Детското УНГ-отделение на ИСУЛ получи модерна апаратура от "Българската Коледа"

-

Снимка: УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

Последно поколение риноларингоскоп получи от "Българската Коледа" специализираното детско УНГ отделение към Клиниката по ушно-гърлени болести на УМБАЛ „Цоарица Йоанна – ИСУЛ“ в София. Апаратът е HD видеоендоскопска система за педиатрична назо-фаринго - ларингоскопия с инсертна част на видеоендоскопа до 3 мм за малки деца, включително и кърмачета, съобщават от столичната болница.

В клиниката се намира единственият специализиран център в страната, в който се вадят чужди тела от дихателните пътища при деца. С помощта на миниатюрна камера, която се намира на върха на оптичния риноларингоскоп, лекарите ще могат бързо и атравматично да огледат дихателните пътища или хранопровода при деца, за които има съмнение, че са погълнали чуждо тяло или са с друга патология, засягаща дишането.

Апаратът е последно поколение и позволява това да се направи и с местна анестезия, тъй като манипулацията е бърза и не наранява меките тъкани в устата и носа.

Специализираният център на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ приема около 60 деца на година, в това число и съвсем малки бебета, с чужди тела в дихателните пътища, хранопровода, както и с друга патология.

Освен за вадене на чужди тела, съвременното оборудване ще помогне и при кърмачета, които имат проблеми с дишането. По принцип има разлика между ларинкса на дете и на възрастен човек. Едно бебе може едновременно да суче и да диша, докато за възрастен човек това не е нормално. При раждането на някои кърмачета ларинксът не е напълно развит и те изпитват затруднения при дишането. Това се проявява с характерни звуци, които силно стряскат родителите. В много от случаите състоянието до 1-годишна възраст отшумява. При други обаче това продължава по-дълго и се дължи на вродени аномалии, в резултат на което те страдат от недохранване и изостават в развитието си. Затова е важно да бъде диагностицирано навреме.

На доц. Цоло Цолов и д-р Тома Аврамов, които са едни от малкото специалисти в България, които имат сертификат за тази дейност, се е налагало да вадят от гърлото, дихателните пътища, носа и ушите на малчуганите какво ли не – 1-левови монети, топчета, сачми, безопасни игли, батерии. Въпреки че се казват „безопасни“, именно безопасните игли, наред с батериите, крият най-голяма опасност за децата - ако се отворят в гърлото, те могат да предизвикат много сериозни разкъсвания. Плоските батерии пък, каквито има в много играчки и лесно изпадат от тях, са в състояние да причинят тежки изгаряния, тъй като съдържат калиева основа, която разгражда тъканите, а остатъчният заряд причинява химична реакция. Ако батерията заседне в хранопровода, може да предизвика и перфорация. Доц. д-р Цолов, който е началник на Детското УНГ отделение, има цяла „колекция“ с предмети, вадени от дихателните пътища на децата.

Преди няколко дни се е наложило лекарите да извадят от носа на 10-годишно дете батерия, за която не се знае колко време е престояла там. „Момченцето очевидно беше неглижирано от майката, която не можа да посочи от колко време сина ѝ е с главоболие и му тече гноевидна течност от носа“, разказва доц. д-р Цолов. При прегледа лекарите откриват плоска батерия, която е заседнала в десния носен ход. С помощта на пълна анестезия успяват да я извадят, но тя вече е нанесла сериозни поражения в нослето –увреждане на носната преграда, където почти се е била образувала дупка.

„Много се вълнувам от новата придобивка. Искам специално да благодаря на експертите, които стоят зад инициативата „Българската Коледа“. Използвам случая да уверя хората, които даряват от средствата си, че всеки лев има значение и отива в полза на децата, които имат нужда от лечение“, споделя доц. д-р Цоло Цолов, който вече над 40 години лекува деца.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 93 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
 • Албена Белянова (64%, 264 Гласове)
Общо гласували: 413 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Първите спешни медици по въздух получиха удостоверения във ВМА-Со......

Първите 50 лекари и медицински специалисти получиха днес своите удостоверения за завършен курс „Оказване на спешна...

Прочети още keyboard_arrow_right