Представители на туристическия сектор в регион София научиха за спецификите на екологичната мрежа Натура 2000 в областта

photo_library
 • Фондация „Интерактивна България“.

  Снимка: Фондация „Интерактивна България“

 • Фондация „Интерактивна България“.

  Снимка: Фондация „Интерактивна България“

Доц. Камен Нам сподели възможностите за развитие на екотуризъм в столицата и околностите ѝ

На специално информационно събитие, доц. Камен Нам, преподавател в   СУ „Св. Климент Охридски“ сподели с представители на туристическия бранш в Софийския регион възможностите, които предоставя екологичната мрежа Натура 2000. Като специалист по ландшафтна екология и лицензиран експерт по ОВОС, той представи пред публиката различните защитени зони около столицата и цялата София област. Запозна ги  с целите на Натура 2000, възможностите за развитие на устойчив туризъм, за финансиране и разработване на проекти.

В региона се намират някои от най-посещаваните защитени територии в цялата страна – „Витоша“, „Западна Стара планина и Предбалкан“ и „Искърски пролом“. Специално внимание бе обърнато на някои от места, които не са толкова популярни сред туристите като акцентът падна върху местностите в защитените зони „Врачански Балкан“ и „Централен Балкан“.

„Организирането на инициативи и развитието на бизнес в защитени зони, част от Натура 2000, може да бъде много ползотворно за всички страни, замесени в този процес. От една страна местното население може да получи директни ползи под формата на реализирани приходи от търговия с местни екологични продукти или сувенири. От друга страна желанието на туристите да опознаят красиви кътчета в България без да оставят отпечатък също е много голямо. Особено в Софийска област, интересът към тези магични кътчета е огромен. След забързаните работни дни, много столичани търсят спокойно място, където да се насладят на природата през уикенда“, разказа доц. Нам.

Експертът обсъди с присъстващите и други възможности за екотуризъм, освен създаването на екопътеки. Като много перспективен и успешен модел бе описано оползотворяването на различни райони с голям брой защитени видове, както например в Маджарово и други области на страната, където се създават специални места за наблюдение на птици.  Доц.  Камен Нам сподели, че в Софийския регион съществуват няколко подобни района, които не са достатъчно развити до момента. Те се намират предимно в защитена зона Врачански Балкан.

Доц.  Камен Нам обърна внимание и на водопадите в областта като възможност за развитие на екотуризъм, акцентирайки върху няколко обекта – Костенските водопади и „Бовска скакля“. Последният е сред най-високите в страната и предоставя невероятна гледка в пътуването до него. „Изкачвайки се по пътеката към „Бовска скакля“ посетителите всъщност минават под водопада. Течащата вода създава невероятно усещане у туристите и предизвиква техния интерес“, коментира експертът.

След информационната среща, доц. Нам и гостите на събитието посетиха една от площадките за наблюдение намираща се в защитена зона „Витоша“. От нея се открива невероятен пейзаж към София и може да се види почти цялото плато и обкръжаващите го обекти от защитената мрежа Натура 2000.

Информационната среща бе организирана от Фондация „Интерактивна България“ и е част от дейностите на проект BG16M1OP002-3.019-0005-C02 – „Споделена визия за Натура 2000 в регион София“, финансиран от Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020. Целта ѝ е да запознае аудиторията с целите и задачите на Натура 2000, възможностите за развитие на устойчив туризъм, финансиране и разработване на проекти. Чрез нея ще се изгради споделена визия за екологичната мрежа в регион София, както и да постигне по-висока степен на опазване на защитените видове в района

Всички материали от събитието могат да се намерят на сайта на Бенефициента - Фондация „Интерактивна България“.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли предложения от Трифонов кабинет?
 • Да, Слави ще направи правителство. (27%, 192 Гласове)
 • Не, нямат достатъчно депутати. (36%, 255 Гласове)
 • Не се интересувам от политика. (2%, 15 Гласове)
 • Нови избори. (27%, 190 Гласове)
 • Незнам, време е за плаж. (7%, 49 Гласове)
Общо гласували: 701 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

АПП обучава деца и младежи за първа помощ и планинско ориентиране......

Започва обучението на деца и младежи по планинско ориентиране, оказване на първа помощ в планински условия. Обучението с...

Прочети още keyboard_arrow_right