Лекари от ВМА - София обмениха опит с колеги от цял свят

Лекари от ВМА - София обмениха опит с колеги от цял свят

Снимка: ВМА - София

Военни лекари от Военномедицинска академия (ВМА) в София участваха в 15-ата годишна конференция по медицина на войната и бедствията, която се проведе в Естония, съобщават от здравното заведение.

Капитан асистент д-р Марияна Иванова и старши лейтенант асистент д-р Женя Койнова от Катедра „Военна  медицина“ се включиха и в 29-ия многонационален семинар, с цел обмяна на военен медицински опит за представители на Въоръжените сили и служители на партнорски институции с персонални покани.

„Имахме възможност да се запознаем с промените и предизвикателствата при оказване на първа помощ на бойното поле от представители на украинските Въоръжени сили, както и цивилни лица, пряко свързани с провеждане на тактическо медицинско обучение“, посочи капитан д-р Иванова.

Акцентът беше върху обучението за оказване на първа помощ при война и бедствия, в сътрудничество с Командването за медицинска готовност на армията на САЩ.

Около 800 бяха участниците – военни и цивилни, които се включиха в двата форума. Те имаха възможност да разгледат в детайли полевата болница Роля 2 на естонските Въоръжени сили.

Богатата програма включваше още презентации от експерти и военни лекари от Украйна, Люксембург, Финландия, Норвегия, САЩ, Обединеното кралство, Холандия, Испания, Грузия и Естония. Проведоха се няколко симулации и упражнения с цел тренировка на персонала за спиране на животозастрашаващи кръвотечения и оценка с последваща преоценка на състоянието.

Освен симулация на първа помощ на бойното поле, имахме възможност да се запознаем с методиката на най-ранна ултразвукова диагностика на терен, поясни още капитан д-р Иванова.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Болница "Шейново" няма да плати обезщетение без съд...

Претенцията за обезщетение за неимуществени вреди по казуса с разменените бебета в столичната общинска болница "Шейново"...

Прочети още keyboard_arrow_right