3 седмици лекари се бориха и спасиха новородено с коклюш в софийска болница

В столична болница спасиха бебе на 22 дни с коклюш

Снимка: Надина Георгиева

Бебе на 22 дни с коклюш беше спасено в известна частна болница в София. Новороденото е имало тежки усложнения от заболяването, съобщиха от лечебното заведение.

Лекари и сестри са се грижили денонощно в продължение на 3 седмици в Отделението по неонатология на болницата.

Навременното диагностициране и високоспециализираните дейности, предприети от медицинските специалисти, оказват решаващо значение за справяне с инфекцията и настъпилите усложнения.

Новороденото е пирето в интензивното неонатологично отделение с хрема, кашлица, температура и учестена сърдечна дейност. Направената рентгенография установява пневмония с възпалителна активност. Поради отрицателна серология за обичайните инфекции му е направен PCR тест за коклюш, който бил позитивен.

И неонатолозите своевременно започват насочено лечение за коклюшната инфекция. Налага се включване на допълнителни антибиотици и медикаменти заради повишаваща се по време на престоя възпалителна активност и изключително завишени стойности на кръвни показатели.

Детето е поставено на кислородотерапия за подпомагане на дишането, но въпреки интензивното лечение то развива полиорганна недостатъчност, засягаща белия дроб и функцията на сърцето.

"След триседмично лечение, в рамките на което успяхме да овладеем дихателната и сърдечната недостатъчност, както и възпалителната активност, детето беше изписано в домашни условия с инхалаторно лечение и препоръки за последващо проследяване", обяснява д-р Масларска, началник на Отделението по неонатология.

Заради тежкото протичане на заболяването при бебетата тя съветва бременните жени да се имунизират срещу коклюш между 27 и 36 гестационна седмица. Целта е да се постигне защита на новородените чрез пасивно придобит от майката имунитет до момента на получаване на първа доза ацелуларна коклюшна ваксина от бебето, която вече ще започва от шестата седмица от раждането му.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Съдовите хирурзи на столичната „Св. Екатерина“ преглеждат безплат......

Екипът на Отделението по съдова и ендоваскуларна хирургия на УМБАЛ „Света Екатерина“ обявява в началото на ю...

Прочети още keyboard_arrow_right