Лекари спасиха ръката на дете чрез виртуозна микрохирургия (СНИМКИ)

photo_library
 • Лекари спасиха ръката на дете с виртуозна микрохирургия

  Снимки: Нели Жекова

 • Лекари спасиха ръката на дете с виртуозна микрохирургия (СНИМКИ)

  Снимки: Нели Жекова

 • Лекари спасиха ръката на дете с виртуозна микрохирургия (СНИМКИ)

  Снимки: Нели Жекова

Съдови хирурзи от софийска болница извършиха рядка и изключително сложна операция на едногодишно дете с аневризма на артерията на китката.

Интервенцията е извършена от екип, включващ доц. Стефан Стефанов, проф. Васил Червенков и проф. Томас Холценбайн, завеждащ клиниката по Съдова и ендоваскуларна хирургия в Клиника “Донаущат” (Виена), който е пристигнал у нас специално за операцията.

Пациентът е момченце на 13 месеца. То е с подутина на китката, която постепенно нараства. Първоначално лекарите са решили, че това е киста. След преглед и еходоплерова сонография обаче доц. Стефанов поставя изключително рядката диагноза “Аневризма на радиална артерия”.
Диагнозата е потвърдена от проф. Галина Кирова, след направена магнитно-резонансна томография в динамика.

Екипът планира и извършва операция, при която се изрязва аневризмата, а артерията се възстановява с термино-терминална анастомоза. Операцията завършва успешно, въпреки изключително малкия размер на артерията – само 1.5 мм.

След кратък болничен престой, малкият пациент е изписан в добро здраве, а проходимостта на артерията е потвърдена чрез Доплерова сонография.

“Радвам се, че имам възможност да работя рамо до рамо със специалисти с огромен опит, които биха направили всичко по силите си, за да спасят живота на едно малко дете. Благодаря и на проф. Холценбайн, който за пореден път оставя натоварената си програма във Виена и откликва на наша покана за съвместна операция от толкова сложно естество”, коментира доц. Стефанов след успешното изписване на детето.

В научната литература за последните 40 години са публикувани едва 12 подобни случая, от които ¼ са завършили с лигатура /прекъсване/ на артерията.
В конкретната ситуация резултатът е отличен благодарение на точната и бърза диагностика, както и на успешната оперативна интервенция, плод на съвместните интернационални усилия на специалисти от три болници.

“Благодарна съм на целия екип лекари за грижата към моето дете. Искам да благодаря и на доц. Стефанов, който с търпение и внимание ни обясняваше всяка една стъпка преди операцията и вдъхваше спокойствие в тези тревожни за нас дни. Вечно ще сме благодарни за това”, коментира майката на детето Христинка Костова.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 224 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (83%, 1259 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 36 Гласове)
Общо гласували: 1519 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Детското УНГ-отделение на ИСУЛ получи модерна апаратура от "Бълга......

Последно поколение риноларингоскоп получи от "Българската Коледа" специализираното детско УНГ отделение към Клиниката по...

Прочети още keyboard_arrow_right