Крачка назад: МЗ предлага бялата рецепта да остане и на хартия

Крачка назад: МЗ предлага бялата рецепта да остане и на хартия

Източник: Unsplash

От началото на ноември обикновените рецепти трябваше да бъдат само в електронен вариант.

От 1-ви ноември лекарствата на бели рецепти да се изписват или електронно, или на хартиен носител, предлагат от Министерството на здравеопазването.

Ако предложението бъде прието, антибиотиците, които от същия период трябваше да се издават само електронно, ще се изписват и на хартиен носител. Целта на предложения проект е да се даде възможност на всички медицински специалисти да предписват лекарствени продукти на рецептурни бланки с бял цвят както електронно, така и на хартиен носител, аргументират се здравните власти.

Бялата рецепта, позната още и като обикновена, се издава от лекар и важи до 6 месеца от изписването на съответното лекарство.

Основание за промяна в Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти бяха получените десетки сигнали за затруднения от страна на медицинските специалисти, които нямат сключен договор с НЗОК и на които се налага да извършат допълнителни разходи по внедряване на медицински софтуер за предписване на лекарствени продукти, както и лекари, работещи в лечебни заведения за болнична помощ, които предписват лекарствени продукти на рецептурна бланка с бял цвят на хоспитализирани пациенти в съответното лечебно заведение, посочват от здравното ведомство.

Предложенията за промени в Наредба № 4 са публикувани за 30-дневно обществено обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

В столична болница отстраниха огромен тумор от сърцето на 40-годи......

Животоспасяваща операция е била извършена в столичната УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“, съобщават от бол...

Прочети още keyboard_arrow_right