Мерките в зимните курорти: Ски училище от 10 души, на лифта с маска

Мерките в зимните курорти: Ски училище от 10 души, на лифта с маска

Снимка: Столица.bg

Броят на пътуващите в закритите лифтове може да бъде ограничаван

Стая за карантиниране на туристи във всеки хотел и с маска на лифта. Това са само част от мерките, при които ще се карат ски тази зима. Правилата са обявени от Министерството на туризма, но е възможно в хода на сезона да бъдат променени спрямо епидемиологичната обстановка в страната.

Кабинкови въжени линии, седалкови лифтове и влекове 

Туристите задължително трябва да  покриват  своите  уста и нос по време на престоя в кабината, както и на териториите на лифт  станциите посредством предпазна маска, шал или друг вид покривало. Това ще важи и за всички лифтове, влекове, пътеки в зоната за начинаещи, както и пред касите, на които се закупуват карти. Броят на пътуващите в закритите лифтови съоръжения може да бъде ограничаван  по преценка на оператора на лифта при необходимост. Кабините да се дезинфекцират по график не по-малко от три пъти на ден с препарати, които са  разрешени от министъра на здравеопазването за продуктов тип 2. Дезинфектантите  за ръце, одобрени  от министъра на здравеопазването, трябва да бъдат поставяни  на конкретно обозначени места преди и след ползването на кабинковите съоръжения. Целодневната експлоатация на кабините следва да се осъществява при максимално свалени прозорци и шлюзове за проветряване на въздуха в тях.

Във всяка кабинка да бъдат поставени стикери, показващи лице с маска. Разстоянието между чакащите на опашки за лифтовете да е минимум един метър.

Заведенията  в  ски  зоните 

Заведенията  на  територията  на  ски  зоните  следва  да  спазват  приетите  указания  за  функциониране на места за настаняване и заведения за хранене и развлечения в условията на опасност от заразяване с COVID-19 в България. На територията на ски гардеробите е задължително покриването на уста и нос с маска, бъф, шал или друг вид покривало. Поставяне на дезинфектанти за ръце, одобрени от министъра  на здравеопазването на обозначени места. Провеждане на периодична дезинфекция на всички контактни повърхности. Следва да се въведе организация по недопускане струпване на лица и въвеждане спазването на физическа дистанция от 1,5 м. между ползвателите на гардеробите.

Ски училища

Дейността на ски училищата трябва да се подчинява на строги правила: групите да са от максимум  10 души, като не се допуска лица с видимо нездравословно състояние да участват в тях, както и да не се допуска смесване или преместване на лица от една в друга група. При обучението в ски училищата задължително се спазва изискването за физическа дистанция между обучаващите и ски инструкторите. Лицата следва да носят защитна маска за уста и нос, бъф, шал или друго предпазно покривало. Преди започване на обучението да бъде осигурен филтър (измерване на температурата за учителите, участващи в процеса, служителите на ски училището и всички обучаеми). Отстоянието между клиентите по време на обучението им да не бъде по-малко от 1,5 м.  Препоръчителна и най-безопасна е индивидуалната форма на обучение.

Защитни маски за лице и нос трябва да се носят на следните места в курортите:

 1. Обществен транспорт, шатъл бусове, таксита
 2. Аптеки, поликлиники, клиники, болници, социални домове, старчески домове
 3. Магазини и всички търговски обекти
 4. Банки, пощи и всички обществени институции
 5. Туристически информационни центрове
 6. В ресторанти до консумация на храната;
 7. Всички закрити обществени места;

Ако турист се почувства болен:

 1. Да избягва контакт с други хора
 2. Да остане там, където е настанен и да се уведоми управителя или рецепциониста, за

съдействие и за връзка с лечебно заведение или с тел. 112

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 169 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 1072 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 27 Гласове)
Общо гласували: 1268 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Деца ще учат за природата сред природата на Витоша...

Дирекцията на Природен парк „Витоша“, Националният природонаучен музей при БАН и Сдружение за споделено учен...

Прочети още keyboard_arrow_right