ИСУЛ с безплатни кардиологични прегледи следващата седмица

ИСУЛ с безплатни кардиологични прегледи следващата седмица

Снимка: Столица.bg

Безплатни кардиологични прегледи ще се извършват в столичната болница ИСУЛ по повод Международния ден за борба с хипертонията, съобщиха от болничното заведение. Прегледите ще се извършват на 17 и 18 май между 14:00 и 17:00 часа, само след предварително записване.

Безплатни кардиологични прегледи се организират от Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и ще се извършват в кабинет 206 между 14:00 и 17:00 часа, само след предварително записване на тел. 02 9432 332. Те ще включват провеждане на ЕКГ (електрокардиография) и обстоен преглед от кардиолог.

Предназначени са за граждани с резистентна хипертония (такава, която трудно се поддава на контрол) и такива, получили сърдечни усложнения в следствие от прекарана коронавирусна инфекция.

По данни на Националната лига по хипертония:
- АХ засяга 42.8% от мъжете и 39.7% от жените в активна възраст (между 24 и 65 години)

- Всеки трети хипертоник във възрастта 35-44 години не подозира за заболяването си

- Около половината от тези, които знаят, че имат АХ, не се лекуват.

Напоследък има доказателства, че именно слабия контрол на кръвното налягане във възрастта 44-66 години е основен рисков фактор за развитие на деменция (най-често Алцхаймер) в по-късните етапи от живота. Ето защо проследяването на артериалното налягане е важно и трябва да започне още от около 40-годишна възраст, особено ако има фамилна предиспозиция, съветват лекари.

За да бъде поставена диагноза „артериална хипертония“ е необходимо стойностите на кръвното налягане да са над нормата поне при две последователни измервания в амбулаторни условия.
Нормалните стойности варират в зависимост от възрастта и придружаващите заболявания.

„Например при един човек на 30 години, препоръчително е горните граници да не превишават 140/90 mmHg, докато при много възрастни пациенти над 80 год. възраст, прицелните стойности на артериалното налягане са до 130/80, ако се толерира добре, но трябва да се подхожда с повишено внимание, при евентуално понижение на кръвното налягане", казва д-р Кирил Джоманов, кардиолог в Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ .

Той обяснява, че при възрастните ниското кръвно може да е дори по-опасно от завишеното. Причината е, че ниското артериално налягане може да доведе до нарушено кръвоснабдяване на мозъка и бъбреците. При възрастните пациенти основните еластични свойства на съдовата стена са променени, не са толкова еластични, в комбинацията с атеросклероза са предпоставки за нарушено кръвоснабяване. При тях ниските стойности на кръвното налягане не се толерират добре и хипотонията може да доведе до световъртеж, замаяност и дори колабиране. Може да доведе и до нарушаване на бъбречната функция, пояснява младият кардиолог.

В Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ често консултират млади пациенти, които имат сърдечни оплаквания в следствие на прекарана коронавирусна инфекция, разказват от болницата. Някои от тях преминават от само себе си, но други изискват задължително посещение на кардиолог.

Сред симптомите, които не са за подценяване, са продължителна вариация в кръвното налягане, ритъмни нарушения (сърцебиене и прескачане на сърцето); гръден дискомфорт. Зад тези оплаквания може да се крие съществено усложнение, като миокардит/перикардит, наличие на перикарден излив и животозастрашаваща тампонада, които са често срещани усложнения в резултат на вирусната инфекция.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (12%, 110 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (87%, 801 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 14 Гласове)
Общо гласували: 925 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Случаите на възпалителни чревни заболявания у нас нарастват, пред......

В България случаите на възпалителни чревни заболявания (ВЧЗ) нарастват значително, алармират лекарите от Клиниката по Га...

Прочети още keyboard_arrow_right