Чавдар Вунчев от ПСС "Лакатник": Никой от нас не очаква нищо в замяна (СНИМКИ)

photo_library
 • Чавдар Вунчев, планински спасител от отряда на ПС "Лакатник"

  Снимка: Личен архив

 • Чавдар Вунчев, планински спасител от отряда на ПС "Лакатник"

  Снимка: Личен архив

 • Чавдар Вунчев, планински спасител от отряда на ПС "Лакатник"

  Снимка: Личен архив

Държавата да регламентира доброволческата дейност, надяват се планинските спасители

Чавдар Вунчев е планински спасител от 7 години в отряда на Лакатник, който е базиран на гара Лакатник. "Много неща научих от планината. Тя е едно от важните неща, които ме формираха като човек", признава Вунчев. По професия е компютърен инженер, но не устоява на притегателната сила на планината.
Пред Столица.bg той разказва да доброволчеството, спасителните акции и трудностите, които срещат колегите му от отряда на ПСС „Лакактник".

- Г-н Вунчев, какво ви привлече към планината?
- Планината ми даде увереност в собствените сили. Даде ми възможност да разбера, че има и други неща освен материалните, които са важни долу в градовете. Срещна ме с повечето ми приятели, с които споделяме общи ценности. Научи ме, че в живота по-важен е Пътят, който вървим, а не целта, която гоним и постигаме.

- Е какво, дойде ви музата да спасявате хора?

- Хаха, не разбира се! Отрядът в Лакатник е сравнително малък и новите спасители са рядкост. И понеже баща ми е един от тези спасители, с брат ми още от малки се чувствахме като част от отряда. И когато вече имахме възможност, официално станахме част от него.

- Какво получихте от това?

- Не мисля, че има дори един човек в ПСС, които е станал спасител, за да получава нещо. Всички колеги са станали спасители най-вече, защото могат с нещо да помогнат, когато има нужда. И никой от нас не очаква нищо в замяна. Макар че благодарностите, които получаваме, особено от тежко пострадалите, когато са се възстановили напълно, са безценни.

- Какво е чувстото да спасиш живот?

- Това определено не е нещо, което мога да опиша. Разбира се, че изпитваш определена гордост и удовлетворение, но има и още много неща, които не могат да се опишат с думи.

- Как протича една акцията?

- Всяка акция е различна. Поради естеството на района, за който отговаряме имаме и различни видове акции, както по мащаб, така и по трудност. Общото за всички е може би подаването на сигнала от централата и организацията на наличните спасители от началника на отряда. От там насетне най-опитният и свободен спасител обикновено поема нещата, като ръководител и всеки следва неговите указания.

- Липсват ли средства за спасителните акции?

- За съжаление планинското спасяване в България, в по-голямата си част е на доброволни начала. Средствата, които получаваме като отряд от централата са крайно недостатъчни за покриване поне на транспортните ни нужди. Налага се да търсим финансова помощ от местната община и частни фирми, за да можем да поддържаме отряда и оборудването на необходимото ниво.

- С какво трябва да ви помогне държавата?

- Освен с увеличаване на финансовата помощ за ПСС като цяло, би било добре и да се регламентират доброволческата ни дейност. Все пак в момента, всеки работи нещо и при инцидент винаги има притеснение, дали няма да те уволнят от работа, ако тръгнеш за акция. Това вече зависи от това, колко готин шеф имаш.

Интервю на Мира Еленкова

Редактор: Александра Никова

Времето в София

Въздухът в София

Този месец Ви питаме

Трябва ли да бъдат повишени заплатите на служителите в столичния градски транспорт?
 • Да. Заслужават по-високи заплати. (58%, 69 Гласове)
 • Не. И сега получават по-високи заплати от здравните работници и учителите. (26%, 31 Гласове)
 • Не. Преди избори винаги искат увеличение (3%, 3 Гласове)
 • Да. Имат много извънреден труд (13%, 15 Гласове)
Общо гласували: 118 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

comment 0
visibility 62
Занимания по футбол и тенис на маса в борисовата градина

Безплатни футбол и тенис на маса по програма "Ваканция" в "Оборище"

