Кардиохирург: Нелекуваните зъбни инфекции могат да засегнат сърцето

Кардиохирург: Нелекуваните зъбни инфекции могат да засегнат сърцето

Снимка: УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков"

Д-р Тихомир Христов е лекар в столичната УМБАЛ "Проф.д-р Александър Чирков"

Д-р Тихомир Христов е лекар в Клиниката по кардиохирургия на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“. Работи в болницата  повече от 10 години и се учи от големите имена в кардиохирургията. Има участия на различни форуми и конгреси като лектор и е съавтор на научни статии. През 2022 г. е отличен с награда „Млад лекар и най-висок професионализъм“ на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков”. Пред Столица.bg д-р Христов предупреди какви усложнения и увреждания може да се получат на сърцето от лоша зъбна хигиена.

- Какво представлява инфекциозният ендокардит?

- Ендокардитът е възпаление на ендокарда или вътрешния слой на сърцето, като възпалението може да засегне както клапния апарат на сърцето, така и други негови сегменти. Можем да разграничим две основни групи ендокардити, според причинителят. В първата група попадат ендокардити от небактериален произход. Като тук се включват: вирусния, ревматичния и колоагенозния. А във втората група се включват ендокардити от бактериален произход. С вземане на хемокултури, ние можем да отграничим произхода на ендокардита, както и  бактериалният причинител, ако говорим за инфекциозен ендокардит. В голямата част от случаите се изолира Staphylococcus aureus, последван от стрептококи от групата viridans и коагулазно отрицателните стафилококи.

- Как протича заболяването?

- Заболяването има две форми на протичане: Остра, когато симптомите на заболяването са с давност по – малко от 6 седмици и подостра, когато симптомите превалират повече от 6 седмици. В зависимост от степента на засегнатата зона и в кой етап на заболяването се диагностицира ендокардита, можем да наблюдаваме различни прояви на заболяването, като наличието на вегетации, както и различни клапни пороци. В голям процент от случаите има наличие на инсуфициенция на някоя клапа на сърцето.  Друго тежко усложнение е образуването на абцеси и последващия риск от откъсващи се от него септични емболи.

Напоследък поради влошената зъбна хигиена и  липсата на адекватна антибиотична профилактика при зъбни интервенции в голям процент от кръвните проби се открива наличието на зеленеещите стрептококи. Основното местообитание на тези организми е устната кухина и горните дихателни пътища. Обикновено здравият индивид се справя с навлизането на бактерии в кръвта, при наличието на локалана инфекция. Проблемът идва, когато е налична някаква подлежаща увреда  на ендокарда или на сърдечните клапи. Тогава навлезлите бактерии се захващат за увредената вътрешна повърхност на сърцето, което води до образуването на инфекциозен ендокардит.

- Кои са рисковите фактори за инфекциозен ендокардит?

- Като рискови фактори можем да отбележим редица манипулации: всякакви зъбни интервенции, без антибиотична профилактика, поставянето на изкуствени сърдечни клапи, имплантирането на електроди за поставянето на пейсмейкър, хронично рецидивиращи инфекции със Streptococcus pyogenes , възрастово – дегенеративни клапни лезии, провеждането на хемодиализа, медицинска процедура, при която се филтрира кръвта на хората с бъбречна недостатъчност. В съображение влизат и редица хронични заболявания и вредни навици, които могат да доведат до намаляване на имунната защита на организма като: захарният диабет, злоупотребата с алкохол, ХИВ/СПИН и интравенозна употреба на наркотици.


- Какви са симптомите на заболяването?

- Симптомите в раните етапи на заболяването са твърде неспецифични. Повечето пациенти съобщават за появата на висока температура придружена с втрисане обикновено в сутрешните и следобедните часове. Което е израз на навлизането на бактерии в кръвното русло. След което се появяват общи оплаквания като слабост, безапетитие, силно главоболие, болка по мускули и стави. С напредването на заболяването при вече налична увреда  на сърцето, оплакванията на пациентите се задълбочават и тогава можем да наблюдаваме симптоми на сърдечна недостатъчност като: задух придружен от кашлица, болка в гърдите, намален физически капацитет, загуба на тегло.


- Как се диагностицира ?

- За да се постави диагнозата инфекциозен ендокардит е необходимо снемането на щателна анамнеза, за предходни интервенции или наличието на системно заболяване което намалява имунната ни защита. След което следва да бъде взета кръв за лабораторни изследвания. Резултатът би ни показал завишени маркери на възпаление. При наличието на анамнеза, симптоми и лабораторни показатели, пациентът е редно да бъде хоспитализиран в болница. В лечебното заведение, ще се вземат хемокултури, за микробиологично изследване,  които биха обективизирали бактериалния причинител. Също така ще се извършат образни изследвания, като рентгенография и ехокардиография, които ще ни покажат засегнатия участък от сърцето.


- Как се лекува инфекциозен ендокардит?

- За прилагането на правилно лечение при пациенти с доказан инфекциозен ендокардит, би следвало то да се проведе в болнично заведение, където пациентът ще биде под постоянно лекарско наблюдение.  Необходимо е да се започне прилагането на интравенозен антибиотик с цел премахване на инфекциозния агент и справяне с усложненията на клапната инфекция. Лечението може да включва също при нужда, подаване на кислород при сатурация под 95%, както и овладяване на симптомите на застойна сърдечна недостатъчност.  Ако заболяването е предизвикало увреждането на някоя клапа на сърцето или има наличието на вегетация или абсцес е индикация за провеждането на оперативно лечение. В голям процент от случаите интраоперативно се наблюдава клапа и подклапен апарат обхванат от инфекцията с перфорация на едно или няколко платна, както и различни по големина вегетации. Важно е при наличието на вегетация на аортната или митраланата клапа максимално бързо да се оперира пациента, поради високия риск от откъсването на септични ембол или фрагменти на вегетацията, които биха могли да попаднат в мозъчното кръвообращение и да причинят допълнително исхемичен мозъчен инсулт.

В заключение,  неизясненият фебрилитет, персистиращ дълго време, може да бъде предизвикан от заболявания като инфекциозен ендокардит.  По тази причина, ако пациентът е имал предшестващи медицински процедури по своето тяло и особено ако става въпрос за стоматологични инфекции, без необходимото саниране с антибиотик, е препоръчително да се извърши консултация с кардиолог за потвърждаване или отхвърляне на диагнозата инфекциозен ендокардит.

Диляна Димитрова

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
 • Васил Терзиев (42%, 188 Гласове)
 • Ваня Григорова (36%, 161 Гласове)
 • Не подкрепям никого (13%, 57 Гласове)
 • Ще отида за гъби (9%, 42 Гласове)
Общо гласували: 448 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Здравната комисия в НС поиска от министъра да отмени освобождаван......

Парламентарната комисия по здравеопазване възложи на министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков да отмени издаден...

Прочети още keyboard_arrow_right