Месечно: Поне по двама пациенти без осигуровки бягат от столични болници, за да не плащат

пациенти бягат

Снимка: Столица.bg

Месечно поне по двама пациенти бягат от големите болници в столицата, за да не плащат лечението си, защото са без здравни осигуровки, установи проверка на "Монитор".
 
Най-голямата спешна болница в страната - „Пирогов“, е похарчила през 2019 г. за хора, лишени от здравноосигурителни права, 440 400 лева. Там са се лекували 435 такива пациенти. Само година по-рано, през 2018-та, те са били 350 човека, показват разчетите. Миналата година 131 болни са избягали преждевременно от „Пирогов“ някои от тях дори с абокатите, уточнява пред медията говорителят на спешната болница Мария Пойразова. Болницата е успяла да възстанови сумите за лечението на 103-ма социално слаби, за които здравните грижи поема държавата по смисъла на 17-то постановление на Министерския съвет. Средствата се изплащат чрез Агенцията за социално подпомагане, тъй като там проверяват дали подадените от тях декларации за социално положение отговаря на критериите за бедност – да нямат никаква собственост.
 
Заведени са и 17 дела за неплатени терапии, за които са издадени фактури, но хората отказват да броят парите, допълни тя. Оказва се обаче, че голяма част от здравнонеосигурените, които напускат, нямат документи за самоличност, нито дом и близки. Социалните работници на „Пирогов“ не успяват да издирят роднините им. По наблюденията на лекари това са предимно клошари, които са с много заболявания, повечето хронифицирали, а някои от тях са били и с тежки измръзвания.
 
1100 здравнонеосигурени, хоспитализирани в клиниките, са лекувани в Университетската болница „Света Анна“ (бивша Окръжна) в София. В това число не влизат тези, на които е оказана помощ в Спешното отделение. Там са в пъти повече, обясни пред „Монитор“ говорителят на лечебното заведение Антон Луков. При 901 от лечебницата е успяла да си вземе парите от Агенцията по социално подпомагане, тъй като те отговарят на критериите за социално слаби, уточни той.
 
126 човека обаче са избягали преждевременно, тъй като са били без осигуровки, но и не са искали да платят терапията си. Най-често от болницата изчезват майки, родили преди няколко часа, и жени с патологични бременности. Те си тръгват, кървейки, от страх да ги накарат да платят. Когато разберат, че раждането в България е безплатно, дори за здравнонеосигурените, някои от тях се връщат.
За да не бягат заразните инфекциозното отделение на УМБАЛ „Св. Анна” е с решетки на прозорците, а единствената входна врата се заключва. Въпреки това поне по петима годишно успяват да драснат и оттам, някои дори със системите, щом се посъвземат, разказаха лекари.
 
През миналата година в „Света Анна“ са лекувани и 22-ма чужденци без здравни застраховки и осигуровки, които обаче са си платили лечението на касата на болницата. 380 000 лева са загубите през 2019-та от хора с прекъснати здравноосигурителни права. Само за сравнение, година по-рано за същата цел са похарчени 250 000 лева.
 
 
Девет човека без здравни осигуровки са лекувани през 2019 г. в Университетската многопрофилна болница „Свети Иван Рилски“ в столицата.
 
 
 
 
 
 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще се сформира ли ново правителство?
 • Да, дясно-център (11%, 66 Гласове)
 • Да, голяма коалиция (16%, 102 Гласове)
 • Не, несъвместими са (15%, 93 Гласове)
 • Не, ще има нови избори (49%, 307 Гласове)
 • Не мога да преценя (9%, 53 Гласове)
Общо гласували: 621 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Допълнителна сграда и близо 3 млн. лева за ремонт получава столич......

Допълнителна сграда и близо 3 милиона лева за ремонт ще бъдат отпуснати на столичния Център за психично здраве от ресорн...

Прочети още keyboard_arrow_right