Министър Меджидиев: Вече има и мобилно приложение за издаване на електронни рецепти

Министър Меджидиев: Вече има и мобилно приложение за издаване на електронни

Снимка: Столица.bg

Медицинското направление за ТЕЛК може да се изпраща по електронен път

Вече е факт мобилното приложение, чрез което лекарите могат да издават електронни бели рецепти, в случаите в които нямат достъп до компютър. това съобщи здравният министър Асен Меджидиев в края на миналата седмица.

"Постарахме се преди официалното пускане на приложението да бъде тествано на всички нива в системата на здравеопазването, като с това бяха ангажирани Българският лекарски съюз, общопрактикуващите лекари и целия потенциал на „Информационно обслужване“ АД. Голяма част от информацията в електронната рецепта е предварително въведена или се избира от списъци с регистрираните в България лекарствени продукти, като въвеждането на букви и символи е сведено до минимум, похвали се министърът.

Приложението може да се използва едновременно на няколко мобилни устройства, в т. ч. телефони и таблети. Рецептата се записва в електронното пациентско досие в НЗИС.

Приложението значително улеснява лекарите, но най-важно е, че се подобрява услугата към пациента, коментира министър Меджидиев. Той обясни, че в момента изписването на лекарствени продукти с бели рецепти е осигурено за всеки пациент, като това може да се случва както електронно, така и на хартиен носител.

„С напредването на дигитализацията в здравеопазването, хартиените рецепти ще отпаднат от само себе си, но до тогава е важно лекарите да разполагат с всички възможности, а на пациентите да гарантираме достъп“, посочи още д-р Меджидиев.

Зам.-министърът на здравеопазването Катя Ивкова съобщи и за друго нововъведение. С последната актуализация на модулите в Националната здравноинформационна система вече е възможно медицинското направление за ТЕЛК да се изпраща по електронен път през софтуера на лекуващия лекар към Регионалната картотека на медицинската експертиза (РКМЕ) или Лекарска консултативна комисия (ЛКК).

Здравният министър обясни, че до този момент протоколите за скъпоструващите лекарства бяха само на хартия. До 1 май 2023 г. РЗОК ще приема едновременно хартиени и електронни протоколи. След тази дата ще се издават единствено в-протоколи. Чрез въвеждането на е-протокола отпада задължението на гражданите да посещават РЗОК и да представят медицинска документация за заверка на протокол.

Вече няма да се налага гражданите да съхраняват и да предоставят в аптеката хартиените протоколи при получаване на изписаните им медикаменти. Въвеждането на е-протоколи ще облекчи над 280 000 пациенти, обясни Асен Меджидиев.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 91 Гласове)
 • Веселин Кирев (13%, 50 Гласове)
 • Албена Белянова (64%, 252 Гласове)
Общо гласували: 393 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Столичната болница „Пирогов“ с изборна секция за пациентите...

Пациентите на столичната болница "Пирогов" ще могат да гласуват на парламентарните избори утре – 2 април, в специа...

Прочети още keyboard_arrow_right