Доц. д-р Станимир Сираков е първия на Балканите специалист по интервенционална неврорентгенология

Доц. д-р Станимир Сираков е първият на Балканите специалист по интервенцион

Снимка: болница "Св. Иван Рилски"

211 пациенти с мозъчни аневризми и АВМ са били лекувани в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ през миналата година

Доц. Станимир Сираков, началник на Референтния център по мозъчно-съдови заболявания в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, е първият специалист на Балканския полуостров с най-високото, трето ниво, на европейска диплома по Интервенционална неврорентгенология (The European Diploma in Interventional Neuroradiology (EDiINR), съобщиха от болницата.

В региона има само още един притежател на диплома от 3то ниво и той отново е от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – доц. Марин Пенков, началник на Сектора по образна диагностика. Неговата диплома е в сферата на Педиатричната неврорентгенология (Pediatric Neuroradiology EDiPNR) . Сертификатът се присъжда от Европейския борд по неврорентгенология и е най-престижното отличие в тази област.

Най-високото ниво - EDiINR се присъжда в четири области: Неврорентгенология, Интервенционална неврорентгенология, Спинална неврорентгенология и Педиатрична неврорентгенология. Над две години е продължила подготовката на доц. Станимир Сираков докато покрие критериите на Европейския борд по неврорентгенология. Той се е явил общо на четири изпита докато му бъде присъдена престижната диплома.

„Горд съм, защото ми костваше много усилия. Вече можем да се равняваме на всеки един център в Европа. Оказа се, че на Балканите, в големи центрове, които работят от преди нашия, нито един лекар няма тази диплома. Разбира се това не значи, че останалите центрове са по-слаби като качество, просто все още нямат съответния сертификат, който гарантира това. Вече знам, че сме се равнили по всичко с водещите центрове в Европа“, сподели ръководителят на Референтния център по мозъчно-съдови заболявания.

Д-р Станимир Сираков вече притежава една диплома по неврорентгенология – от Европейския борд по невроинтервенции, който е втората най-престижна организация на неврорентгенолозите, невролозите и неврохирурзите в Европа. „Това е като в бокса, все едно да имаш титли от двете основни федерации“, шегува се младият лекар, който на 36 години вече има сертификати от най-престижните институции в Европа.

Доц. Сираков е председател на Българското дружество по интервенционална рентгенология, ръководител на сектор „Интервенционална рентгенология“ в отделението по образна диагностика в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – София и доцент към Катедрата по образна диагностика на МУ-София, ръководител на Референтния център по Мозъчно-съдови заболявания към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Специализирал е при водещи имена на Европейската интервенционална рентгенология като проф. П. Боснякович – Сърбия, проф. Ж. Море – Франция и проф. Ш. Монайе – Франция.

Той пръв въвежда в България ендоваскуларното лечение на артериовенозни малформации (АВМ). В България годишно се откриват около 350-400 аневризми и 50-60 АВМ. 211 пациенти с мозъчни аневризми и АВМ са били лекувани в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ през миналата година. От началото на 2020 година до сега случаите на мозъчни аневризми са над 200, а на АВМ - над 40. Само 2 от тях са били оперирани чрез класическите неврохирургични методи, а останалите са третирани ендоваскуларно, каквато е и световната тенденция.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За коя партия/коалиция ще гласувате на Парламентарните избори 2021?
 • ГЕРБ-СДС (31%, 294 Гласове)
 • БСП (4%, 42 Гласове)
 • Има такъв народ (17%, 162 Гласове)
 • ДПС (1%, 5 Гласове)
 • Демократична България (28%, 259 Гласове)
 • ВМРО (7%, 67 Гласове)
 • Изправи се! Мутри вън! (3%, 30 Гласове)
 • Воля-НФСБ (1%, 6 Гласове)
 • Друга партия/коалиция (1%, 12 Гласове)
 • Няма да гласувам / Не подкрепям никого (6%, 60 Гласове)
Общо гласували: 937 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Спират плановите прием и операции в столичните болници...

Около една трета от заразените с COVID-19 за последното денонощие в страната са в София. Заради нарастващия брои на зара...

Прочети още keyboard_arrow_right