"Витоша ски" иска реконструкция на Княжевския лифт с кабинки за 8

Княжевски лифт

Снимка: stroiinfo.com

Документите са внесени в НАГ, разпореден е правен анализ на съществуващата нормативна уредба

Кога ще тръгне Княжевският лифт? Може скоро, а може и никога, би отговорило радио Ереван. Скоро, защото от собственика "Витоша ски" са внесени документи в Направление "Архитектура и градоустройство" на Столична община за реконструкция на Княжевския лифт за 8 млн. лв. А може и никога да не се случи това, защото има противоречия в Закона за горите и действащия План за управление на Природен парк "Витоша".

От "Витоша ски" е внесено предложение в НАГ с искане за изработване на Специализиран подробен устройствен план за обект "Пътническа въжена линия Княжево - Копитото", съобщава 24 часа. То ще бъде изпратено за разглеждане и становище и в министерство на екологията и на земеделието. 

"Вече 5 години не се приема План за управление на Природен парк "Витоша" след 280 поправки. По сега действащия План нищо не може да се направи, защото там дори е забранено да се нарушава целостта на тревата, а в същото време се разрешава да се копаят канавки за отводняване", коментираха пред Столица.bg от "Витоша ски".

От дружеството потвърдиха за намеренията и желанието си да обновят и да пуснат Княжевския лифт. Също така са на мнение, че обновяване трябва да има и на другите лифтове, които са много, много амортизирани. Някои от тях са спрени от експлоатация, а другите като Симеоновския трудно се поддържат.

От "Витоша ски" възнамеряват по линията Княжево - Копитото да има кабинки за 8 или 10 души и да се подменят изцяло съоръженията като стъпки и стълбове. Това означава, че първоначалният капацитет на съоръжението ще е за 2500 души на час. Кога ще се случи това, засега никой не може да каже.

"На Витоша няма възможност за дълги писти заради релефа на планината, но затова пък отдавна можеше да стане в един привлекателе,н кокентен зимен курорт. Пистите и сега ги има без да се сече, по сервитутните зони покрай лифтовете, коментираха от "Витоша ски".

Кметът на София Йорданка Фандъкова е разпоредила да се направи цялостен анализ на законодателството и действащия План за управление на парка, като целта е да се проверят какви възможности има за възстановяването на Княжевския лифт.

В предишния мандат на СОС имаше и работна група за Витоша, но така и нищо не излезе от нея като становище и решение на проблема с лифтовете в планината.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 93 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
 • Албена Белянова (64%, 264 Гласове)
Общо гласували: 413 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

ВАС: Заповедта на арх. Здравков е неправилно отменена за Конярник......

Сграда - бивша чайна и лифт на Конярника на Витоша трябва да бъдат възстовени. Това реши Върховният административ съд вч...

Прочети още keyboard_arrow_right