Пътниците с много добра оценка за Летище София

Пътниците с много добра оценка за Летище София

Снимка: Летище София

Международно проучване измерва удовлетвореността от аерогарата

Общото впечатление на пътниците на Летище София се подобрява, сочат резултати от глобално проучване на Асоциацията на летищата (Airports Council International), което обхваща 283 световни аерогари, от които 104 европейски.

Проучването класира Летище София на 56-а позиция в Европа, а по обща удовлетвореност от предлаганите услуги получава оценка от 4.05 по петобалната скала, съобщават от аеропорта.

В последното тримесечие на 2022 г. 350 анкетирани пасажери на столичния аеропорт отчитат като силни страни транспортния достъп, ефективността на регистрацията за полет (check in), близостта на гейтовете и осезаемото подобрение в качеството на безжичния интернет, сочат резултатите на проучването.

Към времето, необходимо за задължителните проверки за сигурност, пътниците се отнасят с разбиране, което прави впечатление спрямо други европейски летища където чакането от 4 часа и повече беше често срещано през 2022 г. С 4.15 т. от общо 5 пътниците оценяват времето необходимо за преминаване на тази проверка. Хората се доверяват на здравословната и безопасна среда, която предоставя Летище София – оценка от 4.02, и отчитат положително готовността на персонала за съдействие на всички етапи от преминаването през терминалите. Тук най-висока е удовлетвореността на пътниците от дружелюбното отношение на служителите на гишетата за регистрация за полет – 4.51 при максимално 5.

Резултатите от проучването сочат като области за подобрение чистотата на санитарните помещения (3.01 т.) и разнообразието от места за хранене (3.83 т.) и от търговски обекти (3.68 т.).

По тези теми летищната управа вече изпълнява програма за подобрение, която включва възлагане на почистването на авторитетната германска компания Dr. Sasse, включително роботизиране на част от дейността и изграждане на напълно нови безмитни магазини на площ от близо 2000 кв. м. от един от най-големите травъл ритейлъри в света Dufry.

Проучването на качеството на летищното обслужване ASQ (Airport Service Quality) си извърша по единна глобална методология и обхваща мнението на пасажерите за всички аспекти на летищното преживяване - от транспорта до и от аерогарата, през всички формалности и възможности за пазаруване, хранене и забавления, до изходите за отвеждане към самолета. Летище София ще разчита на проучването като ориентир за напредъка в изпълнението на стратегията за трансформация в петзвездна регионална аерогара.

„Проучването е ориентир за това къде сме ние спрямо останалите. Резултатите са обнадеждаващи на този етап и без да подценяваме голямата работа която ни предстои, вярваме, че сме на прав път. Обратната връзка от клиентите е наистина важна за нас, ще продължим да работим за тяхното по-добро преживяване “, каза директор „Терминали“ Андраш Абел, който допреди да се присъедини към екипа в София, работеше на летище Будапеща.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 37 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (30%, 43 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 145 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Слънце в града и сняг на Витоша, на Черни връх е още зима...

Първата неделя на лятното часово време за пореден път доказа уникалността на София и защо много европейски столици могат...

Прочети още keyboard_arrow_right