Промени в движението в София за честването на 24 май

-

Снимка: МВР

Във връзка с отбелязването на Деня на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност - 24 май, в столицата се въвежда временна организация на движението, съобщават от Столична община.

Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства, както следва:

От 14.00 часа на 23.05.2023 г. до приключване на събитието – тържествено честване на 24.05.2023 г. на:

- на ул. „Оборище” между ул. „Кракра” и бул. „Васил Левски” с изключение на автомобилите на участващите в събитието и на снимачните екипи, отразяващи мероприятието;
- на паркинга зад Националната библиотека.

От 01.00 часа на 24.05.2023 г. до приключване на мероприятието на:

- паркинга на пл. „Княз Александър І”;
- на ул. „Шипка” между бул. „Васил Левски” и ул. „Кракра”.

Празничното шествие ще се проведе от 10.30 часа на 24.05.2023 г. по следния маршрут:

От площад „Атанас Буров“ по бул. „Цар Освободител”, бул. „Васил Левски” до паметника на „Св. Св. Кирил и Методий” пред Националната библиотека.

От 10.30 до 11.00 часа на 24.05.2023 г. ще се забрани влизането в двете посоки на пътни превозни средства по ул. „Г. С. Раковски“ през кръстовището с бул. „Цар Освободител” само при необходимост и по преценка на ОПП-СДВР.

От 09.00 часа до отпадане на необходимостта на 24.05.2023 г. се забранява влизането в двете посоки на пътни превозни средства, както следва:

- бул. „Цар Освободител” между пл. „Независимост” и бул. „Васил Левски”;
- ул. „Аксаков” между ул. „Георги Бенковски” и ул. „Дякон Игнатий”;
- ул. „Георги Бенковски” между ул. „Аксаков” и бул. „Цар Освободител”;
- ул. „Цар Шишман” между ул. „Аксаков” и бул. „Цар Освободител”;
- ул. „Леге” между ул. „Съборна” и пл. „Атанас Буров”;
- ул. „Дякон Игнатий” между ул. „Аксаков” и бул. „Цар Освободител”;
- ул. „15-ти ноември” между бул. „Цар Освободител” и пл. „Св. Ал. Невски”;
- ул. „Княз Александър І” между ул. „Съборна” и пл. „Княз Александър І”;
- ул. „6-ти септември” между ул. „Аксаков” и бул. „Цар Освободител”;
- ул. „Оборище“ между ул. „Дунав“ и бул. „Васил Левски“.
- бул. „Васил Левски” между бул. „Цар Освободител” и бул. „Янко Сакъзов”.
- ул. „Оборище” между ул. „Кракра” и пл. „Св. Александър Невски”;
- ул. „Шипка” между бул. „Васил Левски” и ул. „Кракра”.

От 09:00 ч. до приключване на мероприятието на 24.05.2023 г. се променят частично маршрутите на колите на обществения транспорт, както следва:

Електробусна линия № 9 (в посока ул. „Ген. Гурко”): от бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” обратен завой пред Национален стадион „Васил Левски”, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и по маршрута. Скъсяване на маршрута в посока ул. „Ген. Гурко“. Скъсява се и маршрута в посока автобаза „Искър“ : 120.00 метра.

Електробусите да спират на всички съществуващи автобусни спирки в променения участък на маршрута. Линията да работи по действащите разписания.

Автобусна линия № 280 (в посока СУ „Св. Климент Охридски”): от бул. „Цариградско шосе” наляво по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, надясно по ул. „Ген Гурко”, надясно по бул. „Васил Левски”, надясно по бул. „Цар Освободител” и по бул. „Цариградско шосе” по маршрута;
Удължаване на маршрута в посока СУ „Св. Климент Охридски”.
Скъсяване на маршрута в посока ж.к. „Студентски град“.
Автобусите ще спират на всички съществуващи автобусни спирки в променения участък на маршрута.

Тролейбусни линии №№ 1, 2 и 8: от Пета градска болница/ж.к. Бъкстон/ж.к. Гоце Делчев по маршрутите до кръстовище бул. „Васил Левски” – бул. „Цар Освободител”, надясно по бул. „Цар Освободител”, по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, по ул. „Ген. Гурко” и наляво по бул. „Васил Левски” по маршрутите;

Тролейбусни линии №№ 3, 4 и 11: от УМБАЛ „Св. Анна“/ж.к. „Дружба-1/2“ по маршрутите до кръстовище бул. „Цариградско шосе“ - „бул. Цар Освободител“ – „бул. Евлоги и Христо Георгиеви“, по „бул. Евлоги и Христо Георгиеви“, по ул. „Ген. Гурко“, по бул. „Васил Левски“, по бул. „Цар Освободител“ и по маршрутите.

Тролейбусите от линия № 2 и 4 преминали към ж.к. Хаджи Димитър преди затварянето на участъка, да се движат от ж.к. Хаджи Димитър до кръстовището на ул. Васил Петлешков и ул. Панайот Хитов , направо по ул. Васил Петлешков, наляво по ул. Ильо войвода до кръстовището на бул. Владимир Вазов и ул. Черковна, наляво по бул. Владимир Вазов и по действащия маршрут за ТБ линия №№ 1 и 3 до ж.к. „Левски Г“ и в обратна посока по маршрута на ТБ линия №№ 1 и 3 до кръстовището на бул. Владимир Вазов и ул. Острово, по ул. Острово и по маршрута до крайна станция ж.к. „Хаджи Димитър“.

Тролейбусите от линия № 1 и 3, преминали към ж.к. „Левски Г“ преди затваряне на участъка ще се движат по маршрут ж.к. „Левски Г“- ж.к. „Хаджи Димитър“, както следва: от начална спирка ж.к. „Левски Г“ по маршрута си до кръстовището на бул. Владимир Вазов и ул. Острово, по ул. Острово, направо по ул. Макгахан, по ул. Никола Войновски до ж.к. „Хаджи Димитър“ /начална и крайна спирка за ТБ линия №№2 и 4/, направо до кръстовището на ул. Васил Петлешков и ул. Панайот Хитов, направо по ул. Васил Петлешков, наляво по ул. Ильо войвода до кръстовището на бул. Владимир Вазов и ул. Черковна, по бул. Владимир Вазов и по действащите маршрути до ж.к. „Левски Г“.

Тролейбусите от линии № 8 и 11, преминали в участъка между пл. „Васил Левски” и пл. „Сточна гара” преди затварянето, изчакват на пл. „Сточна гара”.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 93 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
 • Албена Белянова (64%, 264 Гласове)
Общо гласували: 413 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Задръстване по Цариградско шосе, изберете алтернативен маршрут къ......

Задръстването в пиковия час по столичното Цариградско шосе в посока центъра е от Полиграфическия комбинат до Софийския у...

Прочети още keyboard_arrow_right