„Споделените игри“ помагат на деца в риск да спортуват на Витоша

photo_library
 • -

  Снимка: Фондация “София - Европейска столица на спорта”

 • -

  Снимка: Фондация “София - Европейска столица на спорта”

 • -

  Снимка: Фондация “София - Европейска столица на спорта”

 • -

  Снимка: Фондация “София - Европейска столица на спорта”

За пета година надпреварите показват, че планината е за всички

За пета поредна година Споделените игри ще покажат, че планината е за всички и заедно можем да бъдем по-толерантни и ангажирани към хората със специални нужди и техните проблеми в съвременното общество.

Тази събота, 3 юни от 11.00 ч. „София – европейска столица на спорта", Национална спортна академия „Васил Левски“, Сдружение „Паракидс“ и Дирекцията на Природен парк „Витоша“ организират уникален спортен празник на Игликина поляна. В него предимно деца в неравностойно положение ще получават напътствия и възможност да спортуват, подпомагани от свои връстници ученици.

Събитието цели социализация и интеграция на младежи със специални нужди чрез споделени игри в природна среда към възможностите на активния начин на живот чрез спорт. Вече близо две десетилетия тече процес по утвърждаване и популяризиране на специализиран център „Игликина поляна“ в ПП „Витоша“ за спорт в планината и на благоприятните фактори за въздействие на околната среда върху организма. Изградената през 2004 година от Дирекция на Природен парк „Витоша“ спортно-информационна алея за хора с увреждания на опорно-двигателния апарат в местността Игликина поляна се превърна в много посещавано и предпочитано място за отдих.

Петите поред „Споделени игри“ продължават традицията. Всички участници се събират тази събота след 10 ч. на поляната, където в 11 ч. ще започнат различните състезания и занимания. Програмата отново предвижда надпревари в 13 вида спорт, игри и викторини, в които ще вземат споделено участие хора със специални нужди. В организацията активно се включват Спортен клуб „Вертикален свят“ и Сдружение „Паракидс“. Целта е по естествен път, чрез спорта да бъдат въвлечени в активни действия и младежи в неравностойно положение. Наред с това - да се запознаят децата с възможностите и спецификите във видовете спорт при занимания на хора, които се нуждаят от помощ и съдействие. За трета поредна година към участниците с демонстрации ще се включат 40 таекуондисти от Централния полицейски клуб с цел да приобщят към спорта хората в неравностойно положение. Очакват се и ученици от Средно специално училище за деца с увреден слух.

Дарителската кампания на ДПП „Витоша“ „Витоша – достъпна за всички“, стартира през ноември 2017 г. под мотото „Избери, за да помогнеш!“. През 2018 г. бяха събрани 21 000 лв., които послужиха за възстановяване на съществуващите и изграждане на нови съоръжения на Игликина поляна за хора със специфични нужди. Сред дарителите е Фондация „София - европейска столица на спорта“ - инициатор на „Споделени игри“, подпомогнала кампанията, реновирала пътя до Игликина поляна за по-лесен и безопасен достъп и осигурила специално изработена люлка за ползване от хора в неравностойно положение.

„Споделените игри“ са продължение на проведения през 2018 г. щафетен супермаратон „Един ден на Витоша“ с основното участие на алпиниста Дойчин Боянов в компанията на известни спортисти и хора с увреждания. Огромен интерес предизвика и филмът, отразяващ спортното събитие, както и спортният фестивал „НДК – 360“.

От отделните издания на „Споделени игри“ се заснема кратък документален филм, който ще бъде презентиран в училищата. Творбата цели да формира у децата и младежите още по-толерантно и ангажиращо отношение към хората в неравностойно положение и техните проблеми в съвременното общество.

На 3 юни, събота, децата ще се съберат на Игликина поляна на Витоша и ще започнат своите надпревари в 11.00 ч., а откриването на „Споделени игри 2023“ е предвидено за 12.00 ч. Ще бъдат подготвени 13 сета за различни дисциплини, в които хора със специални нужди ще получават напътствия и възможност да спортуват, подпомагани от свои връстници. С голям интерес се очакват и организираните от Дирекцията на ПП „Витоша“ лесовъдни игри, които по традиция освен състезателния си характер имат много силен възпитателен ефект.

Продължава и сътрудничеството със Столична библиотека, която отново ще пренесе с „библиобусчето“ книгите в планината. Чрез тази инициатива рецитали и четене на откъси от популярни произведения огласят Игликина поляна. Налице е възможност за игра на шах на специалните дъски с големи фигури в местността Дендрариума.

Ето и отделните активности в програмата на „Споделени игри 2023“:

Тенис на маса
Бадминтон
Алпийски тролей
Футбол
Ориентиране
Лесовъдни игри
Бягане за незрящи с придружител
Гимнастически и фитнес уреди
Дисккечър
Подвижни игри: голяма топка и др.
Работни ателиета
Щафета с жулиен колички
Таекуон-до

Пети „Споделени игри“ на Витоша ще очакват своите участници тази събота, 3 юни, след 11 ч. на Игликина поляна.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 99 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 61 Гласове)
 • Албена Белянова (63%, 277 Гласове)
Общо гласували: 437 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

„София – толкова много за откриване“ може да бъде видяна от днес ......

Фотоизложбата „София – толкова много за откриване“ може да бъде видяна от днес на столичното летище. 1...

Прочети още keyboard_arrow_right