Слагат екостикери на автомобилите в София, Варна, Бургас, Пловдив и Русе

Слагат екостикери на автомобилите в София, Варна, Бургас, Пловдив и Русе

Снимка: Столица.bg

Поставянето на екостикери на автомобилите в София и други големи градове в страната е поредното действие за справяне със замърсяването на въздуха. Екологичните знаци трябва да бъдат на предпото стъкло на автомобилите до 12 юли т. г.

По искане на кмета на София Йорданка Фандъкова промяната е направена в Наредба 32 за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на
пътните превозни средства,  през септември 2020 г. и с поставянето на екостикер автомобилите ще се категоризират.

За този вид обозначение в София се говореше от 2 години. Стикерите ще се получават след Годишен технически преглед и след извършване на замерване на газовете на колата. Преди повече от година Столична община закупи техника - газанализатори, която е дадена на Пътна полиция-СДВР и с тях се правят проверки на автомобили, спряни на случаен принцип.

За екостикерите ще се следи в София, Варна, Бургас, Пловдив и Русе. При високи нива на вредни емисии във въздуха в тези градове няма да се допускат леки автомобили от определен еко клас в центъра на града.

Контролът ще се извършва и с монтираните по улици и булеварди видео камери. Както е известно автомобилният трафик е вторият по значимост, след битовото отопление, замърсител на въздуха в столицата.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Пусната е обществена поръчка за още 6 станции на метрото...

От"Meтpoпoлитeн" са пуснали официално oбщecтвeнa пopъчĸa зa чeтвъpтия eтaп нa тpeтия лъч. Фирмите могат да кандидатстват...

Прочети още keyboard_arrow_right