Безплатни очни прегледи в София за Световния ден на ретината

-

Снимка: Facebook

В България около 4 хил. души живеят с наследствени дегенерации на ретината. При всеки 4-ти над 65 г се среща ретинално заболяване. За проблема алармират специалистите от пациентската организация „Ретина България“ и Специализирана очна болница „Пентаграм“, които си подават ръка в Световния ден на ретината, който тази година, отбелязваме на 24 септември.

По данни на Retina International за 2021 г. 36,9% от пациентите (или почти всеки трети) с макулна дегенерация свързана с възрастта – най-разпространената патология на ретината, които са имали блокиране на лечението си от 8 или повече седмици заради пандемията от COVID-19, са със значителна загуба на зрение (5,2 букви) и само 75 % от тях са възвърнали зрението си до изходното ниво след подновяването на посещенията при офталмолога. Младите хора с наследствени заболявания на ретината също са пропуснали да посетят офталмолог. Така те са в състояние на риск от по-ранна загуба на зрението си заради катаракта или глаукома.

По тази причина Специализирана очна болница в София обявява безплатни прегледи за хора над 50-годишна възраст. Прегледите ще се провеждат от 26 до 30 септември, от 15:00 до 17:00 часа, след предварително записване на тел. 0700 91 191.

Те ще включват:
- изследване на зрението
- изследване на очното налягане
- изследване на очните дъна
- подробна информация за заболяванията на ретината, рисковите фактори, симптомите и потенциалното лечение.

„Общото между всички заболявания на ретината е, че те водят до необратима загуба на зрение, ако не бъдат диагностицирани и навреме лекувани. За част от тях и досега няма открито лечение, но съществуват такива, при които навременното лечение може да спре процеса“. Това обяснява д-р Петя Стратиева, председател на „Ретина България“.

Тя обръща внимание върху основните проблеми на засегнатите от заболявания на ретината у нас:
- Отсъствие на експертни центрове за лечение на наследствени дегенерации на ретината с липсващ механизъм за достъп до наличните за всички пациенти на територията на ЕС възможности за експертно мнение.
- Отсъствие на възприети добри клинични практики за лечение на която и да е от множеството (вкл. и на най-често срещаните сред тях) наследствени дегенерации на ретината (т.е. няма налични алгоритми за диагностика, лечение и грижа за хората с НДР)
- Затруднен достъп до диагностика (до генетична – за хората с наследствени дегенерации; липсващи скринингови програми за ранно откриване на диабетна ретинопатия и на макулна дегенерация свързана с възрастта)

Макулната дегенерация свързана с възрастта засяга 30 000 000 в глобален мащаб и е основната причина за слепота при хора над 50-годишна възраст след катарактата и глаукомата. Заболяването започва още на 50-60 г., като в тази възрастова група нейната честота е 1%. При хората над 60 г. се среща при 15-17%. Над 70 г. всеки пети човек има някаква форма на макулна дегенерация.

„По-разпространена е сухата форма на макулна дегенерация. Тя касае 85% от случаите, а влажната - 15%. В момента всички усилия са насочени към лечение на влажната форма. Причините са няколко. От една страна сухата форма се развива бавно и постепенно, а от друга – няма открити ефективни лекарства“, обяснява д-р Веселин Даскалов.

Според д-р Стратиева от „Ретина България“, проблемът освен емоционален е и чисто икономически. Колкото по-рано бъдат диагностицирани тези пациенти, толкова по-голяма е вероятността те да продължат да работят по-дълго, да останат в обществото и да не са в тежест за своите близки.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (14%, 193 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1155 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 31 Гласове)
Общо гласували: 1379 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Започва кампания за борба с рака на гърдата, безплатни прегледи в......

Десетата информационна и профилактична кампания за борба с рака на гърдата, която се организира от Първа САГБАЛ „С...

Прочети още keyboard_arrow_right