Иновативно лечение спира прогеса на глаукомата

-

Снимка: СОБАЛ „Пентаграм“

Операция със специален имплант - PreserFlo, който е нов за България, спира прогресията на глаукомата. Успеваемостта, която се постига с новия имплант е над 90%, което е най-добрият резултат, демонстриран досега в борбата с тази болест, за която е известно, че каквото вземе не връща.

PreserFlo е съвсем нов вид имплант от групата на импланти използвани при MIGS (микроинвазивна глаукомна хирургия). Той представлява тръбичка с дължина от 8,5 мм и лумен от 70 микрона (колкото човешкия косъм). Поставя се през отвор в склерата, който представлява 1 мм склерялно отверстие (тунел) над хороидеята. Имплантът прави дренажна фистула (каналче) от предната камера на окото към пространството, ограничено между склерата и конюнктивата на окото, където се оттича събраната течност, водеща до увеличение вътреочното налягане. Самата процедура е миниинвазивна, извършва се само под капкова анестезия, и дори не налага престой в болница. След операцията пациентът може да спре всички видове капки, които е използвал преди това, или в най-лошия случай да ги сведе до един вид.

Методът е подходящ при пациенти, които вече имат декомпенсация от консервативното лечение, (капките вече не им действат), т.е. изчерпани са възможностите за консервативна терапия. Другото условие е, глаукомата да бъде с първична откритоъгълна. „Над 80% от всички глаукоми са първични, откритоъгълни. Това показва статистиката в световен мащаб. България също не прави изключение. У нас около 85 000 са пациентите, диагностицирани с глаукома, като около 80% от тях са с първична откритоъгълна форма на заболяването и ние можем да им помогнем“, развълнуван е д-р Ристо Трайковски, офталмолог в СОБАЛ „Пентаграм“. Той съветва пациентите след 40-годишна възраст веднъж годишно да посещават специализирано заведение, където има възможност за задълбочен преглед на зрението.

Сред основните рискови фактори за развитие на първичната откритоъгълна глаукома са възрастта, фамилната обремененост, наличието на високостепенно късогледство, диабет, съдови заболявания. При младите хора причина за развитието на вторичната глаукома може да бъде наличието на автоимунно заболяване, напр. ювенилен ревматоиден артрит, хипертиреоидизъм, миастения гравис, множествена склероза.


"Нашите усилия са насочени в две посоки – от една страна да открием рано заболяването, което с помощта на съвременните технологии е все по-постижимо, и след това да успеем да спрем процеса на прогресията на заболяването до нивото, до което е стигнал, т.е. да предотвратим по-нататъшна загуба на зрението“, обяснява д-р Трайковски.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 41 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 157 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

София е домакин на Международен форум за борба със сколиозата...

В рамките на Международния месец за информираност за сколиоза София става домакин на значимо събитие - Международен фору...

Прочети още keyboard_arrow_right