Б. Сандов запази Безденските карстови извори, обектът вече е природна забележителност

Б. Сандов запази Безденските карстови извори, обектът вече е природна забел

Снимка: Уикипедия

Извори край с. Безден полручиха статут на природна забележителност. Известните като Безденските карстови извори са обявени от Министерство на околната среда и водите за природна забележителност.

Министър Борисалв Сандов е подписал заповедта с цел опазването на карстовите извори като обект на неживата природа с естетична стойност и възможността за развитието на екологосъобразен туризъм.

За обявяването на Безденските карстови извори за природна забележителност се похвалиха и от община Костинброд. ПОвече от година местната власт е в срещи и разговори за опазването на карстовите извори. 

През 2021 г. кметът на Костинброд Трайко Младенов и председателят на Общинския съвет провеждат работна среща с инж. Тома Белев, който в момента е зам.министър на МОСВ, а през 2021 г. е общински съветник в СОС и председател на УС на Асоциация на парковете в България.

Още преди година от от община Костинброд са внесли предложение в МОСВ за нова защитена територия, категория природна забележителност „Безденски извори“, в землището на село Безден, община Костинброд.

Защитената площ на Безденските карстови извори е 161,736 дка в землището на село Безден и се вписва в регистъра на защитените територии на МОСВ. Местността от години е място за туристически посещения, облагородено от общината. Обявяването й за защитена ще подпомогне превръщането й в една от големите туристически дестинации на територията на общината и ще допринесе за развитието на туризма в нея, убедени са от местната управа в Костинброд.

Новият статут на природна забележителност забранява риболовът в Безденските извори, паленето на огън и сеч, както и замърсяването. Законът не допуска в тази територия търсене, проучване и добив на подземни богатства, строителство на пътища, намаляване на водния отток и промяна в хидрологичния режим на мочурището.

За нарушителите законът е предвидил солени глоби:

- за физически лица от 500 до 5000 лв., а за строителство до 20 000 лв.

- за юридически лица са от 1000 до 10 000 лв., а за строителна дейност до 20 000 лв.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
 • Васил Терзиев (42%, 183 Гласове)
 • Ваня Григорова (37%, 159 Гласове)
 • Не подкрепям никого (13%, 55 Гласове)
 • Ще отида за гъби (9%, 37 Гласове)
Общо гласували: 434 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

ПСС-Отряд София: Има лавинна опасност на Витоша (ВИДЕО)...

На Витоша има преспи по 4 - 5 метра от снегонавяването. Обстановката е трудна и не се препоръчва да се излиза в планинат...

Прочети още keyboard_arrow_right