Възстановяват 11 чешми и заслони на Витоша (СНИМКИ)

photo_library
 • Възстанановяват 11 чешми и заслони на Витоша

  Снимка: София - Европейска столица на спорта

 • Възстанановяват 11 чешми и заслони на Витоша

  Снимка: София - Европейска столица на спорта

 • Възстанановяват 11 чешми и заслони на Витоша

  Снимка: София - Европейска столица на спорта

 • Възстанановяват 11 чешми и заслони на Витоша

  Снимка: София - Европейска столица на спорта

София-Евростолица на спорта и ПП Витоша подписаха споразумение за възстановяване на туристическата инфраструктура в планината

Инвестции за 130 000 лв. ще се направят за възстановяването на инфраструктура в планината Витоша. Днес София - Европейска столица на спорта подписа споразумение за сътрудничество с Природен парк Витоша. Според документа 6 обекта ще бъдат възстановени и ремонтирани, на ще има и новоизградени.

Официалното подписване бе в в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова,и председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков, директорът на ПП Витоша д-р инж. Анна Петракиева в Информационния център на София - Европейска столица на спорта.

Бе обявена и програмата за Витоша 2020-2023 г. и бяха посочени конкретните обекти, по които ще се работи до края на годината и ще се рехабилитация на туристическа инфраструктура в планината.

"3-годишна е програмата, в която ще инвестираме за подобряване на туристическата инфраструктурата на Витоша и ще я реализираме съвместно с Природен парк Витоша", каза столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя заяви, че от бюджета на Столична ще се дадат 130 000 лв. за обновяване на обекти в планината.

С тези средства ще се изгради заслон "Боянски ливади" и ще се възстановят заслон „Комините“, туристическите алеи Златни мостове – хижа Кумата, Златни мостове – хижа Момина скала. Сред набелязаните обекти е и ремонта на 11 чешми, които отново ще заработят. А те са в Дендрариума и туристически център „Златни мостове.

Също така се планира да се обновят трасетата по 4 маршрута в местностите Живата вода, Бай Кръстьо – Комините и др. и ще се организира обучения на ученици по планинско оцеляване и спасяване хижа „Буерица“.

Хижата бе реновирана през 2018-2019 г. Първото обучение на 19 юни и се организира от общинската дирекция за аварийна помощ и Планинската спасителна служба.“

„Заедно с Природен парк „Витоша“ миналата година възстановихме заслона по пътя към Алеко и пътищата към местност Меча поляна. Изградихме и площадка за спорт на хора с увреждания на Игликина поляна по инициатива на Дойчин Боянов от НСА. Днес подписваме споразумението за сътрудничество между Столична община, чрез фондацията „София – европейска столица на спорта“ и Природен парк „Витоша“. Заедно ще инвестираме в подобряване на туристическата инфраструктура и ще продължим да организираме спортни събития и празници в планината,“ обяви Фанкъвока.

Столичният кмет припомни, че с цел да се подобри достъпът до Витоша от 1 юни са намалени интервалите на автобусите до планината.

Така автобус №63 до Златните мостове е с допълнителен курс в обедните часове през делничните дни и с намалени интервали през уикенда. Автобус №66 до Морените за първа година ще се движи и в работни дни и с намалени интервали през уикенда.

"Продължава с обновяването на автобусите за Витоша. Към 10-те автобуса, които купихме ще добавим още 5 нови, които в момента са в процедура", допълни Фандъкова.

„София притежава истинско богатство с планината в непосредствена близост. Целта е с различни инициативи и проекти да направим Витоша още по-привлекателна, удобна и достъпна. Благодаря на хората, които най-добре познават планината и които в последните месеци се включиха в работната група по изготвянето на Програмата. Нашата цел е тя всяка година да бъде доразвивана и обогатявана,“ каза Елен Герджиков, който е и председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“.

На събитието в Инфоцентър „София – евростолица на спорта“ присъстваха още д-р инж. Анна Петракиева – директор на Природен парк „Витоша“, Емил Нешев – директор на Планинска спасителна служба, Мирослав Дачев – представител на Български туристически съюз, Петко Тотев – председател на Българска федерация катерене и алпинизъм, Дойчин Боянов – представител на НСА, инициатива „Един ден на Витоша“, Аспарух Мачирски – дългогодишен организатор на ски-училища и детски лагери сред природата, Анатоли Илиев – зам.-председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“, Асен Величков - основател на бранда "Balcanic:" начин на живот за пътешественици и др.

„Това Споразумение се явява като продължение на дългогодишната дейност в тясно сътрудничество със Столична община. Благодарни сме, че заедно успяхме да изградим и завършим проекта за хора със специфични потребности. Много силен ефект има и съвместната инициатива „Споделени игри“, последното издание бе миналата събота на Витоша. Днес официализираме това партньорство и се надявам с дългосрочната ни съвместна дейност да можем да направим планината още по-достъпна и привлекателна за хората,“ каза Анна Петракиева.

Анатоли Илиев запозна присъстващите със многобройните събития, които подпомагат хората в стремежа им да бъдат все по-често на въздух, сред природата в планината. „От общо над 100 активности в Календара за тази година, 19 са в и около Витоша, за да може софиянци и гостите на града да имат нови и нови възможности за спорт и активен начин на живот,“ заяви още той.

Подписи под Споразумението поставиха инж. д-р Анна Петракиева – директор на Природен парк Витоша и Дамян Диков – изпълнителен директор на Фондация „София – европейска столица на спорта“. Преди това кметът Фандъкова връчи възпоменателни сребърни значки на всички участници в работната група, които в последните месеци се включиха в работата по изготвянето на Програмата.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще се сформира ли ново правителство?
 • Да, дясно-център (11%, 67 Гласове)
 • Да, голяма коалиция (17%, 103 Гласове)
 • Не, несъвместими са (15%, 93 Гласове)
 • Не, ще има нови избори (49%, 308 Гласове)
 • Не мога да преценя (8%, 53 Гласове)
Общо гласували: 624 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Местата в София, които особено впечатляват чуждите туристи...

София е уникален град с хилядолетна история. Но улисани в ежедневните грижи за семейство и прехраната, столичани доста ч...

Прочети още keyboard_arrow_right