство и Софийския административен съд трябва да се произнесе дали сградата е законна и има ли действащо разрешително. Той направи противоречиви изказвания и се опита да прехвърли топката към съда. Според него "Златен век" е законна, защото имала одобрени строителни книжа. "Сега сме в съдопроизводство, което касае строителните книжа и срока на валидността им. Сградата е законна, защото има законно издадени строителни книжа", каза Несторов. Пред журналисти той заяви, че работното му време е до 17 часа и става и си заминава.

comment 0
visibility 1076
Главният архитект на София Здравко Здравков

Арх. Здравков за "Артекс": Не съм презаверявал разрешението за строеж на "Златен рог" 10

Главният архитект на София Здравко Здравков не е презаверявал разрешителното за строеж на сградата "Златен век" на "Артекс" на ул. "Златен рог" 10 в столичния "Лозенец". Това призна самият арх. Здравков пред Постоянната комисия по архитектура и градоустройство на СОС. И трите заповеди, които е издал са в действащия срок на разрешителното за строеж, което е имало фирмата, категоричен бе той. Към арх. Здравков бяха отправени десетки въпроси от журналисти. Най-повтаряният бе: Законнен ли е строежът към днешна дата? "За това има компетентна институция и това е ДНСК. Те извършват проверка, след като съм ги сезирал с писмо от януари 2019 г. ДНСК трябва да кажат законен или незаконен е строежът в момента", заяви арх. Здравков.  Главният архитект на София над пет пъти обясни цялата сага със строежа на ул. Златен рог 10, така че да бъде разбрана от всички. В момента "Артекс" имат разрешително от 2007 г. и презаверено от 2017 г. Всички документи първоначално са издадени на фирма "Кристела", която по-късно е купена от "Артекс". На 23 март 2017 г. се иска промяна на проекта. Първоначално там е трябвало да има офис помещения, а след това се оказват апартаменти за живеене.  След заявление на фирмата за презаверяване на разрешението за строеж през 2018 г. арх. Здравков започва административна преписка и след няколко месеца фирмата оттегля искането си. Тогава от "Артекст" искат да им се върнат таксите, около 260 000 лв. "Не нося отговорност като какво строителят ще си продава сграда, апартаменти или ателиета. моите актове са срока на валидното разрешително. От "Артекс" бяха пуснали срещу мен жалба до ДНСК за мълчалив отказ", заяви арх. Здравков.