Крепостта „Боровец” не е на Боровец

Крепостта „Боровец” не е на Боровец

Снимка: Нова телевизия

Археолозите са открили два входа, улица, мощна крепостна стена, пещ за обработка на желязо

Къде се намира крепостта Боровец? Между Ботевград и Правец, на едно от възвишенията, където гордо се издигат крепостните зидове на древно антично укрепление. Носи името Боровѐц и разположена на едноименния връх на 850 метра надморско равнище, разказва журналистът от Нова телевизия Николай Василковски.

Мястото е изчистено, облагородено с информационни табели, от които всеки би могъл да разкрие богатата история на крепостта. Крепостта "Боровец" е гъсто застроена със сгради с едно и няколко помещения, повечето на два етажа. Археолозите са открили два входа, улица, мощна крепостна стена, пещ за обработка на желязо.

На билото на хълма има тракийско селище от края на V и IV век преди Новата ера. Крепостта е изградена към средата и втората половина на III век, като убежище при опасност, но по-къдно става постоянен център на обитаване с функции на укрепено селище.

Открити са множество предмети, керамични съдове, накити, монети, характерни за бита на хората през античността. Пътят до крепостта започва от село Разлив, община Правец. Изкачва се нагоре към връх Боровец по асфалтов път. Преди върха има отбивка, откъдето се тръгва по маркирана пътека през рехава широколистна гора с много пейки и места за отдих.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Деца ще учат за природата сред природата на Витоша...

Дирекцията на Природен парк „Витоша“, Националният природонаучен музей при БАН и Сдружение за споделено учен...

Прочети още keyboard_arrow_right