В община Костинброд: Над 120 оброчни кръста съхраняват християнските обичаи и родова памет (ВИДЕО)

В община Костинбро: Над 120 оброчни кръста съхраняват християнските обичаи

Снимка: Община Костинброд

Повече от 120 оброчни кръста съхраняват паметта, култа към природата, християнските обичаи и почитта към семейството и роднините. Такива емблематични места има в селата на софийската община и до днес се помнят и почитат от наследниците.

България е страна с вековна история и много легенди. С уникалните си забележителности Костинброд се превръща в първенец за региона и страната по оброчни кръстове прави общината с най-висока концентрация на такива паметници в България. Всички те  са  посветени на различни светци и част от родовата памет на семейства.

И до ден днешен, на датата на светеца се "изнася" кръста и се организират курбани като почит към духовната сила и памет, разказват от община Костинброд. Във видеото са някои от най-красивите и трудно откриваеми кръстове, съхранили традиции и  спомени. За тях разказва кметът на вековното село Бучин проход - Бойко Борисов, който най-добре познава историите зад местните оброчища.

Голяма част от тези оброчища са издигнати по време на Османското владичество. Християните в региона са търсели скрити и недостъпни места, на които да ги издигнат, за да ги съхранят по-дълго. Затова днес, една част от кръстовете могат да бъдат открити в и около селата и местните черкви. За други път е нужно да се повърви през живописни места, за да се стигне до отдалечените оброчни кръстове, защото най-често те са до вковни дъбове. Погледнати от далеч  те "изчезват, прикривани от клоните на стар дъб, което ги съхранява от посегателства.

Според местните хора да се опази кръста е безкрайно ценно - да съхраниш памет. Да посегнеш на оброчен кръст е забранено! Дърветата са считани за свещени и не се секат, като се смята, че отсичане или увреждане ще донесе нещастие.

Днес някои дървета са обградили старите каменни кръстове, а сливанета на природата и вярата на хората е мощен символ на здравите семейни връзки, устояли на вековете и готови да посрещнат бъдещето.

Ако ви се прииска, да издирите някои от тези забележителни места, може да се свържете с кметовете и кметските наместници на селата в община Костинброд, препоръчват от местната управа.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (22%, 93 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
 • Албена Белянова (64%, 265 Гласове)
Общо гласували: 414 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

ВАС: Заповедта на арх. Здравков е неправилно отменена за Конярник......

Сграда - бивша чайна и лифт на Конярника на Витоша трябва да бъдат възстовени. Това реши Върховният административ съд вч...

Прочети още keyboard_arrow_right