От днес в София: Нов тролейбус 3 и всеки ден автобус до Витоша

От днес в София: Нов тролейбус 3 и всеки ден автобус до Витоша

Снимка: Столица.bg

Променят се маршрутите на тролей 7 и 8

Нова тролейбусна линия и всеки ден транспорт до Витоша ще ообслужват столичани. Това е част от промените в мрежата на обществения транспорт, които влезе в сила от днес, от 1 октомври тази година, съобщиха от Центъра за градска мобилност.

За първи път през зимните месеци ще има автобуси всеки ден до парк Витоша. Линиите 63 и 66 ще стигат съответно до Златните мостове и до хотел Морените. Още преди седмици от ЦГМ подмениха старите табели по спирките, подновени са спирконавесите и със съдействието на управата на парка са обособени нови спирки – на Бялата вода, на Златните мостове, на Музея на мечката и на детския стационар на „Бели брези.“

От днес има и тролейбусна линия №3, която ще свързва Пета градска болница с болница „Св. Анна“ - Окръжна болница. Маршрутът минавава през бул. „Цариградско шосе“ и съвпада с този на тролейбусна линия №5.

Целта на промяната е да се осигури по-добро и ефективно обслужване на гражданите. Маршрутът на тролей 3 е от надлез Надежда по трасето на тролейбусна линия № 5 до кръстовището на локалното платно на бул. „Цариградско шосе“/ул. „Димитър Моллов“ и надясно по ул. „Димитър Моллов“ до спирка „УМБАЛ Св. Анна - ухо“ (обръщателно колело).

Тролеите по новата лини ще спират на всички съществуващи спирки по маршрута.

Променя се и маршрутът на тролейбусите 7 и 8. За №7 той е от ж.к. Люлин 3 по действащия маршрут на тролейбусна линия №7 до кръстовище бул. „Сливница“/ул. „Опълченска“, надясно по ул. „Опълченска“, площад “Руски паметник”, бул. „Ген. М. Скобелев“, транспортен тунел „НДК“, ул. „Проф. Фритьоф Нансен“, след северното пътно платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ в обособеното тролейбусно трасе по бул. „Черни връх“ и бул. „Арсеналски“ до новоизграденото тролейбусно обръщателно колело до басейн „Спартак“.

В обратната посока се движи по обособеното тролейбусно трасе по бул. „Арсеналски“, бул. „Черни връх“ и ул. „Проф. Фритьоф Нансен“, при ул.“ Карнеги“ надясно по основното пътно платно на ул. „Проф. Фритьоф Нансен“, бул. „Васил Левски“, обратен завой на кръстовището с бул. „Патриарх Евтимий“ (кино “Одеон”), бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „Ген. М. Скобелев“, ул. „Опълченска“, наляво по бул. „Сливница“ и по действащия маршрут на тролейбусна линия № 7 до ж.к. Люлин 3.

Закрива се спирка с код 6107 НДК на ул. „Проф. Фритьоф Нансен“ в посока ПК Спартак.  Тролей 8 се движи от площад „Сточна гара“ по бул. Васил Левски, бул. Патриарх Евтимий, бул. Прага, ул. Св. Георги Софийски, бул. Акад. Иван Гешов и надясно по маршрута на тролейбусна линия № 9 до ж.к. Борово двупосочно, а в обратна посока маршрутът преминава през транспортен тунел НДК.

След приключване на реконструкцията на ул. „Тодор Каблешков“ маршрутите на тролейбусни линии № 7 и 8 ще се възстановят до ж.к. Гоце Делчев. № 7 ще се движи от ПК "Спартак" по бул. „Арсеналски“ и ул. „Бяла черква“ по маршрута до ж.к „Гоце Делчев“. 

№8 ще се движи от площад „Сточна гара“ по маршрута до кръстовище бул. „Акад. И. Е. Гешов“/бул. „България“ и направо по бул. „П. Ю. Тодоров“ по маршрута до ж.к. „Гоце Делчев“.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (36%, 86 Гласове)
 • На време (16%, 38 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (18%, 44 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 61 Гласове)
 • Не мога да преценя (4%, 9 Гласове)
Общо гласували: 238 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Кръпки по "Св. Наум" направиха задръстване (СНИМКИ)...

Километрично задръстване се образува по столичната улица "Свети Наум" в район Лозенец. Причаната е кърпене на настилката...

Прочети още keyboard_arrow_right