Камарата на архитектите сигнализира КЗК за строежа на педиатрия в София

Строеж за Национална педиатрия

Снимка: Фейсбук

Камарата на архитектите в България (КАБ) пусна жалба в КЗК срещу процедурата за избор на изпълнител на строежа на национална педиатрия в София. Поръчката бе пусната в началото на юли и тя е за инженеринг - цялостно изпълнение. 

Националната педиатрия ще бъде в изоставен строеж в двора на Александровска болница. Държавата е предвидила над около 94 млн. лв. До 20 август се подават документи, а на 21 се отваря документацията. Според здравния министър болницата ще бъде построена до две години и половина, въпреки че срокът в документацията е 42 месеца.

Сградата, изоставена около 30 години, трябва да бъде достроена трябва да се направи анализ в какво състояние е и да се препроектира преди да започнат строителните дейности. Според Камарата на архитектите процедурата трябва да се прекрати, защото условията са порочни и не гарантират качествено изпълнение на сградата.

В жалбата до КЗК има две искания. Първото е процедурата да не е инженеринг, защото поректантите са изцяло зависими от строителя, а в случая това ще е една и съща фирма. Според архитектите трябва да има по-пълно съдържанието на техническото задание, за да гарантира качествено изпълнение на сградата, която е от обществено значение.

Първоначално национална педиатрия, каквато до момента у на няма, трябваше да се изгради в болница "Лозенец". Заради големите дългове правителството отхвърли варианта и реши да се дострои сградата в двора на Александровска.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

В "Александровска" и ВМА спасиха двама с трансплантации на бъбрек......

Мъж с хронична бъбречна недостатъчност бе спасен след трансплантация в столичната болница "Александровска". Донорът е же...

Прочети още keyboard_arrow_right