Д-р Асен Меджидиев пред Столица.bg: Столична община е от най-добрите ни и важни партньори

Д-р Асен Меджидиев, председател на СЛК вдясно

Снимка: Столица.bg

През тази година и в софийските училища и детски градини ще се направят профилактични, високоспециализарин прегледи на децата, каза председателят на УС на Столичната лекарска колегия

Д-р Асен Меджидиев е председател на УС на Столичната лекарска колегия (СЛК) на Българския лекарски съюз (БЛС). Той е специалист "Уши, нос, гърло" и през изминалата година СЛК, съвместно със Столична община проведоха профилактични, високоспециализирани прегледи на децата в яслите в София. През уикенда  Столичната лекарска колегия бе организатор на семинар "Лекарска грешка или неблагоприятен изход от лечение?, на който бяха дискутирани и анализирани случаите, при които се създава недоверие и напрежение между пациенти и лекари, както и опетняване на името на лекари. Пред Столица.bg д-р Меджидиев коментира създаването на правила, алгоритъм при поставяне на диагноза, както и обидата и обругаването на медици, обвинени в грешка. На семинара стана ясно, че все още няма точна дефиниция на "лекарска грешка", както и регистър или статистика на грешките.

- Д-р Меджидиев, кога има лекарска грешка и кога неблагоприятен изход от лечение?

- Така озаглавихме семинара "Лекарска грешка или неблагоприятен изход от лечението?", това е също и работна среща на Столична лекарска колегия на Български лекарски съюз с журналисти и прависти, тъй като точно в правния мир, това е много деликатна тема. Трудно можем да кажем в началото, когато имаме една новина за неблагоприятен изход от лечение или когато имаме един човек, който е изстрадал и се оплаква от лекар, дали има лекарска грешка. Молбата ми е да не се споменава думата "грешка", защо? Защото може да не е така! А това се разбира в последствие, в процес на проверка, било то от Етичната комисия на БЛС, от ИА "Медицински надзор" на Министерство на здравеопазването, прокуратура или следствие и накрая съдът заключава дали има грешка. Затова споменах, че имаме в случая неблагоприятно събитие, неблагоприятен изход от лечението, че някой може да се е объркал, но когато кажем в обществото "грешка", разберете ме правилно, това остава като клеймо за даден лекар. Аз съм лекар с 25 години трудов стаж. Имаме колеги с 30 години. Всеки в началото започва с огромното желание да има много пациенти, да помогне на максимално много хора и гради авторитет. Когато в общественото пространство се чуе, че този лекар е сгрешил, му става мъчно и се губи част от изграденото вече доверие с пациентите. Може да се окаже, точно след 2 дни или след месец, че не е така. Тогава дори да излезем в медиите и ние от Лекарсикя съюз и да кажем, че лекарят не е сгрешил, подсъзнателно в съзнанието на пациента това вече е загнездено.

- Има ли статистика или регистър на лекарски грешки в България?

- Нямаме статистика. Заедно с Министерство на здравеопазването възлагаме големи надежди да се създадат правила. Това, което възложихме на експертните групи по специалности е да се изработят правилата за добра медицинска практика. Това е от съществено значение, защото то предпазва и нас лекарите и колегите, спазвайки един алгоритъм. Нашата работа е и творческа, не можем да спазим точно строги парвила, но поне знаем откъде не трябва да се мърда по всяка една диагноза, което ще улесни и съответните разследващи органи за спазване на правилата. Такива правила има във всяка една европейска държава, затова трябва да се борим.

- Срокът беше удължен за тези правила, кога според вас ще бъдат приети?

- Не са изработени в детайли, много е трудно изработването на тези правила, защото за всяка една специалност и за всяка една диагноза трябва да се изработи алгоритъм и да се спази точно. Затова се събират и експертни групи за неврохирургия, за гастроентерология, за белодробни болести, за всяка една специалност. След това се разглеждат от Лекарския съюз и после от експертите в МЗ, и чак тогава могат да бъдат гласувани, за да влязат в действие и да се приложат. Силно се надявам не до края, а до средата на тази година да бъдат готови тези правила.

- Все пак в последните години има няколко случая, в които първоначално се твърдеше, че е лекарска грешка, а след проверка се оказа, че не е така, каква е статистиката?

- Има статистика, но не мога да кажа, че е коректна, защото тя е на базата на проверки от  ИА "Медицински надзор" и от Здравната каса. Но в България повечето от тези проверки се провеждат по документи. Проверяват се дали правилно е оформена документацията на пациента, проведено ли е правилно лечение пак според документите. Данните, които съществуват не са от конкретни срещи, от съд, прокуратура или производства, а от проверки, направени от съответните звена - РЗИ и райони.

- Може ли етичната комисия на БЛС да отнема лекарски права?

- В момента ..., много е спорно. Етичната комисия може да предложи, но не спира лекарски права. Тя спира такива в момента, ако съответния член на БЛС не си е заплатил членския внос. Може да накаже с мъмрене, препоръки и т. н., но всичко е в ръцете на съда и МЗ

- През 2019 г. СЛК награди Столична община в лицето на общинския съветник д-р Веселин Милев и зам.-кмета Дончо Барбалов за принос в здравеопазването?

- Не е случайно това нещо, защото откакто сме нов УС, това е едно от най-добрите ин сътрудничества. Това е един от най-важните ни партньори. Столична община положи огромни усилия за общинското здравеопазване и съвместно с тях направихме много инициативи. За първи път се проведоха безплатни, високоспециализирани, профилактични прегледи в детските ясли. Предстоят такива да се проведат в детските градини и училищата. В момента преговаряме и сме почти готови за едно събитие, за което сме разговаряли с кмета на София Йорданка Фандъкова и СОС. Това е да вкараме телемедицина в училищата, детските градини и яслите. Да изградим такива центрове и да помогнем да има много бърза и адекватна медицинска помощ.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (39%, 84 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (12%, 27 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (22%, 47 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (11%, 25 Гласове)
 • Нямам дете/деца (16%, 35 Гласове)
Общо гласували: 218 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

„Александровска“ отбелязва Световния ден на донорите на стволови ......

На 18 септември в 10.00ч. в сградата на Клиника по клинична имунология на УМБАЛ „Александровска“ по случай С...

Прочети още keyboard_arrow_right