Иновативно лечение спира прогеса на глаукомата

-

Снимка: СОБАЛ „Пентаграм“

Операция със специален имплант - PreserFlo, който е нов за България, спира прогресията на глаукомата. Успеваемостта, която се постига с новия имплант е над 90%, което е най-добрият резултат, демонстриран досега в борбата с тази болест, за която е известно, че каквото вземе не връща.

PreserFlo е съвсем нов вид имплант от групата на импланти използвани при MIGS (микроинвазивна глаукомна хирургия). Той представлява тръбичка с дължина от 8,5 мм и лумен от 70 микрона (колкото човешкия косъм). Поставя се през отвор в склерата, който представлява 1 мм склерялно отверстие (тунел) над хороидеята. Имплантът прави дренажна фистула (каналче) от предната камера на окото към пространството, ограничено между склерата и конюнктивата на окото, където се оттича събраната течност, водеща до увеличение вътреочното налягане. Самата процедура е миниинвазивна, извършва се само под капкова анестезия, и дори не налага престой в болница. След операцията пациентът може да спре всички видове капки, които е използвал преди това, или в най-лошия случай да ги сведе до един вид.

Методът е подходящ при пациенти, които вече имат декомпенсация от консервативното лечение, (капките вече не им действат), т.е. изчерпани са възможностите за консервативна терапия. Другото условие е, глаукомата да бъде с първична откритоъгълна. „Над 80% от всички глаукоми са първични, откритоъгълни. Това показва статистиката в световен мащаб. България също не прави изключение. У нас около 85 000 са пациентите, диагностицирани с глаукома, като около 80% от тях са с първична откритоъгълна форма на заболяването и ние можем да им помогнем“, развълнуван е д-р Ристо Трайковски, офталмолог в СОБАЛ „Пентаграм“. Той съветва пациентите след 40-годишна възраст веднъж годишно да посещават специализирано заведение, където има възможност за задълбочен преглед на зрението.

Сред основните рискови фактори за развитие на първичната откритоъгълна глаукома са възрастта, фамилната обремененост, наличието на високостепенно късогледство, диабет, съдови заболявания. При младите хора причина за развитието на вторичната глаукома може да бъде наличието на автоимунно заболяване, напр. ювенилен ревматоиден артрит, хипертиреоидизъм, миастения гравис, множествена склероза.


"Нашите усилия са насочени в две посоки – от една страна да открием рано заболяването, което с помощта на съвременните технологии е все по-постижимо, и след това да успеем да спрем процеса на прогресията на заболяването до нивото, до което е стигнал, т.е. да предотвратим по-нататъшна загуба на зрението“, обяснява д-р Трайковски.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 91 Гласове)
 • Веселин Кирев (13%, 50 Гласове)
 • Албена Белянова (64%, 252 Гласове)
Общо гласували: 393 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столичната болница „Пирогов“ с изборна секция за пациентите...

Пациентите на столичната болница "Пирогов" ще могат да гласуват на парламентарните избори утре – 2 април, в специа...

Прочети още keyboard_arrow_right