Фандъкова и трима министри намериха решение за възстановяването на Княжевския лифт

Фандъкова и трима министри намериха решение за възстановяването на Княжевск

Снимка: Фейсбук

Добра новина излезе днес от Московска 33 и тя се отнася за достъпа на столичани до Витоша. Има два сценария за възстановяването на разрушения  и неработещ повече от 20 години Княжевски лифт.

Кметът на София Йорданка Фандъкова покани днес трима министри, общински съветници и експерти на работна среща за възстановяването на Княжевския лифт. Всички те се обединиха около предложените два сценария. Първият е въстановяване на въжената линия върху съществуваши фундаменти на стълбовете. Вторият сценарии е да се изработи специализиран ПУП. С всички процедури и евентуални обжалвания в Административния съд, това ще забави възстановяването на лифта най-малко с 2 години, предупреди главният архитект на София Здравко Здравков.

Столична община с готовност да възстанови Княжевския лифт

Проблемът с лифта до Витоша днес бе подробно обсъден от столичния кмет с министрите на земеделието Десислава Танева, спорта Красен Кралев и екологията Емил Димитров.

"Важните цели, които сме си поставили и лично аз работя е да можем да осигурим достъп до Витоша за всички софиянци. Затова обявих преди година, че със или без желанието на собствениците на съоръженията на Витоша, ние започваме процедури за тяхното възстановяваме. В рамките на тези процедури очертахме два сценария. Първият е да работим за възстановяването на Княжевския лфит в съществуващите стъпки, нещо за което не е необходимо изготвянето на специализиран ПУП. Вторият сценарий, при който това не е възможно, ще бъде необходимо изработването. Постигнаме пълна координация с различните институции. Изключително съм благодарна на министрите на земеделинето и МОСВ", каза столичният кмет пред журналисти след срещата.

На срещата бахо поканени общински съветници, председателят на СОС и Тома Белев, бивш директор на ПП "Витоша", защото мнението на кмета е, че всички заедно трябва да обединят усилията си и да се реши проблемът с достъпа до Витоша.

"На срещата стигнахме до консенсус и се обединяваме за възстановяването. За реконструкцията не е необходима промяна в Плана за управление на природен парк Витоша. Получихме уверение за бързи действия от всички институции, надявам се, че и собственикът, който не еднократно заявява, че е готов да възстанови лифта, да бъде достатъчно съпричастен, за да може бързо да се придвижат процедурите", коментира Йорданка Фандъкова.

Започва обследване за възстановяване на Княжевския лифт

"Години наред се говори за противоречия между закон и План за управление и затова направихме тази работна среща между институциите, за да уточним подробности и да се уверя, че това, което целя е възможно и както стана ясно, въпреки настояванията на собствениците за промяна в Плана, такава не е необходима за възстановяването на Княжевския лифт. Необходим е специализиран ПУП, нещо което са инициирали и се надявам да продължат със съдействието, за да бъде той одобрен. Ще очакваме одобрение и съгласуване от Изпълнителна агенция по горите и РИОСВ", допълни столичният кмет.

Желанието на Фандъкова е още в рамките на тази година да имаме конкретен резултат като започване на възстановяването.

"Получихме уверение и направихме координация между държавни и общински ограни за придвижването на този въпрос. Разговарях и с Тома Белев, според него и институциите не е необходима промяна в Плана за управление, това се прави само, ако има удължаване на лифтовете, но не и за възстановяване и реконструкция, там има други стъпки", обясни Фандъкова.

Техническа експертиза ще даде решение за възстановяването на Княжевския лифт

"Заданието за специализиран ПУП е изработено от "Витоша ски" и е изпратено за съгласуване в МОСВ и те са го препратили към всички заинтересовани ведомства. Очакваме приключване на съгласуването и успоредно с това да се внесе документацията към Изпълнителна агенция по горите, така че в нормални срокове може да приключим работата по тези съгласувателни документи, в рамките на два месеца. След това е необходимо решение на СОС и спазване на всички екологични и законови процедури по съобщаване, обявяване и обсъждане на специализирания ПУП", обясни процедурите главният архитект на София.

