Детското отделение на УНГ в ИСУЛ получи стол за прегледи от последно поколение

Детското УНГ отделение в ИСУЛ получи супермодерен стол за прегледи

Снимка: УМБАЛ ”Царица Йоанна-ИСУЛ”

Оборудването на единственото специализирано Детско УНГ отделение в София и цяла Западна България вече е допълнено от универкален стол 2:1, който от вертикално положение може да стане хоризонтален, ако прегледът или манипулацията налагат това, съобщават от УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Столът беше доставен в отделението по инициатива на фондация #ЗаДоброто и е плод на съвместните усилия на доброволците и ръководството на болницата.

Всичко започва преди около година, когато от фондацията идват в клиниката, за да зарадват малките пациенти с таблети по тогавашната инициатива „Приказка за оздравяване“.  Приемайки дарението доц. Цоло Цолов, началник на Детското УНГ отделение, споделя с момичетата от #ЗаДоброто, че ръководената от него структура има спешна нужда от нов, специализиран УНГ стол, където да се извършват прегледите и манипулациите на децата, тъй като наличният е стар и напълно амортизиран.

Дамите от фондацията веднага организират благотворителна кампания, от която са събрани 3306 лв. Оказва се обаче, че пари има, но стол няма. Набелязаният предварително се оказва неналичен, а всички останали са или твърде скъпи или неподходящи за целта.

Тогава на помощ се включва Деница – българка, която живее в Германия и е чула за проблема на отделението.  Тя и нейният партньор Николай решават да подкрепят каузата със стола, като отпразнуват важен за тях повод с дарение. От събитието са събрани още 2200 лв. 

Деница обаче не спира до тук, а в Германия успява да издири фирма, която се занимава с производството на подобно оборудване. Дори и с добавеното дарение обаче средствата се оказват недостатъчни за закупуване на новия стол. Следва спешна среща с ръководството на болницата, което решава да подкрепи начинанието и да набави липсватата сума (столът е финансиран на 55% от дарения и на 45% със средства на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“).  Междувременно в Германия Деница намира доставчик, който транспортира стола от Бранденбург до Берлин, а от там до ИСУЛ той е доставен от българо- немска куриерска фирма.

Столът е последно поколение, в който всяка една част може да се регулира, така че да е най-удобно за лекаря и пациента. Заема малко място, подходящ е за преглед, консултация и лечение.  През 2020 г. именно тази разработка получава Наградата за иновации на Института по здравеопазване и Ергономия в Нюрнберг.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
 • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Безплатни прегледи за първичен имунен дефицит в столичната "Алекс......

Експертният център по редки болести – първични имунни дефицити към УМБАЛ „Александровска” в партньорст...

Прочети още keyboard_arrow_right