Медици от ВМА мериха кръвното на 200 софиянци

Медици от ВМА мериха кръвното на 200 софиянци

Снимки: ВМА

Близо 200 души се консултираха със специалистите от Клиниката по интензивна терапия на Военномедицинска академия (ВМА) в София. Събитието е част от националната здравна кампания „Измерване, което спасява живот. Твоя.”, организирана от Българска лига по хипертония. Инициативата е във връзка със Световния ден за борба с хипертонията, съобщават от здравното заведение.

Целта е да повиши обществената осведоменост за нуждата от проверка и контрол на кръвното налягане.

В рамките на кампанията хората бяха информирани за рисковете от хипертонията, получиха и ценни съвети за здравословен начин на живот, за стойностите на кръвното налягане и как да разпознават неговото покачване.

Всеки желаещ имаше възможност да измери кръвното си налягане с електронни апарати, снабдени с AFIB-технология за откриване на предсърдно мъждене без ЕКГ. Тази технология е подходящ и сигурен метод за скрининг на предсърдно мъждене в домашни условия, подпомагащо профилактиката на мозъчен инсулт и инфаркт.

Според статистиката, сърдечно-съдовите заболявания остават водещата причина за смърт в света. Заболяемостта от артериална хипертония за страните от Европейския съюз е между 30 и 45%. В България сърдечно-съдовите заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация.

По данни на НСИ – проведено европейско здравно проучване за периода 2008-2017 г., заболяемостта от хипертония при лица над 15-годишна възраст е около 30%. Наблюдава се общо нарастване на случаите, регистрирани с хипертония, както и увеличаване на пациенти с високо кръвно налягане в по-млада възраст – 45-65 г., т.е. подмладяване на болестта.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Проф. Момеков: Намираме се в „подножието“ на нова ковид вълна...

„В момента се намираме в „подножието“ на поредната вълна, отлагането на ваксинацията няма да доведе до...

Прочети още keyboard_arrow_right