Личен лекар от София: До Коледа ще има електронни рецепти и направления

Личен лекар от София: До Коледа ще има електронни рецепти и направления

Илюстративна снимка

Ако сега не се приемат предложенията, означава, че приемаме медиците точно като жертвени агнета", коментира д-р Маджаров

До Коледа в София и страната личните лекари ще имат електронна рецепта и електронна направление. На това се надява председателят на Сдружението на личните лекари в София д-р Георги Миндов. Пред Нова телевизия той сподели, че ако се подпише рамковия договор с НЗОК още в началото на другия месец ще има електронни направления.

Електронната рецепта вече е готова и е на ниво програмисти, системата се тества. Надявам се за Коледа всичко да е готово. Еектронното направление се въвежда от времето на министър Радослав Гайдарски, преди 15 години, коментира д-р Миндов пред Нова телевизия.

Предложението на общопрактикуващите лекари в столицата е да се правят изследвания за COVID-19 извърегулативни и лични лекари, които са ги назначили да не подлежат на санкции. "Трябва да можем по преценка да назначаваме рентгенографии и кръвни изследвания, за прогностичното развитие на болестта още в извънболничната помощ, да се предприеме терапия и пациентите да не стигат до болница. И в момента без PCR тест не може да се влезе в болница", обясни д-р Миндов.

Той заяви, че в момента личните лекари лекуват амбулаторно и пациенти с усложнен ковид и повечето са с антигенните тестове. "60 000 са активни и още толкова има с антигенни тестове и ние ги наблюдаваме", уточни д-р Миндов. Проблемът в момента е лични лекари, които са болни от COVID-19 пациентите им остават без лекар, а трябва да може да им се окаже помощ.

"Пациентът трябва да има право да влезе при всеки друг и да може да му се окаже помощ. Искаме това да стане за цяла България, да бъдете прегледан и да се плати на този лекар, а това не е включено в анекса и на практика част от пациентите остават без личен лекар", обясни д-р Миндов.

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пък коментира, че от съсловната организация достатъчно са мълчали на темата протести. "За да не изглеждаме политически ориентирани. То не беше горене на маски, то не беше подигравка към лекарите. Няма да продължим да бъдем обвинявани. Когато запушиш системата, не може да очакваш, че тя ще работи добре", каза д-р Маджаров пред Нова телевизия.

той заяви, че още през август от БЛС са предложили мерки, които вчера обави здравния министър Костадин Ангелов. "БЛС подкрепя напълно предложените мерки от министъра на здравеопазването. Само със самосъзнание няма да стане. Разум няма нито в обществото, нито във властта. Ако сега не се приемат предложенията на министъра, това означава, че приемаме медиците точно като жертвени агнета", коментира д-р Маджаров, включително и тромавата административна машина при размяна на писма с предложение и становища. 

Утре, 25 ноември, от БЛС ще дадат пресконференция.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (40%, 167 Гласове)
 • На време (13%, 53 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (18%, 78 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 109 Гласове)
 • Не мога да преценя (4%, 15 Гласове)
Общо гласували: 422 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Няколко системи за сигурност пазят е-сертификата за ваксинация...

Направени са няколко системи за сигурност, които пазят от злоупотреби e-сертификата за ваксиниране срещу коронавирус. То...

Прочети още keyboard_arrow_right