Той подробно обясни бързия сценарий, с обявеното вече техническо решение. "Ние сме убедени, че има таова решение и то може да се случи в рамките на съществуващото съоръжения. Може без ПУП да се пристъпи към технически проект, да се стигне до разрешение за строеж и да се пристъпи към конкретни действия за възстановяване на Княжевския лифт. Досега действията, които имахме с Витоша ски работят точно в другата посока, да се променят съоръженията и да се изработи специализиран ПУП, коментира арх. Здравков.

Международна компания проучва и търси решение за възстановяването на Княжевския лифт

Предложението на Витоша ски е с промяна на два от стълбовете, което води до промяна в специализирания ПУП.

"Нашето становище и експертизата на външни експерти, които работят лифта да се възстанови в съществуващите условия показва, че по този начин спестяваме една доста сложна процедура по изработването на този ПУП с неговите допълнителни съгласувания с ведомства и обществени обсъждания. Във времето това ще спести година и половина и най-вероятно с процедурите по обжалванията в Административен съд ще отнеме повече от 2 години на софиянци. Нашето желание е бързина и да се случат нещата в обозрими срокове. Да се видят реални действия по възстановяване на лифта са възможни само, ако се запазят съществуващите фундаменти и върху тях се разположи ново съоръжение.
Аз представям варианта, с който да удовлетворим хората - правим едно модерно съоръжение, не използваме старите стълбове, а само старите фундаменти и по този начин можем да направим ново модерно съоръжение, спазвайки старото трасе и фундаменти. От страна на Витоша ски се твърди, че това не може да се случи, от страна на експертите от УАСГ и международните експерти се твърди обратно. Така че, ако искаме да предоставим на софиянци лифт в обозрими срокове, нашето желание е да се работи в съществуващите граници, другият е специализиран ПУП и ще отнеме доста време. Ако е в съществуващото съоръжение, без удължаване на лифта, не е необходима промяна в Плана за управление", обясни арх. Здравков.

Защо "Витоша ски" не дава да се провери Княжевския лифт

"Ползотворна среща на кмета с министъра на спорта, земеделието и екологията. Обменихме мнения, запознахме се с исканията на софиянци да имат лифтове. Достигнахме до решението това да се случи максимлано бързо, спазвайки нормативните документи. Обсъждахме, че в момента от възможностите за ползването на Витоша за ски се ползват 20%. Трябва да дадем възможност на софиянци да ползват планината не само за ски, а и за разходки, както се видя и това ще продължава. Търсим възможност действащите лифтове да работят, спазвайки всички закони", каза министърът на екологията Емил Димитров.

"Витоша ски" иска реконструкция на Княжевския лифт с кабинки за 8

"Днешната среща беше инициирана от кмета на София Йорданка Фандъкова между всички администрации, от които зависят процедурите за обновяване и възстановяване на съоръженията на Витоша. Стигнахме до общи решения и заявявам, че от министерство на земеделието, чрез Изпълнителна агенция по горите по двата сценария ще има пълна мобилизация, и най-бързи решения, така че планината да стане по достъпна и полезна, и да отговори на исканията на софиянци и гостите. Надяваме се, че и инвеститорът ще действа със същата бързина и всеотдайност", каза Десислава Танева, министър на земеделието и горите.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (12%, 113 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (86%, 819 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 15 Гласове)
Общо гласували: 947 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Късмет на деня

Умът ти е като някое дистанционно, винаги липсва, когато ти трябва.

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Багер влезе в местността "Боянско блато" въпреки забраната от РИО......

Продължава гражданската акция за спасяване на защитени видове в местността "Боянско блато”. За зоната има забранат...

Прочети още keyboard_arrow_right