1/3 от автомобилите у нас ще получат забрана за влизане в центъра на София

-

Снимка: Столица.bg

Една трета от автомобилите в България ще получат забрана за влизане в центъра на София, когато бъде въведена зоната с ниски емисии. Това съобщава btv на базата данни от технически прегледи след въвеждането на екосертификатите.

Обхватът на нискоемисионната зона в София все още не е окончателно определен. Има два варианта – при едниния се обхваща идеалния център на града, а другия е с по-широк периметър – от бул. “Мария Луиза” до края на Южния парк. Нискоемисионната зона ще се контролира със 180 камери, които са част от управлението на трафика в града. Надгражда се тяхната функционалност с възможността да разчитат номерата на автомобилите. Идеята е да се стартира с по- малката зона, това е въпрос на консултации във всички комисии на СОС и решението, което ще се приеме, ще е съвместно“, обясни Зафир Зарков от Комисията по транспорта в Столични общински съвет.

Първоначално ограничения ще се поставят само на най-замърсяващите превозни средства. Според информацията на министерството на транспорта, в тази група са 37% от миналите технически преглед автомобили – 480 529 от проверени 1 404 252 коли. За София делът е около 20%, защото в столицата има по – нов автопарк.

Често оценката след прегледа изненадва неприятно собствениците на автомобили, споделят от столичните пунктове за годишни технически прегледи. Дизелите с еко стандарт до Евро 4 са виновни за 86% от фините прахови частици и 56% от азотния оксид във въздуха на града, пише в международен доклад за ефекта от въвеждането на нискоемисионна зона в столицата.

Столична община въвежда първата „Зона 30“ от февруари

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Организация на движението във връзка с тържествено шествие по пов......

Празничното шествие по повод Деня на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност - 24 май, ще се...

Прочети още keyboard_arrow_right