Чавдар Вунчев от ПСС "Лакатник": Никой от нас не очаква нищо в замяна (СНИМКИ)

photo_library
 • Чавдар Вунчев, планински спасител от отряда на ПС "Лакатник"

  Снимка: Личен архив

 • Чавдар Вунчев, планински спасител от отряда на ПС "Лакатник"

  Снимка: Личен архив

 • Чавдар Вунчев, планински спасител от отряда на ПС "Лакатник"

  Снимка: Личен архив

Държавата да регламентира доброволческата дейност, надяват се планинските спасители

Чавдар Вунчев е планински спасител от 7 години в отряда на Лакатник, който е базиран на гара Лакатник. "Много неща научих от планината. Тя е едно от важните неща, които ме формираха като човек", признава Вунчев. По професия е компютърен инженер, но не устоява на притегателната сила на планината.
Пред Столица.bg той разказва да доброволчеството, спасителните акции и трудностите, които срещат колегите му от отряда на ПСС „Лакактник".

- Г-н Вунчев, какво ви привлече към планината?
- Планината ми даде увереност в собствените сили. Даде ми възможност да разбера, че има и други неща освен материалните, които са важни долу в градовете. Срещна ме с повечето ми приятели, с които споделяме общи ценности. Научи ме, че в живота по-важен е Пътят, който вървим, а не целта, която гоним и постигаме.

- Е какво, дойде ви музата да спасявате хора?

- Хаха, не разбира се! Отрядът в Лакатник е сравнително малък и новите спасители са рядкост. И понеже баща ми е един от тези спасители, с брат ми още от малки се чувствахме като част от отряда. И когато вече имахме възможност, официално станахме част от него.

- Какво получихте от това?

- Не мисля, че има дори един човек в ПСС, които е станал спасител, за да получава нещо. Всички колеги са станали спасители най-вече, защото могат с нещо да помогнат, когато има нужда. И никой от нас не очаква нищо в замяна. Макар че благодарностите, които получаваме, особено от тежко пострадалите, когато са се възстановили напълно, са безценни.

- Какво е чувстото да спасиш живот?

- Това определено не е нещо, което мога да опиша. Разбира се, че изпитваш определена гордост и удовлетворение, но има и още много неща, които не могат да се опишат с думи.

- Как протича една акцията?

- Всяка акция е различна. Поради естеството на района, за който отговаряме имаме и различни видове акции, както по мащаб, така и по трудност. Общото за всички е може би подаването на сигнала от централата и организацията на наличните спасители от началника на отряда. От там насетне най-опитният и свободен спасител обикновено поема нещата, като ръководител и всеки следва неговите указания.

- Липсват ли средства за спасителните акции?

- За съжаление планинското спасяване в България, в по-голямата си част е на доброволни начала. Средствата, които получаваме като отряд от централата са крайно недостатъчни за покриване поне на транспортните ни нужди. Налага се да търсим финансова помощ от местната община и частни фирми, за да можем да поддържаме отряда и оборудването на необходимото ниво.

- С какво трябва да ви помогне държавата?

- Освен с увеличаване на финансовата помощ за ПСС като цяло, би било добре и да се регламентират доброволческата ни дейност. Все пак в момента, всеки работи нещо и при инцидент винаги има притеснение, дали няма да те уволнят от работа, ако тръгнеш за акция. Това вече зависи от това, колко готин шеф имаш.

Интервю на Мира Еленкова

Редактор: Александра Никова

Времето в София

Въздухът в София

Този месец Ви питаме

Може ли София да се увеличи с още 1 млн. души?
 • Да (36%, 4 Гласове)
 • Не (45%, 5 Гласове)
 • Не мога да преценя (18%, 2 Гласове)
Общо гласували: 11 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

comment 0
visibility 57
Наградите Аскеер

65 постановки на столичните театри се бориха за "Аскеерите" (СНИМКИ)

На бляскава церемония снощи бяха връчени 29-те награди "Аскеер". Най-много статуетки взеха актьори участвали в постановки на Народен театър "Иван Вазов" в София. Общо 90 постановки от които 65 на столични театри, влязоха в битка за "Аскеерите" тази година. Приза за съвременна българска драматургия получи Александър Секулов за пиесата си "Дебелянов и ангелите", която спечели и наградата за най-добро представление. Валентит Ганев взе статуетката на Георги Чапкънов за водеща мъжка роля в спектакъла на НТ "Иван Вазов" -"Спускане от връх Морган". Радина Кърджилова си заслужи "Аскеер" за водеща женска роля за превъплъщението си в Сара в представлението "Любовникът" на Харолд Пинтър в НТ"Иван Вазов". Победителите в категорията за "Поддържаща роля" станаха Ирини Жамбонас за Елизе в "Аз обичам, ти обичаш, тя обича" в Малък градски театър "Зад канала" и Стоян Младенов за ролята на Ансел Смит в "Килър Джо", отново продукция на "Зад канала". Мира Каланова пък взе статуетката за ценографията си в представленията "Дебелянов и ангелите" в ДТ "Н.О. Масалитинов" - Пловдив и "Бащата" в НТ "Иван Вазов". За уникалната си музика в "Празникът" в Малък градски театър "Зад канала", "Драконът" в Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - Варна и "Наблюдателите" в НТ "Иван Вазов", " Аскеер" получи Калин Николов. За най-добри костюми бе отличена Свила Величкоа за "Драконът" в Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - Варна, "Наблюдателите" в НТ "Иван Вазов" и "Коя гад изяде кашкавала" в ДТ "Сава Огнянов" -Русе. Наградата за изгряваща зведа грабна Ненчо Кънев за ролята на Гаврюшка в ''Картоиграчи'' на ДТ "Иван Радоев" - Плевен.  Прочети още...

Реклама

Виж също

close

Облаци и мъгла на Витоша...

Планинските спасители съветват жителите на столицата днес да не предприемат разходки на Витоша. Времето е облачно, по ви...

Прочети още keyboard_arrow_right