48 от Столичен инспекторат могат да оказват помощ при сърдечен арест на улицата

photo_library
 • 48 от Столичен инспекторат могат да оказват помощ при сърдечен арест на ули

  Снимка: Столичен инспекторат

 • 48 от Столичен инспекторат могат да оказват помощ при сърдечен арест на ули

  Снимка: Столичен инспекторат

Служителите преминаха обучение от фондация "Първите три минути" по програма "Европа 2020" към Столична община

48 служители на Столичен инспекторат вече са научени и имат сертификат да оказват първа помощ при сърдечен арест, съобщиха от Инспектората. Те имат право и знаят как да дават помощ при такава ситуация.

Още в началото на новия мандат през 2019 г., един от първите доклади, които внесе в СОС зам.-председателят на местния парламент проф. д-р Иво Петров беше за поставяне на улични дефибрилатори, които при сърдечен арест на граждани ще помогнат да бъдат спасени. Така София ще стане като другите големи европейски градове, където на улицата може да се окаже помощ и да се спаси живот.

Идеята на световно известния инвазивен кардиолог бе приета и веднага се започна работа по нея. Днес вече първата стъпка е реализирана и има обучени специалисти.

Обучението на служителите на Столичен инспекторат е по пилотен проект за България и е първа крачка към развитието на общинска програма за автоматична външна дефибрилация за София и за цялата страна.

Курсът, по програма "Европа 2020" към Столична община с изпълнител фондация „Първите три минути“, завършиха успешно всички представители на инспектората, които вече знаят какви действия да предприемат при внезапен сърдечен арест с автоматичен външен дефибрилатор.

От 12 август до 7 октомври т. г. 48 души бяха обучени по основно поддържане на живота с автоматичен външен дефибрилатор към една от най- авторитетните организации в света- Европейския съвет по ресусцитация.

Обучаващите се затвърдиха и надградиха своите знания и умения по оказване на първа помощ. Допълнителната квалификация и умения, които те придобиха, са от изключително обществено значение за осигуряването на по- сигурна градска среда.

Сега вече във всеки район на Столична община има поне един служител, който в случай на инцидент може да окаже първа долекарска помощ.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

С революционен метод отстраняват поражения на гръбнака от остеопо......

В Клиниката по неврохирургия на столичната болница „Св. Иван Рилски“ е въведен съвременен, революц...

Прочети още keyboard_arrow_right