Треньори на БФС разкриват тайните на футбола пред децата по програма "Ваканция", която е съвместна на Столична община и БФС. Какво трябва да научи човек, за да стане добър футболист и още куп тайни на великата игра ще усвоят на 1,3 и 5 април от 9 до 12 часа децата от столичния район „Оборище“. Тренировките ще бъдат безплатни и са за най-малките ученици - от първи до четвърти клас, съобщават от район "Оборище". Заниманията от инициативата „Програма „Ваканция“ ще се проведе на големия изкуствен терен на комплекса „Спортна София 2000“ в Борисовата градина. Помислено е и за по-големите ученици. Те ще могат да участват, пак безплатно, в турнири по тенис на маса. Освен със закупуването на пособия, организаторите са се ангажирали и с намирането на добри трениьори. Осигурено е и присъствието на медицински лица. Прочети още...

comment 0
visibility 58
Конкурс за рисунки и литературни творби

Над 100 рисунки и 35 творби участваха в конкурса на район "Искър" за Световния ден на водата (СНИМКИ)

Над 100 рисунки и 35 литературни творби – есета, приказки, стихотворения и други участваха в конкурс, посветен на Водата, по случай Световния ден на водата. Сред най-малките участници бяха 6 и 7-годишните. Особено впечатляващи бяха творбите на представителите от третата възрастова група, над 18 години, съобщиха от район "Искър". Победителите бяха наградени вчера на тържествена церемония в културния дом "Искър" в Дружба. Организатор на конкурса бе общинският съветник Лорита РАдева, която е и председател на Постоянната комисия по екология в СОС и район "Искър". На награждаването присъства и кметът Ивайло Цеков. „Продължавайте да творите, да цените природата и водните ресурси!“, се обърна РАдева към всички участници. Творческата надпревара се организира за втора поредна година с подкрепата на район "Искър" и сдружение "Дружба – София". Кметът призна, че има фаворити сред творбите и пожела успех на участниците. Творческият подход на децата затрудни журито при определянето на победителите. Сред творбите имаше поучителни разкази за опазването на водата и пестенето. Журито трябваше да оценява истории за приказни герои, стихотворения с фолклорни мотиви, картини за основополагащата и животворна сила на водата, за красотата и др. Победителите бяха определени във възрастови групи и категории в конкурса - рисунка, есе, стихотворение и т. н. Лорита Радева награди всички участници с грамоти. А малките победители в литературния конкурс получиха енциклопедии „Най-известните природни чудеса на България“, „Пет приказки“ на Валери Петров и малка енциклопедия за океаните. По-голямата възрастова група получиха стъклени кани за вода с послание. Художниците се радваха на  блокове за рисуване, бои, моливи и пастели. Прочети още...

comment 0
visibility 68
Марко Ганчев

Поетът на месеца в Столична библиотека Марко Ганчев представя нова книга

През месец март поет на месеца в Столична библиотека е писателят сатирик Марко Ганчев.  На 27 март в Литературния клуб на библиотеката той ще представи новата си книга със сатирични поеми „Кота нула”. Самите поеми ще бъдат прочетени от Георги Мишев и Марин Георгиев, както и от редколегията на в. „Стършел”. Ганчев винаги е търсил истината и е непризнаващ „правилните” идеологически линии. Голямото му чувството за хумор остава и до днес за радост на читателите. Той е поет, преводач, есеист, детски писател. Родом е от с. Марча, сега квартал на гр. Дряново, израснал е в семейството на железничар. Горд племенник е на писателя Марко Марчевски. Завършил е Софийския университет със специалност българска филология. Марко Ганчев е автор на над петдесет книги. Започва твори още като малък, първото си стихотворение отпечатва на десетгодишна възраст. Първата му стихосбирка е „Семената зреят” като излиза през 1957 г., Негови книги са били награждавани от Съюза на писателите, на преводачите, от Министерството на образованието и др. Чете по радио „Свободна Европа” всяка седмица серията си „Есета на прощаване с тоталитарната система”. През декември 1989 г. е става главен редактор на в. „Литературен фронт”, като след това носещ името „Литературен форум”.Бил и депутат във Великото народно събрание, където гласува за сегашната Конституция . Носител е на орден „Стара планина” първа степен за изключителни заслуги към българската култура. Представянето на новата му книга ще състои 18:30 ч. на 27 март в Литературния клуб на Столична библиотека. Прочети още...

Реклама

Виж също

close

„Витошко лале“ вече е законна писта...

Комисията от Министерството на туризма на 12 март направи експертиза за писта „Витошко лале“. Очаква се след...

Прочети още keyboard_arrow_right