Изгледна площадка на Копитото - София през погледа на орлите

Изгледна площадка на Копитото - София през погледа на орлите

Снимка: София избира

Столичани избират с гласуване един от 38-те проекта на "София избира"

Остават още 10 дни за състезанието "София избира", което трябва да определи кой от всички 38 проекта ще бъде реализиран чрез финансиране от Столична община. Сред най, най-популярните продължава да  "Изгледна площадка на Копитото". Предложението е на Природен парк Витоша с прогнозна стойност 1 млн. лв.

А дали ще спечели ще решат столичани. Изборът на проект става чрез гласуване на софиянци на специалната платформа на "София избира". Срокът е до 30 ноември. Бюджетът на пилотната програма е 1,5 млн. лв. и е заложен в проекта за бюджет на Столична община за 2021 г.

Софиянци гласуват за 38 проекта по "София избира", Столична община ще финансира победителя

Изгледната площадка на Копитото е сред фаворитите и набира популярност сред столичани и в социалната мрежа. Ако стане победител и проектът се реализира това означава, че Столична община ще осигури на гражданите панорамна гледка от орлов поглед. 

Като за начало на "София избира" е добре първият проект да е по-мащабен, да е нещо, с което ще  се запомни старта на програмата, но и ще се ползва от всички. Нещо, което показва красота, дава свобода и усещането за безкраен полет. 

Проектът "Скейтпарк" набира привърженици в гласуването на "София избира" (СНИМКИ)

София е единствената столица в Европа разположена по склоновете на планина - Витоша. А пък и Копитото е естественото място за панорамен изглед към най-големия град в България. Изграждането на изгледна площадка може да се превърне в една от емблемите на столицата, подходящо място за релакс, за влюбване, за първа целувка, сватби, снимки на филми, рекламни клипове и всичко, което фантазията подсказва на 1345 м надморска височина.

Преди години градът на длан се виждаше от ресторант на Копитото. След време входът стана 5 лв, а цената на чаят също стигна 5 лв., спомнят си столичани. Заклети планинари пък припомнят, че под телевизонната кула също има площадка с пейка, но тя попада в заградено място и отдавна е недостъпна за туристите.

Отварят програма "София избира" за 1,5 млн. лв, гражданите избират-Столична община финансира (СНИМКИ)

Безспорно Витоша е сред забележителностите на София, а и планината превръща града в уникален и много европейци завиждат за природните дадености на София. Планината е с почти кръгла форма с диаметър 20-25 км и е единствената у нас с куполообразна форма.

Площа на планината е 278 кв. км, а най-високия е Черни връх 2290 м. Витоша е най-старият природен парк в България и на Балканите. Освен кварталите  Бояна, Драгалевци, Симеоново, Княжево и Бункера в планината има 11 села, над 30 хижи и 8 заслона.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще се сформира ли ново правителство?
 • Да, дясно-център (10%, 52 Гласове)
 • Да, голяма коалиция (18%, 96 Гласове)
 • Не, несъвместими са (16%, 85 Гласове)
 • Не, ще има нови избори (48%, 255 Гласове)
 • Не мога да преценя (8%, 45 Гласове)
Общо гласували: 533 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Симеоновският лифт спря заради авария, туристи останаха за около ......

Симеоновския лифт на Витоша днес спря заради голяма авария. В кабинките останаха блокирани туристи за около 20 - 25 мину...

Прочети още keyboard_arrow_right