Столична община с готовност да възстанови Княжевския лифт

Столична община с готовност да възстанови Княжевския лифт

Снимка: Google.com

Кметът Йорданка Фандъкова посочи, че има правен анализ, според който се търси възможност за ремонт

Столична община има готовност да започне ремонт на Княжевския лифт. "Възстановяването на Княжевския и Драгалевския лифт е моя лична задач, която съм си поставила, а също и на главния архитект Здравко Здравков. Последователно работим в тази посока, въпреки съдебните процедури, които съпътстват всяко действие, извършено от Столична община по отношение на собственика "Въжени линии"-Витоша ски", каза столичният кмет Йорданка Фандъкова на питането на общинския съветник Тома Белев.

Фандъкова заяви, че с удоволствие ще приеме помощта и подкрепата на Тома Белев, тъй като има експертизата и е бивш директор на ПП Витоша. Голямият проблем за възстановяването и обновяване на лифтовете е приемането на Плана за управление на Витоша.

Започва обследване за възстановяване на Княжевския лифт

"През 2018 г. е възложено и направено конструктивно обоследване от Софинвест на Драгалевския лифт. То съдържа информация за актуалното състояние и препоръки за възстановяване на съоръжението, като е изпратено на от арх. Здравков на район Витоша с указания за предприемане на действия по реда на чл. 195 5 196 от ЗУТ. През юли преписката е върната в районна администрация за произнасяне заради открити пропуски. На 27 октомври т. г. в НАГ е постъпило писма от главен инженер на район Витоша, адресирано до собственика на съоръжението , с което го уведомяват че е съставен констативен протокол.

"Витоша ски" иска реконструкция на Княжевския лифт с кабинки за 8

Този документ заедно с конструктивното обследване на лифта са дадени на Витоша ски, като е указан срок, в който да изложи свои констатации или възражение. Възраженията са изпратени и на 10 декември т. г. е насрочено изслушване за констатации и възражения съгласно процедуратапо ЗУТ", се казва в отговора на Йорданка Фандъкова.

През лятото на 2019 година тя и арх. Здравков са имали среща с "Витоша ски", за да чуят техните планове за възстановяването на Княжевския и Драгалевския лифт. Тогава собствениците на съоръженията са информирани за предприемане на действия от Столична община за възстановяването на лифтовете и осигуравене на гражданите достъп до планината.

Правят независима експертиза за възстановяване на Княжевския лифт

От Витоша ски също предложипа проект за възстановяване на Княжевския лифт, но с изграждането на нови стъпки и стълбове. Съществуващият лифт не може да бъде ремонтиран, първо, защото за него вече не се произвеждат резервни части и второ защото е морално старт. А най-сериозния мотив е капацитетът на въжената линия.

В отговора си до Тома Белев Фандъкова обясни, че Столична община е възложила правен анализ за съществуващите възможности за възстановяването на кабинковия лифт Княжево - Копитото.

"Към момента Столична община използва правния анализ, за да подготви и ориентира позициите и действията си по отношение на останалите участници в казуса, който предприема за възстановяване на лифта във възможно най-кратки срокове. Столична община е възложила и независима техническа оценка за възможностите за възстановяване на Княжевския лифт в рамките на съществуващите лифтови станции и съществуващите фундаменти. Това предложение бе прието от СОС преди месеци и очаквано обжалвано от собственика на лифта. Решението на първа инстанция е в полза на Столична община, но отново е обжалвано", посочва столичният кмет.

За лифтовете на Витоша преди 2 години бе създадена работна група от общински съветници. До момента обаче не е ясно дали е внесел доклад от работата им.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (12%, 113 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (86%, 819 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 15 Гласове)
Общо гласували: 947 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Багер влезе в местността "Боянско блато" въпреки забраната от РИО......

Продължава гражданската акция за спасяване на защитени видове в местността "Боянско блато”. За зоната има забранат...

Прочети още keyboard_arrow_right