Дефибрилатори на обществени места в София

Здравна комисия

Снимка: Столица.bg

Кога и къде ще има животоспасяващи дефибрилатори на обществени места в София? Този въпрос бе поставен днес пред общинските съветниците на заседание на Постоянната комисия по здравеопазване и социална политика на СОС. Известният кардиолог проф. д-р Иво Петров направи презентация за необходимостта от поставянето на медицинската апаратура на обществени места. Очевидно, че Столична община ще е първата в България, която започва процеса за поставяне на медицинската апаратура.

България като член на ЕС трябва да повиши информираността относно сърдечен арест и насоченост към повишаването на осведомеността и образованието на лекарите, здравните специалисти и широката общественост, се препоръчва в Декларация на Европарламента от 2012 г. На заседанието на здравната комисия днес стана ясно, че трябва да се създаде работна група за подробностите около поставянето на автоматични дефибрилатори, за което е необходимо да се изработи програма.

Другият важен въпрос, който изниква е от кого може да се извършва живоспасяващата интервенция. Именно затова е необходимо да се адаптира законодателството ни, за да се улесни извършването на спешните действия за съживяване - КПР (Кардио-пулмонална ресусцитация). Хармонизиране на законодателството е нужно, за да се осигури и имунитет срещу отговорността на немедицински лица, които са свидетели на инциденти и доброволно оказват помощ при спешни сърдечни състояния.

Автоматичните дефибрилатори са предназначени при евентуален сърдечен арест. В презентацията на проф. д-р Иво Петров се посочва, че сърдечният арест дава най-малко време за спасяване на пациента и 20% от кризите се случват на обществено място. В Швеция са въведени през 1998 г.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

В добро състояние са осемте с коронавирус във Втора градска болни......

От Втора градска болница изписаха един от първите пациенти със съмнение за COVID-19, който бе настанен в обособеното инф...

Прочети още keyboard_arrow_right