Белодробната „Св. София“ започва безплатен скрининг за туберкулоза

Белодробната „Св. София“ започва безплатен скрининг за туберкулоза

Снимка: mbalbb-sofia.com

Столичната белодробна болница  „Св. София“ започва безплатен скрининг и консултации на възрастни и деца в риск от развитието на коварната болест, съобщиха от лечебното заведение.

Забелязва се ръст на скритата заболеваемост от туберкулоза заради пандемията от COVID-19, която почти стопира профилактичните прегледи и диагностиката на заболяването, отчитат лекарите не само в България, но и в цял свят, където рязко е спаднал броят на пациентите, които се лекуват от туберкулоза.

В България заболеваемостта при децата до 17 г вкл. през 2018 г. е била 25/100000, т.е. 298 деца. През 2019г. са заболели 204 деца, което прави 17,1/100 000, а през 2020г. - 164 деца или 13,8/100 000.

При възрастните заболеваемостта през 2019 г. е 18,5/100 000 като броят на новооткритите случаи и на рецидивите е бил 1 289 души. През 2020 г. регистрираната заболеваемост е 13/100 000, а откритите случаи – едва 901, което е с около 1/3 по-малко, в сравнение с предходната година.

„Проблемът, обаче, не е само в числеността, а и в тежестта на заболяването при неговото откриване. Зачестяват случаите на деца с тежки форми на туберкулоза / инфилтративно-пневмонична, фиброзно-кавернозна и др. “, алармира проф. Д-р Ваня Юрукова, началник на Втора клиника по неспецифични белодробни болести и зам.-директор на МБАЛББ „Света София“. “При възрастни също доминират тежките случаи, пациентите късно търсят лекарска помощ. Наблюдават се големи абсцесни кухини – каверни с т. наречена „букетна инфекция“- на Mycobacteriuum tuberculosis, микотична инфекция и други патогенни бактерии.

Това е и причината МБАЛББ „Света София“ да се присъедини към инициативата на Министерство на здравеопазването за организиране на Седмица на отворени врати за информираност за туберкулозата, която ще се проведе от 19 до 23 септември и ще включва: безплатен скрининг за риска от туберкулоза и безплатна консултация, а за пациенти, за които има подозрение, че са инфектирани или попадат в рисковите групи и допълнителни изследвания: туберкулинов тест с отчитане на 72-ия час, микробиологично изследване на храчка за бацила на Кох (причинителят на туберкулозата.

Консултациите са насочени, както към възрастни, така и към деца.

Безплатният скрининг и консултации ще се провеждат
Всеки ден от 19 до 23 септември 2022 г.
От 8:00 и 12:00 ч
(ЗА ВЪЗРАСТНИ) Консултативен кабинет N3 БАЗА1 бул. Акад. Ив. Гешов№19/
(ЗА ДЕЦА) Консултативен кабинет БАЗА2, който се намира на бул. „Иван Е. Гешов“ 17.

 

Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което засяга главно дихателните органи. Лечима и предотвратима е, но все още е една от основните причини за заболеваемост и смъртност по света. Причинител на болестта е туберкулозният бактерий, който се отличава със значителна устойчивост във външната среда. Особено дълго се запазва в храчките, отделяни от болните, включително и след тяхното изсъхване. В тъмни и непроветрени помещения, туберкулозният бактерий издържа до 3 г. Проникването на инфекцията в белите дробове става най-често по въздушно-капков път. Заразяването става много лесно, когато се намираме в близост с болен, отделящ туберкулозни бактерии при кашлица, кихане или разговор.

МБАЛББ „Света София“ ЕАД е единствената университетска специализирана болница за лечение на белодробни болести в страната. Част от структурата й е единствената у нас Детска клиника по пневмология и фтизиатрия.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 238 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (82%, 1288 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 38 Гласове)
Общо гласували: 1564 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

В столичната ИСУЛ поставиха слухови импланти на две деца от Плеве......

Рядък случай, при който и двете деца от едно семейство са със загуба на слуха, при положение, че нито родителите, нито н...

Прочети още keyboard_arrow_right